Passer au contenu
Capital.com – Ticker Tape Widget

Afficher plus...

Sélecteurs génériques
Correspondances exactes uniquement
Rechercher dans le titre
Rechercher dans le contenu
Sélecteurs de types de messages
Menu

Plánujete pôrod v zahraničí? Union radí mamičkám, ako postupovať so žiadosťami

Union zdravotná poisťovňa sumarizuje "MÚDre rady" pre svoje poistenky o tom, ako postupovať so žiadosťami a na čo by po pôrode nemali zabudnúť.
Moins de 1 min. min.

25.3.2024 (SITA.sk) – Union zdravotná poisťovňa eviduje nárast počtu pôrodov v zahraničí. Budúce mamičky si najčastejšie volia Česko a Rakúsko a za voľbou pôrodu často stoja samotné služby v pôrodniciach. Union zdravotná poisťovňa sumarizuje „MÚDre rady“ pre svoje poistenky o tom, ako postupovať so žiadosťami a na čo by po pôrode nemali zabudnúť.

Prípravu na pôrod neradno podceniť. Budúce mamičky, ktoré sú poistené v Union zdravotnej poisťovni, sa môžu tešiť zo širokého portfólia výhod a benefitov, ktoré im uľahčia život a pomôžu zabezpečiť všetko potrebné pre príchod dieťatka do rodiny.

„Naše poistenky majú k dispozícii unikátny benefit pôrodných asistentiek v domácom prostredí, ktorý je neoceniteľný. Majú však tiež možnosť voľby absolvovať pôrod v zahraničí. V štatistikách vidíme, že počty pôrodov v zahraničí stúpajú. Len v minulom roku si pôrod v Česku zvolilo 73 našich poisteniek,“ vysvetľuje Kristína Baluchová, hovorkyňa Unionu. Voľba miesta pôrodu často súvisí s poskytovanými službami, no môže sa týkať aj miesta bydliska. „Ak ide o plánovaný pôrod v zahraničí, môže byť podľa zákona v krajinách Európskej únie preplatený. Ide o takzvanú cezhraničnú zdravotnú starostlivosť, na ktorú netreba vopred súhlas od zdravotnej poisťovne. V Union zdravotnej poisťovni chápeme, že na detailnú diskusiu o úhrade a administratívnych úkonoch nemá ošetrujúci lekár čas, preto aj v tejto oblasti sumarizujeme ,MÚDre radyʹ, ktoré našim poistenkám uľahčia život, ak sa pre pôrod v zahraničí rozhodnú.“

Ako teda postupovať?

Podľa zákona majú poistenky právo na preplatenie nákladov na pôrod v zahraničí, ak o to písomne požiadajú zdravotnú poisťovňu do šiestich mesiacov od pôrodu.
Je potrebné priložiť lekársku správu s originálom dokladu s rozpisom poskytnutých zdravotných výkonov a originálom dokladu o zaplatení za poskytnutú zdravotnú starostlivosť.
Pri uhrádzaní pôrodu v zahraničí sa výška sumy vypočíta na základe lekárskych správ matky a neonatologickej starostlivosti pre novorodenca do výšky nákladov, ako je hradená v Slovenskej republike.
Žiadosť spolu s originálmi potrebných dokladov je potrebné doručiť osobne na niektorú z pobočiek Unionu, kde potvrdia jej prijatie alebo ju zaslať poštou.
Link na žiadosť je možné pohodlne stiahnuť priamo z webstránky Unionu.

Ako však získa dieťatko „slovenskú“ kartičku poistenca?

K vzniku poistenia predkladajú rodičia zahraničný rodný list. Urobiť tak môžu osobne na pobočke alebo za určitých podmienok poštou či elektronicky. Dieťaťu sa vystaví preukaz poistenca s dočasným číslom, ktoré prideľuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Keď rodičia získajú slovenský rodný list, je potrebné ho doložiť. „Následne informácie zaregistrujeme v našom systéme a dieťatku bude vyhotovený nový preukaz,“ vysvetľuje za Union Baluchová. „Pri všetkých administratívnych náležitostiach však mamičkám pripomíname, aby nezabudli na benefity a výhody, ktoré na nich v Union zdravotnej poisťovni čakajú, ako napríklad príspevok na monitor dychu či príspevky na plienky, detské výživy a kvalitnú kozmetiku až do výšky 240 eur. Všetky dôležité informácie nájdu priamo na našom webe, kde si môžu prečítať aj odborné články o rodičovstve a zdraví detí, a v prípade otázok sa na nás môžu kedykoľvek obrátiť.“

Informačný servis

En savoir plus sur les sujets : Múdre rady, Pôrod, PR
Source : SITA.sk – Plánujete pôrod v zahraničí? Union radí mamičkám, ako postupovať so žiadosťami © SITA Tous droits réservés.

Avez-vous aimé l'article? Soutenez SIA ACTUALITÉS !

Votre soutien nous aidera à poursuivre l’exploitation et le développement du système SIA NEWS.
Merci pour tout votre soutien.

Entrez un montant valide.
Merci pour votre soutien.
Votre paiement n'a pas pu être traité.
revolut banner

Catégories

fr_FR