Passer au contenu
Capital.com – Ticker Tape Widget

Afficher plus...

Sélecteurs génériques
Correspondances exactes uniquement
Rechercher dans le titre
Rechercher dans le contenu
Sélecteurs de types de messages
Menu

Toto je 10 najlepších receptov z bedle jedlej, ktoré určite musíte vyskúšať

Bedľa jedlá (Macrolepiota procera) patrí medzi obľúbené huby nielen pre svoj impozantný vzhľad, ale najmä pre svoju lahodnú chuť a všestrannosť v kuchyni. Táto majestátna huba s dlhou tenkou stopkou a veľkým klobúkom je v jesennom období skutočnou hviezdou. Je ľahko rozpoznateľná a často sa vyskytuje v lesoch, lúkach a na okrajoch ciest. Bedľa má […]
5 min.

Bedľa jedlá (Macrolepiota procera) patrí medzi obľúbené huby nielen pre svoj impozantný vzhľad, ale najmä pre svoju lahodnú chuť a všestrannosť v kuchyni. Táto majestátna huba s dlhou tenkou stopkou a veľkým klobúkom je v jesennom období skutočnou hviezdou. Je ľahko rozpoznateľná a často sa vyskytuje v lesoch, lúkach a na okrajoch ciest. Bedľa má príjemnú, jemnú hubovú arómu a v kuchyni sa s ňou dajú vykúzliť jedlá, ktoré potešia aj náročné chuťové bunky. Pripravili sme pre vás 10 overených receptov z bedle jedlej, ktoré musíte vyskúšať, ak ste nadšencom týchto chutných húb.

Vyprážaná bedľa jedlá – Klasika, ktorú nemôžete vynechať

Vyprážaná bedľa je nesmrteľnou klasikou. Tento recept je veľmi jednoduchý, ale zároveň neuveriteľne chutný. Klobúky bedlí stačí obaliť v trojobale (múka, vajíčko, strúhanka) a vyprážať na panvici s olejom, kým nezískajú zlatistú farbu. Vyprážané bedle sú chrumkavé zvonku a šťavnaté zvnútra, ideálne sa hodia s domácimi hranolkami alebo so zemiakovým šalátom. Podávajte s citrónom, ktorý krásne vyzdvihne ich chuť.

Tip: Nechajte bedle po obalení chvíľu odpočívať, aby trojobal lepšie priľahol, a získali tak dokonale chrumkavý výsledok.

Bedľa na cesnaku s bylinkami – Jemná chuť s explóziou vôní

Ak máte radi cesnak a bylinky, tento recept je pre vás. Bedľu nakrájajte na väčšie kúsky a orestujte na olivovom oleji. Pridajte nakrájaný cesnak, rozmarín, tymian a trochu soli. Krátko orestujte, aby sa bylinky rozvoňali a podávajte s čerstvým chlebom. Táto ľahká a rýchla príprava nechá vyniknúť prirodzenú chuť bedlí, ktorú jemne dopĺňa cesnak a bylinky.

Tip: Podávajte s rukolou alebo iným čerstvým šalátom pre ešte väčšiu sviežosť.

Krémová bedľová polievka – Jemná a lahodná

Krémová polievka z bedlí je ideálnym spôsobom, ako využiť väčšie množstvo týchto húb. Na masle orestujte nakrájanú cibuľu a cesnak, pridajte na menšie kúsky nakrájané bedle a nechajte chvíľu dusiť. Zalejte zeleninovým vývarom a varte, kým bedle nezmäknú. Potom všetko rozmixujte dohladka, pridajte smotanu a dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom. Podávajte s čerstvým chlebom alebo krutónmi.

Tip: Ak chcete polievke dodať trochu extra hĺbky, môžete pridať sušené bedle, ktoré predtým namočíte do vody a pridať ich spolu s vývarom.

Bedľové rizoto – Hubový hit

Rizoto s bedľami je lahodné a plné chuti. Na olivovom oleji orestujte nakrájanú cibuľu a cesnak, pridajte ryžu a nechajte ju mierne opiecť. Potom po častiach prilievajte zeleninový vývar a miešajte, kým ryža nezmäkne. V samostatnej panvici orestujte nakrájané bedle a na konci ich pridajte do rizota. Dochutíme parmezánom, maslom a nasekanou petržlenovou vňaťou.

Tip: Pre ešte intenzívnejšiu chuť môžete pridať trošku bieleho vína na začiatku varenia rizota.

