Passer au contenu
Capital.com – Ticker Tape Widget

Afficher plus...

Sélecteurs génériques
Correspondances exactes uniquement
Rechercher dans le titre
Rechercher dans le contenu
Sélecteurs de types de messages
Menu

Skleník: Ako a čo pestovať?

O pestovaní v skleníkoch sa môže pri začiatku vynárať množstvo otázok, čo platí najmä pre začiatočníkov. V tomto článku sa dozviete, ako efektívne využívať skleník a ako v ňom celoročne sadiť rastliny. Pri výsadbe v skleníku sa môžu rýchlo objaviť otázky týkajúce sa ideálnych časov výsadby a ktoré rastliny rastú dobre spolu. Nižšie odpovieme na […]
Moins de 1 min. min.

O pestovaní v skleníkoch sa môže pri začiatku vynárať množstvo otázok, čo platí najmä pre začiatočníkov. V tomto článku sa dozviete, ako efektívne využívať skleník a ako v ňom celoročne sadiť rastliny.

Pri výsadbe v skleníku sa môžu rýchlo objaviť otázky týkajúce sa ideálnych časov výsadby a ktoré rastliny rastú dobre spolu. Nižšie odpovieme na všetky tieto zaujímavé otázky, kedy, ako a s ktorými rastlinami môžete navrhnúť vnútro svojho skleníka pre optimálny rast.

Kedy môžete začať s výsadbou v skleníkoch?

Všeobecne platí, že výsadba v skleníku sa môže robiť po celý rok. Na rozdiel od komerčných pestovateľov zeleniny, skleníky v záhrade zvyčajne nie sú vykurované – ide o tzv. studené skleníky. Výsadba v skleníku by preto mala byť vždy prispôsobená danému ročnému obdobiu a teplote. Napriek tomu sú rastliny v skleníku aj v zime oveľa lepšie chránené pred počasím a mrazom ako vonku. Zároveň sa skleníky rýchlejšie zahrievajú pri slnečnom počasí a udržiavajú vyššie teploty aj niekoľko hodín po zotmení.

Ak chcete vysádzať do plastového skleníka, treba mať na pamäti, že plast poskytuje oveľa menej izolácie a pri vystavení slnečnému žiareniu nereťazí teplo tak dlho.

V jarí sa prvá jarná úroda môže vysádzať od februára. Od začiatku do polovice mája nasledujú hlavné plodiny, ako sú paradajky (Solanum lycopersicum), uhorky (Cucumis sativus) a papriky (Capsicum annuum). Od septembra do októbra sa odporúčajú nasledujúce plodiny s rastlinami odolnými voči chladu, aby ste mohli skleník efektívne využiť.

Výsadba do skleníka: plán a harmonogram

Vytvorenie plánov výsadby pre váš skleník je dobrý spôsob, ako vypočítať, koľko rastlín sa tam vojde s dostatočným rozostupom. Okrem toho môžete neskôr použiť tieto ročné záznamy, aby ste videli, ktoré druhy rastú v ktorých miestach, a tak v budúcom roku môžete vysadiť iné zeleniny.

Rastúce papriky, uhorky, paradajky a baklažány (Solanum melongena), všetky druhy lilkovité (Solanaceae), spolu v skleníku sú bežnou kombináciou. Z hľadiska vyváženej zmesi však táto kombinácia nie je optimálna: rastliny z čeľade lilkovité sú náchylné na podobné choroby. Niektoré patogény prežijú v pôde a infikujú aj nasledujúce rastliny. Zároveň sú všetky náročné na živiny, takže vyžadujú veľké množstvá živín a vody z pôdy.

Pred- alebo popestovanie s úplne odlišnými druhmi rastlín funguje ako liečba pôdy a zabraňuje jej vymývaniu. Navyše, pôdou prenášané patogény sa môžu hromadiť len do obmedzenej miery.

Vhodné na predpestovanie od februára:

Endívie (Cichorium endivia)

Mangold (Valerianella locusta)

Karfiol (Brassica oleracea var. gongylodes)

Bôby (Vicia faba)

Redkvička (Raphanus sativus var. sativus) a Čierna redkvička (Raphanus sativus var. niger)

Šalátové druhy ako napríklad hlávkový šalát (Lactuca sativa var. capitata) alebo krútený šalát (Lactuca sativa var. crispa)

Špenát (Spinacia oleracea)

Rajčiny a uhorky sa považujú za nevhodných susedov, pretože sa nevzájomne dobre doplňujú v raste a požiadavkách, ale skôr sú v konkurencii. Dobré spoločnícke rastliny sú dôležité pre zdravie pôdy a znižujú tlak chorôb a škodcov. Ideálne je, ak sú nežiadúci susedia zasadení s dostatočným odstupom a zmiešaní s dobre tolerovanými plodinami. Niektoré kombinácie sú priestorovo úsporné a osvedčili sa pri pestovaní v skleníku.

