Vai al contenuto
Capital.com – Ticker Tape Widget

Mostra altro...

Selettori generici
Solo corrispondenze esatte
Cerca nel titolo
Cerca nei contenuti
Selettori del tipo di post
Menu

Brúsenie trávnika – kedy a ako? Famózny trik na krásny koberec v záhrade

Brúsenie trávnika – prečo sa to robí a čo to obnáša? Musíte vedieť, že okrem vertikutácie, prevzdušňovania a hnojenia patrí pieskovanie trávnika medzi základné postupy starostlivosti a ovplyvňuje lepšie množenie trávy a zlepšuje vlastnosti pôdy. Kedy brúsiť trávnik a akým pieskom? Ako často môžete brúsiť trávnik? Brúsenie trávnika – prečo sa to robí? Pomôže brúsenie […]
Meno di 1 minuto. min.

Brúsenie trávnika – prečo sa to robí a čo to obnáša? Musíte vedieť, že okrem vertikutácie, prevzdušňovania a hnojenia patrí pieskovanie trávnika medzi základné postupy starostlivosti a ovplyvňuje lepšie množenie trávy a zlepšuje vlastnosti pôdy. Kedy brúsiť trávnik a akým pieskom? Ako často môžete brúsiť trávnik?

Brúsenie trávnika – prečo sa to robí? Pomôže brúsenie trávnika?

Pri starostlivosti o trávnik sa väčšinou zameriavame najmä na hrabanie, polievanie, kosenie a hnojenie. Trávnik brúsime o niečo menej často . Zároveň je toto ošetrenie veľmi užitočné, pretože zlepšuje (uvoľňuje) štruktúru pôdy, čo ovplyvňuje jej prevzdušnenie a priaznivejšie podmienky pre rozmnožovanie a rozvoj trávy.

Piesok navyše zvyšuje priepustnosť substrátu (najmä ílu alebo utlačenej zeminy, napr. po zime), vďaka čomu pôda lepšie absorbuje vodu a zabraňuje tvorbe vodných kaluží na trávniku. Zároveň zlepšujeme vstrebávanie hnojív používaných na hnojenie trávnika, ktoré sú lepšie a rýchlejšie absorbované koreňovým systémom trávy.

Pieskovanie trávnika má aj praktické a estetické výhody – rozsypaná vrstva piesku dokáže zamaskovať prípadné nerovnosti či priehlbiny, ktoré sa na povrchu trávnika vytvoria.

Kedy a ako brúsiť trávnik?

Keďže pieskovanie trávnika je určené najmä na zlepšenie pôdnych podmienok, je najlepšie ho kombinovať s prevzdušňovaním pôdy. Tieto ošetrenia sa zvyčajne vykonávajú na jar, keď sa trávnik po zime regeneruje.

Vďaka tomu sa piesok rovnomerne rozloží po trávniku a okamžite prenikne do dier v pôde vzniknutých pri prevzdušňovaní. Hnojenie potom bude jednoduchšie a efektívnejšie (drv po prebrúsení a prihnojení zalejeme).

Z týchto dôvodov je najlepšie vykonávať tieto kúry komplexne na jar. Ideálny termín však neexistuje a pieskovanie je možné vykonávať aj inokedy alebo aj niekoľkokrát za sezónu – piesok tráve neublíži a môže len zlepšiť podmienky pre jej rozvoj (najmä na ťažkých pôdach).

Aký piesok zvoliť a koľko ho použiť na pieskovanie trávnika?

Zvyčajne sa odporúča, aby piesok používaný na pieskovanie trávnika mal zrnitosť od 0,5 do 1 mm – najlepší je tzv. prírodný riečny piesok. Môžu to byť aj všetky druhy zmesí na báze kremenného piesku, ktoré sú dostupné na predaj a môžu navyše obsahovať rôzne druhy prísad, ktoré zlepšujú vývoj trávy (napr. mikroelementy , krieda).

Zmes na pieskovanie trávy si vieme pripraviť aj sami , a to pomocou akéhokoľvek dostupného suchého piesku a zmiešaním napríklad s jemnou rašelinou alebo jednoducho záhradnou zeminou (v závislosti od kvality substrátu).

Ti è piaciuto l'articolo? Sostieni SIA NEWS!

Il tuo sostegno ci aiuterà a continuare il funzionamento e lo sviluppo del sistema SIA NEWS.
Grazie per tutto il vostro supporto.

Inserisci un importo valido.
Grazie per il vostro supporto.
Impossibile elaborare il pagamento.
revolut banner

Categorie

it_IT