Passer au contenu
Capital.com – Ticker Tape Widget

Afficher plus...

Sélecteurs génériques
Correspondances exactes uniquement
Rechercher dans le titre
Rechercher dans le contenu
Sélecteurs de types de messages
Menu

Vánoce zaútočí na naše peněženky. Za co si připlatíme a kolik bude stát stromeček?

Vánoce jsou svátky klidu, míru a v poslední době i peněz. Obchodníci už se na vyšší tržby těší. Češi letos plánují za nákupy utratit v průměru 12 700 korun. Největší část vánočního rozpočtu padne na dárky a na jídlo. Nejméně pak zaplatíme za vánoční výzdobu. ČTĚTE TAKÉ: Slavte a revoluce si nevšímejte. Venezuelský autoritář Maduro vyhlásil […]
2 min.

Vánoce jsou svátky klidu, míru a v poslední době i peněz. Obchodníci už se na vyšší tržby těší. Češi letos plánují za nákupy utratit v průměru 12 700 korun. Největší část vánočního rozpočtu padne na dárky a na jídlo. Nejméně pak zaplatíme za vánoční výzdobu.

A LIRE AUSSI : Slavte a revoluce si nevšímejte. Venezuelský autoritář Maduro vyhlásil Vánoce už na říjen

Pro čtyři osoby za slavnostní večeři letos zaplatíme v průměru přibližně 1 300 korun. Pokud ale plánujete kupovat kapra, tak počítejte, že si připlatíte. Cena se bude pohybovat okolo 160 korun za kilo.

Dramatický nárůst, a to až o desítky procent, bude u cen surovin na pečení cukroví. Zdražuje hlavně máslo a čokoláda. Za kilo cukroví zaplatíme i přes tisíc korun. „Máslo je drahé. Je to tím, že je nedostatek tuku v mléce, což je způsobeno letní sezónou, kdy byla extrémní vedra. A kráva není stroj,“ vysvětlila ve vysílání CNN Prima NEWS prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová.

Lidé opět plánují vánoční půjčky

U cen dárků bude záležet na jejich druzích. „Bude velký rozdíl mezi tím, jestli lidé chtějí dávat dárky ve formě zboží, tedy fyzických věcí, nebo třeba ve formě služeb, jako například poukazy. Ceny služeb jako takových totiž spíše rostly,“ popsal ekonom Petr Bartoň.

A víc bude stát i vánoční stromek. „Tam lze očekávat nárůst 5-10 %, tedy kolem 1000, 1 050 korun za jedličku, v případě smrků budou ceny stále s přehledem do tisíce korun,“ uvedl ekonom Lukáš Kovanda.

A přesto, že před tím varují i odborníci, si letos na Vánoce plánuje půjčit zhruba desetina lidí. V průměru až 10 600 korun.

VOUS POURRIEZ ÊTRE INTÉRESSÉ : Covid není radno podceňovat, připomněl Prymula. Prozradil, jak to bude s epidemií o Vánocích

Avez-vous aimé l'article? Soutenez SIA ACTUALITÉS !

Votre soutien nous aidera à poursuivre l’exploitation et le développement du système SIA NEWS.
Merci pour tout votre soutien.

Entrez un montant valide.
Merci pour votre soutien.
Votre paiement n'a pas pu être traité.
revolut banner

Catégories

fr_FR