Passer au contenu
Capital.com – Ticker Tape Widget

Afficher plus...

Sélecteurs génériques
Correspondances exactes uniquement
Rechercher dans le titre
Rechercher dans le contenu
Sélecteurs de types de messages
Menu

Priemyselná produkcia v auguste medziročne vzrástla, najväčší vyplyv mal vyšší výkon v energetike

Priemyselná produkcia Slovenskej republiky v auguste 2024 vzrástla o 0,9 percenta. Bol to štvrtý mesiac v tomto roku, keď priemysel medziročne zvýšil svoj výkon. Medzimesačne (oproti júlu 2024) po zohľadnení sezónnych vplyvov sa priemyselná produkcia zvýšila o 1,5 percenta. Informoval o tom Štatistický úrad. Najvýznamnejší vplyv na priemyselnú produkciu mal medziročne významne vyšší výkon v energetike, […]
Moins de 1 min. min.

Priemyselná produkcia Slovenskej republiky v auguste 2024 vzrástla o 0,9 percenta. Bol to štvrtý mesiac v tomto roku, keď priemysel medziročne zvýšil svoj výkon.

Medzimesačne (oproti júlu 2024) po zohľadnení sezónnych vplyvov sa priemyselná produkcia zvýšila o 1,5 percenta. Informoval o tom Štatistický úrad.

Najvýznamnejší vplyv na priemyselnú produkciu mal medziročne významne vyšší výkon v energetike, teda v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o viac ako 16 percent.

Energetika s dvojciferným rastom už tri mesiace za sebou tak naďalej najvýraznejšie podporuje udržanie priemyslu v plusových hodnotách.

Ochromí slovenský priemysel bozk čiernej vdovy?

Na druhom a treťom mieste z hľadiska vplyvu na odvetvie bolo už dlhšie pretrvávajúce spomaľovanie výkonu v strojárskej výrobe, aktuálne v auguste o 11,6 percenta, a tiež o takmer sedem percent nižší výkon vo výrobe z gumy a plastov.

Kľúčové odvetvia slovenského priemyslu ako výroba dopravných prostriedkov a výroba kovov mali slabší august ako pred rokom, ale len nepatrne, a tak ich vplyv na celkovú produkciu mesiaca bol zanedbateľný.

V súhrne za osem mesiacov tohto roka priemyselná produkcia medziročne klesla o 1,4 percenta. Nižší výkon ako v rovnakom období minulého roka malo deväť z celkovo 15 sledovaných odvetví.

Priemyselná produkcia sa v júni dostala do červených čísel. Najväčší prepad mala strojárska výroba

Z priemyselných odvetví, ktoré sa najviac podieľali na celkovom poklese produkcie, bolo najvýznamnejšie zníženie výroby strojov inde nezaradených o takmer 11 percent a pokles o takmer päť percent vo výrobe kovov.

Vyššiemu prepadu zabránil kumulatívny, viac ako osempercentný rast vo výrobe elektrických zariadení a takmer deväťpercentné zvýšenie vo výrobe potravín. Kľúčová výroba dopravných prostriedkov mala rovnaký výkon ako za osem mesiacov 2023.

Avez-vous aimé l'article? Soutenez SIA ACTUALITÉS !

Votre soutien nous aidera à poursuivre l’exploitation et le développement du système SIA NEWS.
Merci pour tout votre soutien.

Entrez un montant valide.
Merci pour votre soutien.
Votre paiement n'a pas pu être traité.
revolut banner

Catégories

fr_FR