Ktoré rastliny dobre rastú spolu?

Rajčiny, petržlen (Petroselinum crispum) a bazalka (Ocimum basilicum)

Uhorky, fazuľa (Phaseolus vulgaris) a kôpor (Anethum graveolens)

Baklažán a nechtík (Tagetes) Papriky a gumoarabský chmeľ (Abelmoschus esculentus)

Tip: vždy zabezpečte dostatočné množstvo živín pre rastliny s veľkou potrebou výživy, pretože to bráni vzniku nedostatku a choroblivého rastu. Pretože živiny v pomaly uvoľňujúcom sa hnojive s prevahou organických látok sa uvoľňujú pomaly počas niekoľkých týždňov a používa sa iba dvakrát za sezónu. Tým sa zaručí jemná a rovnomerná výživa rastlín.

Jeseň v skleníku: výsadba

Jeseň je obdobím, kedy sa v skleníku dá vysádzať mnoho druhov rastlín, ktoré nás následne počas zimy zásobia vitamínmi. Výsadba v tomto období podporuje tiež pôdny život a zabraňuje vysušeniu pôdy počas zimy, čo má celkovo pozitívny vplyv na jej štruktúru a obsah humusu. Výsadba na jeseň tiež pôsobí proti únavnosti pôdy. Od septembra do októbra sa odporúčajú tieto vhodné plodiny na nasledovanie po hlavných plodinách (rajčiny, papriky atď.), ktoré vyžadujú teplo:

Žltá rukola (Barbarea vulgaris)

Listové horčice, ako napríklad mizuna (Brassica rapa subsp. nipposinica)

Mäta(Valerianella locusta)

Jeseňné a zimné reďkovky

Jeseňné repky (Brassica rapa subsp. rapa subvar. esculenta)

Tatsoi (Brassica rapa convar. narinosa)

Klajtónia prerastená (Claytonia perfoliata)

Cuketa (Cichorium intybus var. foliosum)

Správne vysadenie skleníka

Keďže priestor v skleníku je obmedzený, je dôležité využiť ho čo najefektívnejšie a zároveň zabezpečiť, aby boli všetky rastliny dostatočne vzdialené od seba a nezostávali nevyužité plochy. Osvedčeným riešením je striedavé usporiadanie, ak je dostatok miesta na dvojriadkové vysadenie. Vysoké paradajky a uhorky sa umiestňujú na steny skleníka, zatiaľ čo menšie rastliny ako papriky, chilli alebo bylinky sa vysádzajú blízko chodníkov. Takto sú všetky rastliny ľahko dostupné a ošetrujú sa z centra. Vysoké zeleninové plodiny sa môžu tiež naviesť nahor a priviazať k vertikálnym trámom skleníka. Napriek obmedzenému priestoru je dôležité zabezpečiť dobrú cirkuláciu vzduchu a nikdy nezasádzať rastliny príliš husto. V opačnom prípade môže vysoká vlhkosť rýchlo viesť k hubovým ochoreniam, preto je tiež dôležité udržiavať pri výsadbe v skleníku okná pre vetranie voľné.

Skleníky existujú v širokej škále dizajnov, ale základná konštrukcia zvyčajne zostáva rovnaká.

Skleníky sú skvelým spôsobom ako zabezpečiť pestovanie zeleniny a ovocia aj v chladnejších obdobiach alebo v oblastiach s nepriaznivým počasím. Pri správnej údržbe, zabezpečení dostatočného priestoru a výbere vhodných druhov zeleniny môžete mať úspešné a výnosné pestovanie aj v obmedzenom priestore skleníka. Dôležité je mať na pamäti aj zásady spolupatričnosti rastlín, aby sa predišlo chorobám a škodcom. Navyše, vhodným plánovaním a usporiadaním výsadby môžete optimalizovať priestor a dosiahnuť maximálny výnos. S týmito zásadami môžete mať svoj vlastný úspešný skleník a pestovať zdravú zeleninu a ovocie pre seba a svoju rodinu.

Avez-vous aimé l'article? Soutenez SIA ACTUALITÉS !

Votre soutien nous aidera à poursuivre l’exploitation et le développement du système SIA NEWS.
Merci pour tout votre soutien.

Entrez un montant valide.
Merci pour votre soutien.
Votre paiement n'a pas pu être traité.
revolut banner

Catégories

fr_FR