Passer au contenu
Capital.com – Ticker Tape Widget

Afficher plus...

Sélecteurs génériques
Correspondances exactes uniquement
Rechercher dans le titre
Rechercher dans le contenu
Sélecteurs de types de messages
Menu

Cette plante ravit par sa beauté et repousse en même temps les escargots. Cela vaut la peine de l'avoir dans le jardin

11.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/lenic). Máte už dosť slimákov a ulitníkov, ktorí ničia vašu záhradu? Ak áno, určite si do záhrady nasaďte mliečnik. Je krásny a produkuje bielu šťavu, ktorá vyzerá ako mlieko, ale je toxická pre škodcov. Dávajte si však pozor, aby ste sa tejto rastliny nedotýkali bez ochrany. Náležite sa chráňte, […]
Moins de 1 min. min.

11.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/lenic).

Máte už dosť slimákov a ulitníkov, ktorí ničia vašu záhradu? Ak áno, určite si do záhrady nasaďte mliečnik. Je krásny a produkuje bielu šťavu, ktorá vyzerá ako mlieko, ale je toxická pre škodcov. Dávajte si však pozor, aby ste sa tejto rastliny nedotýkali bez ochrany. Náležite sa chráňte, pretože môže byť nebezpečná aj pre ľudí a zvieratá.

Mliečnik zaujme nielen svojím originálnym vzhľadom, ale aj schopnosťou odpudzovať slimáky, krtkov a iných škodcov.
Foto: shutterstock/lenic

Mliečnik preháňavý je rastlina, ktorá na pozemku vyzerá nádherne. Má nádherné dekoratívne listy a okrem toho odpudzuje škodcov, ako sú slimáky a krtkovia. Oplatí sa ju mať vo svojej záhrade, ale pri pestovaní tohto druhu treba dbať na opatrnosť.

Ak máte domáce zviera, napríklad mačku alebo psa, alebo máte doma malé dieťa, nezabudnite záhon s mliečnikom pred nimi riadne ohradiť. Nemôžu k nemu mať prístup, pretože šťava tejto rastliny je toxická aj pre ľudí a domáce zvieratá. Neriskujte, že sa im niečo stane.

Ako vyzerá mliečnik preháňavý? Jeho listy sú ohromujúce svojou krásou

Nie je možné jednoznačne opísať, ako mliečnik vyzerá, pretože názov tejto rastliny zahŕňa viac ako 2 000 druhov. Okrem toho stojí za zmienku aj mliečnik modrý alebo mandľolistý s krásnymi, tmavofialovými odfarbenými stonkami.

Niektoré druhy mliečnika môžu dosahovať výšku až 1,5 metra, ale existujú aj nízke a nenápadné druhy. Rastlina zvyčajne kvitne v máji alebo júni, niekoľko týždňov, a jej kvety môžu mať farbu od sivomodrej cez zelenú až po červenkastú.

Listy mliečnika bývajú sivozelené a stále zelené ( mliečnik myrtovitý) alebo kopijovité a tmavozelené (mliečnik Griffithov). Spoločnou črtou všetkých druhov tejto rastliny je biela šťava – veľmi jedovatá, preto sa pri akejkoľvek práci v záhrade s touto rastlinou odporúča nosiť ochranné rukavice.

Postačí mu slnečné miesto a priepustná, suchšia pôda.
Foto: shutterstock/haraldmuc

Ako pestovať mliečnik? Bez ohľadu na odrodu sú podmienky podobné

Bez ohľadu na odrodu mliečnika všetky tieto rastliny milujú slnečné a teplé stanovištia. Otázka substrátu je už individuálnejšia. Väčšina z nich uprednostňuje suchú, mierne vlhkú a priepustnú pôdu, ale mliečnik močiarny má radšej vlhšiu pôdu.

Mliečnik preháňavý odpudzuje škodcov, ale musíte ho správne chrániť

Pri pestovaní mliečnika však musíte byť opatrní. Jeho spomínaná šťava, ktorú obsahuje a ktorá vyzerá ako mlieko, je vysoko toxická. Obsahuje zlúčeniny, ktoré pôsobia ako odpudzovače hmyzu a slimákov, ako napr. triterpenoidy (prírodné insekticídy) alebo eufobron, ktorý poškodzuje bunkové membrány a paralyzuje nervové centrá škodcov. Preto sa k nemu veľmi nechcú priblížiť.

Šťava z mliečnika je však nebezpečná aj pre ľudí a domáce zvieratá. Kontakt s ňou môže viesť k dermatitíde, tvorbe pľuzgierov a vredov. Je tiež veľmi škodlivá pre oči. Preto musíte vykonávať všetky práce v záhrade s touto rastlinou v rukaviciach a udržiavať ju oddelenú, napríklad drevenými kolíkmi alebo pletivom.

Na jeseň sa listy sfarbujú do vínovo červenej farby.
Foto: shutterstock/Natalia_Silva

Rédaction La passion en vous.

Articles connexes :

Aké kvety nemajú radi slimáky? Zasaďte ich a sledujte, ako škodcovia idú do domu vášho suseda

Namiesto neskoršieho trápenia konajte teraz. Vyhnete sa tak zamoreniu záhrady slimákmi počas sezóny

Le poste Cette plante ravit par sa beauté et repousse en même temps les escargots. Cela vaut la peine de l'avoir dans le jardin est apparu en premier sur La passion en toi.

Avez-vous aimé l'article? Soutenez SIA ACTUALITÉS !

Votre soutien nous aidera à poursuivre l’exploitation et le développement du système SIA NEWS.
Merci pour tout votre soutien.

Entrez un montant valide.
Merci pour votre soutien.
Votre paiement n'a pas pu être traité.
revolut banner

Catégories

fr_FR