Passer au contenu
Capital.com – Ticker Tape Widget

Afficher plus...

Sélecteurs génériques
Correspondances exactes uniquement
Rechercher dans le titre
Rechercher dans le contenu
Sélecteurs de types de messages
Menu

Páchateľom streľby na strednej škole v Georgii je jej štrnásťročný žiak, zomreli štyria ľudia

Páchateľom streľby, ku ktorej došlo v stredu na strednej škole v americkom štáte Georgia, je 14-ročný žiak danej školy. Medzi štyrmi obeťami streľby sú dvaja žiaci a dvaja učitelia, informoval riaditeľ úradu pre vyšetrovanie štátu Georgia Chris Hosey. Ďalších asi 30 ľudí utrpelo zranenia, pričom deväť z nich previezli do nemocnice. Podľa agentúry AFP Hosey […]
Moins de 1 min. min.

Páchateľom streľby, ku ktorej došlo v stredu na strednej škole v americkom štáte Georgia, je 14-ročný žiak danej školy. Medzi štyrmi obeťami streľby sú dvaja žiaci a dvaja učitelia, informoval riaditeľ úradu pre vyšetrovanie štátu Georgia Chris Hosey. Ďalších asi 30 ľudí utrpelo zranenia, pričom deväť z nich previezli do nemocnice.

Podľa agentúry AFP Hosey doplnil, že strelec je po zadržaní políciou vo väzbe. Bol obvinený z vraždy. Motív jeho činu nateraz nie je známy.

Biden vyjadril smútok

Škola, kde sa streľba odohrala, sa nachádza v blízkosti mesta Winder, približne 70 kilometrov severovýchodne od Atlanty.

O streľbe v škole bol informovaný aj prezident USA Joe Biden, ktorý vyjadril smútok za obeťami, ako i ľútosť v súvislosti s tým, že „žiaci v celej krajine sa učia, ako sa skrývať a kryť – namiesto toho, ako sa učili čítať a písať“. „Nemôžeme to naďalej akceptovať ako normálne,“ povedal s odkazom na frekvenciu takýchto útokov v celej krajine.

Streľby na školách sú v USA totiž pomerne častým javom. AFP pripomína, že približne tretina dospelých vlastní strelnú zbraň a regulácia držby zbraní je slabá.

Z prieskumov verejnej mienky vyplýva, že väčšina voličov uprednostňuje prísnejšie kontroly používania a nákupu strelných zbraní, ale silná lobby vlastníkov zbraní je proti ďalším obmedzeniam a úrady opakovane nekonajú.

Viceprezidentka USA Kamala Harrisová vo svojom prejave na predvolebnej akcii v štáte New Hampshire po streľbe v Georgii povedala, že je čas ukončiť „epidémiu násilia so zbraňami“.

„Choré monštrum“

Harrisovej republikánsky protikandidát v prezidentských voľbách Donald Trump uviedol, že páchateľom streľby bolo „choré a vyšinuté monštrum“.

Z databázy spravovanej agentúrou AP a denníkom USA Today v spolupráci s Northeastern University vyplýva, že do stredajšej streľby v Georgii došlo v USA počas tohto roka k 29 hromadným streľbám. O život pri nich prišlo najmenej 127 ľudí.

Uvedené zdroje definujú hromadné streľby ako incidenty, pri ktorých prídu o život najmenej štyria ľudia, nezahŕňajúc páchateľa. Rovnakú definíciu používa aj americký Federálny úrad pre vyšetrovanie.

Podľa tejto metodológie výskumu sa minulý rok zapísal ako jeden z najtragickejších v dejinách USA, pokiaľ ide o počet prípadov hromadnej streľby a ich obetí: zaznamenali 42 takýchto incidentov s 217 obeťami.

Avez-vous aimé l'article? Soutenez SIA ACTUALITÉS !

Votre soutien nous aidera à poursuivre l’exploitation et le développement du système SIA NEWS.
Merci pour tout votre soutien.

Entrez un montant valide.
Merci pour votre soutien.
Votre paiement n'a pas pu être traité.
revolut banner

Catégories

fr_FR