Plnené bedľové klobúky – Kreatívne a výživné

Klobúky bedlí môžete použiť ako nádoby na rôzne náplne. Skúste napríklad zmes jemne opečenej zeleniny, ryže, syra a korenín. Klobúky naplňte touto zmesou a zapekajte v rúre, kým nebudú pekne zlatisté a chrumkavé. Tento recept je nielen chutný, ale aj vizuálne pôsobivý – ideálny na podávanie ako predjedlo alebo hlavný chod.

Tip: Pre viac krémovú textúru pridajte k náplni trochu smotanového syra.

Bedľové karbanátky – Zdravšia alternatíva klasických mäsových

Ak hľadáte vegetariánsku alternatívu klasických karbanátkov, bedle sú skvelou voľbou. Nakrájané bedle zmiešajte s nastrúhanou cuketou, cesnakom, vajcom, strúhankou a obľúbeným korením. Vytvorte malé karbanátky a opečte ich na panvici do zlatista. Podávajte s horčicou alebo jogurtovým dresingom.

Tip: Pre ešte výživnejšiu variantu môžete pridať do zmesi aj nadrobno nasekané vlašské orechy.

Omáčka z bedlí na cestoviny – Rýchla a lahodná

Pre milovníkov rýchlych jedál je omáčka z bedlí na cestoviny skvelou voľbou. Na olivovom oleji orestujte cesnak a pridajte nakrájané bedle. Po chvíli pridajte smotanu, trochu citrónovej šťavy a čerstvý tymian. Nechajte omáčku zredukovať a podávajte ju s obľúbenými cestovinami. Táto omáčka je jednoduchá, ale plná chuti.

Tip: Pre vegánsku verziu môžete namiesto smotany použiť kokosové mlieko alebo sójovú smotanu.

Bedľový guláš – Bohatá chuť lesa

Hubový guláš z bedlí je výdatné jedlo plné lesných chutí. Na oleji orestujte cibuľu, pridajte na plátky nakrájané bedle, papriku a paradajkový pretlak. Nechajte všetko spolu dusiť a postupne pridávajte vývar. Dochuťte sladkou paprikou, cesnakom a majoránom. Podávajte s chlebom alebo knedľami.

Tip: Tento guláš sa výborne hodí aj k cestovinám alebo haluškám.

Zapekané bedle so syrom – Lahôdka na večer

Zapekané bedle so syrom sú ideálnym jedlom na rýchlu večeru. Klobúky bedlí položte na plech, posypte obľúbeným syrom (napríklad mozzarellou, cheddrom alebo parmezánom) a zapekajte v rúre, kým sa syr neroztopí a nezískate chrumkavú kôrku. Podávajte s čerstvým šalátom alebo pečenými zemiakmi.

Tip: Pred pečením môžete bedle pokvapkať olivovým olejom a posypať bylinkami pre extra chuť.

Hubové briošky s bedľami – Kreatívne pečivo

Prečo si nevyskúšať aj niečo netradičné? Briošky plnené restovanými bedľami a syrom sú skvelým spôsobom, ako spojiť pečivo a bedle do jedného kreatívneho jedla. Cesto na briošky naplňte restovanými bedľami, syrom a bylinkami, a upečte do zlatista. Výsledkom sú mäkučké, chutné briošky s lahodnou hubovou náplňou.

Tip: Tieto briošky môžete pripraviť aj ako mini verziu a podávať ich na raňajky alebo ako občerstvenie na oslavu.

Bedľa jedlá je skutočne univerzálna huba, ktorá ponúka nekonečné možnosti v kuchyni. Či už preferujete jednoduché a rýchle jedlá alebo sofistikované recepty, bedle sa v nich určite osvedčia. Tieto recepty vám pomôžu objaviť nové spôsoby, ako si vychutnať chuť tejto huby a zároveň pripraviť zdravé a chutné pokrmy pre vás a vašu rodinu. Nech už si zvolíte akýkoľvek z týchto receptov, jedlá z bedlí vám určite prinesú radosť do kuchyne a potešia každého pri stole.

Ďalšie inšpirácie

Príspevok Toto je 10 najlepších receptov z bedle jedlej, ktoré určite musíte vyskúšať je zobrazený ako prvý na Recettes du monde.

Avez-vous aimé l'article? Soutenez SIA ACTUALITÉS !

Votre soutien nous aidera à poursuivre l’exploitation et le développement du système SIA NEWS.
Merci pour tout votre soutien.

Entrez un montant valide.
Merci pour votre soutien.
Votre paiement n'a pas pu être traité.
revolut banner

Catégories

fr_FR