Vai al contenuto
Capital.com – Ticker Tape Widget

Mostra altro...

Selettori generici
Solo corrispondenze esatte
Cerca nel titolo
Cerca nei contenuti
Selettori del tipo di post
Menu

Áziu postihlo vlani najviac katastrof spôsobených klimatickými javmi

Ázia bola v roku 2023 regiónom s najväčším počtom katastrof spôsobených klimatickými a poveternostnými javmi na svete, uviedla v utorok Svetová meteorologická organizácia (WMO) s tým, že hlavnou príčinou úmrtí a majetkových škôd boli záplavy a búrky. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. Vlani boli globálne zaznamenané rekordne vysoké teploty. WMO v zverejnenej […]
Meno di 1 minuto. min.

Ázia bola v roku 2023 regiónom s najväčším počtom katastrof spôsobených klimatickými a poveternostnými javmi na svete, uviedla v utorok Svetová meteorologická organizácia (WMO) s tým, že hlavnou príčinou úmrtí a majetkových škôd boli záplavy a búrky. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Vlani boli globálne zaznamenané rekordne vysoké teploty. WMO v zverejnenej správe o stave klímy píše, že Ázia sa otepľuje mimoriadne rýchlym tempom oproti svetovému priemeru – vlani v regióne zaznamenali teploty o dva stupne Celzia vyššie v porovnaní s priemerom z obdobia rokov 1961-1990.

Záplavy v Číne si vyžiadali evakuáciu 60-tisíc ľudí, tri osoby prišli o život

Mimoriadne vysoké priemerné teploty evidovali od západnej Sibíri po strednú Áziu a od východnej Číny po Japonsko, v ktorom zažili v roku 2023 najteplejšie leto v histórii meraní.

„Mnohé krajiny v regióne zažili v roku 2023 najteplejší rok v histórii, spolu s množstvom extrémnych podmienok, od sucha a horúčav až po záplavy a búrky,“ uviedla generálna tajomníčka WMO Celeste Saulová. Klimatická zmena podľa nej ešte viac zhoršila frekvenciu a závažnosť takýchto udalostí.

Vplyv vĺn horúčav sa podľa WMO stáva čoraz závažnejší a topiace sa ľadovce ohrozujú bezpečnosť vody v budúcnosti. Za posledných niekoľko desaťročí zaznamenali na ľadovcoch v ázijských vysokohorských oblastiach úbytok hmoty, čo pokračovalo aj vlani na dvadsiatich z 22 monitorovaných ľadovcoch v regióne.

Vo svetových oceánoch hromadne belejú koraly, škodia im klimatické zmeny. Tepelný stres ovplyvňuje aj ryby

Minulý rok hlásili z Ázie podľa WMO až 79 katastrof spojených s poveternostnými javmi súvisiacimi s vodou. Viac ako 80 percent z nich tvorili záplavy a búrky, ktoré si vyžiadali viac než 2000 obetí na životoch a priamo postihli deväť miliónov ľudí.

„Povodne boli v roku 2023 s výrazným náskokom hlavnou príčinou úmrtí pri hlásených udalostiach,“ uviedla WMO v správe. Zároveň upozornila na pretrvávajúcu vysokú mieru ohrozenia Ázie prírodnými katastrofami.

Ti è piaciuto l'articolo? Sostieni SIA NEWS!

Il tuo sostegno ci aiuterà a continuare il funzionamento e lo sviluppo del sistema SIA NEWS.
Grazie per tutto il vostro supporto.

Inserisci un importo valido.
Grazie per il vostro supporto.
Impossibile elaborare il pagamento.
revolut banner

Categorie

it_IT