Vai al contenuto
Capital.com – Ticker Tape Widget

Mostra altro...

Selettori generici
Solo corrispondenze esatte
Cerca nel titolo
Cerca nei contenuti
Selettori del tipo di post
Menu

Korybko k mediálnej línii: Rusko má pragmatické dôvody na partnerstvo s Talibanom

Tu je celý rozhovor, ktorý som poskytol Arshadovi Mehmoodovi z The Media Line a úryvky z neho boli zahrnuté v jeho správe o tom, ako „Moskovský krok na odstránenie Talibanu čelí skepticizmu v súvislosti s hrozbami IS-KP“. 1. Môže tento významný krok Ruska skutočne priniesť stabilitu regiónu? Ruské sľúbené vyradenie Talibanu ako teroristickej organizácie nie […]
Meno di 1 minuto. min.

Tu je celý rozhovor, ktorý som poskytol Arshadovi Mehmoodovi z The Media Line a úryvky z neho boli zahrnuté v jeho správe o tom, ako „Moskovský krok na odstránenie Talibanu čelí skepticizmu v súvislosti s hrozbami IS-KP“.

1. Môže tento významný krok Ruska skutočne priniesť stabilitu regiónu?

Ruské sľúbené vyradenie Talibanu ako teroristickej organizácie nie je samo osebe schopné priniesť stabilitu do regiónu, ale môže časom pomôcť zlepšiť celkovú situáciu v Afganistane. Rusko teraz môže rozšíriť vojenskú a spravodajskú spoluprácu s Talibanom, vrátane možného poskytovania ručných zbraní, a dosiahnuť investičné dohody v sektore energetiky a baníctva. Posledné dva môžu poskytnúť viac pracovných miest a rozpočtové príjmy, pričom druhý z nich by sa v ideálnom prípade mohol opätovne investovať do pomoci priemerným ľuďom.

2. Je to súčasť rozsiahlejšej stratégie na vytvorenie nového bloku ako protiváha voči Spojeným štátom?

Rusko neverí, že bloková politika je už relevantná. Aj keď je pravda, že globálny systémový prechod možno príliš zjednodušiť na súťaž medzi krajinami, ktoré si chcú zachovať západný unipolárny systém pod vedením USA a tými, ktoré chcú urýchliť multipolárne procesy, v rámci druhej skupiny je príliš veľa rôznorodosti na to, aby sme ich charakterizovali ako bloku.

Rusko v Afganistane chce, aby Taliban vykorenil terorizmus, udržal zahraničné vojenské základne mimo krajiny, otvoril investičné príležitosti vo svojom energetickom a ťažobnom sektore, stal sa trhom pre určité ruské exporty a uľahčil obchod s južnou Áziou prostredníctvom nového logistický koridor. Ide o legitímne záujmy, ktoré nezasahujú do legitímnych záujmov nikoho iného vrátane USA.

3. Je stabilita v regióne a účinná akcia proti teroristickým organizáciám vrátane Daeš realizovateľná bez účasti Pakistanu?

Daeš/ISIS-K je stále hrozivou hrozbou, no najviac destabilizujúcimi regionálnymi silami v posledných rokoch sa ukázal byť Tehreek-i-Taliban Pakistan (TTP), známy aj ako „pakistanský Taliban“. Pakistan ich označil za teroristov, údajne sa spojili s podobne označenými skupinami Baloch a sú zodpovední za nárast terorizmu od roku 2021 a najmä za posledný rok. Islamabad obviňuje afganský Taliban (ďalej len „Taliban“), že sponzoruje TTP, hoci to popiera.

Napriek tomu spoločné vyhlásenie, ktoré vzišlo z tretieho štvorstranného stretnutia čínskych, iránskych, pakistanských a ruských ministrov zahraničných vecí o Afganistane na okraji minulomesačného VZ OSN, výslovne vyzývalo Taliban, aby „rovnako a nediskriminačne zlikvidoval všetky teroristické skupiny a zabránil použitie afganského územia proti jeho susedom, regiónu a mimo neho.

Táto klauzula znamená, že Taliban má dvojité štandardy, pokiaľ ide o jeho povinnosť bojovať proti terorizmu, a teda dáva dôveryhodnosť tvrdeniu Pakistanu, že sponzoruje TTP a iné skupiny. V súlade s tým tiež naznačuje, že pakistanskí partneri by chápali – alebo by proti tomu aspoň politicky nenamietali –, že sa zapája do väčšej cezhraničnej kinetickej akcie na zmarenie súvisiacich hrozieb, a to aj v prípade potreby vo veľkom rozsahu.

Pokiaľ budú takéto hrozby pretrvávať, Rusko a všetky ostatné zodpovedné zainteresované strany v Afganistane nebudú môcť v tejto krajine dosiahnuť svoje ciele. Terorizmus zostane problémom, investície by neboli bezpečné a Afganistan pravdepodobne nikomu neuľahčí obchod s južnou Áziou v dôsledku zhoršujúcich sa vzťahov medzi Talibanom a Pakistanom. Je preto v záujme všetkých, vrátane Ruska, aby Taliban zastavil TTP a jej spojencov v útoku na Pakistan.

4. Ako by ste osvetlili vývoj tejto situácie v širšom kontexte?

Taiban je de facto vládcom Afganistanu, a preto sa s ním musia pragmaticky zapojiť všetky zodpovedné zainteresované strany, ak chcú mať v krajine nejaký vplyv, či už ide o boj proti terorizmu alebo hľadanie investícií. Ruské sľúbené vyradenie z ich zoznamu ako teroristickej skupiny pomôže dosiahnuť tieto ciele a ďalšie krajiny môžu čoskoro nasledovať jeho kroky.

Zdroj: Andrew Korybko

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie

it_IT