Vai al contenuto
Capital.com – Ticker Tape Widget

Mostra altro...

Selettori generici
Solo corrispondenze esatte
Cerca nel titolo
Cerca nei contenuti
Selettori del tipo di post
Menu

Nemecká vláda zhoršila odhad pre ekonomiku a očakáva jej pokles, tvrdí minister hospodárstva Habeck

Nemecká vláda už tento rok nečaká hospodársky rast, hrubý domáci produkt (HDP) podľa nej klesne o 0,2 percenta. Na tlačovej konferencii to oznámil minister hospodárstva Robert Habeck. Pôvodne kabinet kancelára Olafa Scholza počítal s rastom o 0,3 percenta. Nemecká ekonomika zaznamenala pokles aj vlani. Nemecko sa podľa aktualizovaného výhľadu vráti k rastu v nadchádzajúcom roku, […]
Meno di 1 minuto. min.

Nemecká vláda už tento rok nečaká hospodársky rast, hrubý domáci produkt (HDP) podľa nej klesne o 0,2 percenta. Na tlačovej konferencii to oznámil minister hospodárstva Robert Habeck.

Pôvodne kabinet kancelára Olafa Scholza počítal s rastom o 0,3 percenta. Nemecká ekonomika zaznamenala pokles aj vlani.

Nemecko sa podľa aktualizovaného výhľadu vráti k rastu v nadchádzajúcom roku, kedy by mal HDP vykázať rast o 1,1 percenta. Na jar ešte vláda predpovedala na budúci rok jednopercentný rast.

Očakávajú rast spotreby domácností

Na rok 2025 teraz kabinet očakáva rast spotreby domácností a tiež posilnenie vývozu priemyselných výrobkov do zahraničia. Ministerstvo hospodárstva zverejnilo aj výhľad na rok 2026, kedy by podľa neho rast HDP mal dosiahnuť o 1,6 percenta.

Inflácia podľa očakávania nemeckej vlády tento rok zvoľní na 2,2 percenta, v budúcom roku na 2,0 percenta a v nasledujúcom roku na 1,9 percenta. Vlani predstavovala 5,9 percenta.

Nemecko sa vzdáva nádeje na tohtoročný hospodársky rast

Nemecká ekonomika je najväčšia v Európe a je na nej závislý aj rad českých firiem. Trápi ju však oslabenie priemyselného sektora kvôli zastaveniu dodávok zemného plynu z Ruska po invázii ruských vojsk na Ukrajinu, ďalej kvôli slabému dopytu v Číne a problémom automobilového priemyslu v súvislosti s prechodom na elektromobily.

Na konci septembra tiež popredné nemecké hospodárske inštitúty zhoršili výhľad vývoja nemeckej ekonomiky na tento rok. Podľa nich sa HDP zníži o 0,1 percenta.

Čakajú slabé oživenie

Vlani zaznamenala nemecká ekonomika pokles o 0,3 percenta a jej výkon bol najslabší zo všetkých krajín eurozóny. Na budúce dva roky inštitúty predpovedajú iba slabé oživenie – v budúcom roku ekonomika podľa nich vzrastie o 0,8 percenta a v roku nasledujúcom o 1,3 percenta.

Nemecká ekonomika sa zasekla, inštitút Ifo očakáva nulový tohtoročný rast

Pokiaľ sa prognóza naplní, stane sa Nemecko jedinou krajinou skupiny ekonomicky vyspelých štátov G7, ktorá v tomto roku zaznamená hospodársky pokles, uviedla agentúra Reuters. Žiadna iná krajina G7 aktuálne s poklesom HDP na tento rok nepočíta.

Ťažké časy Nemecka

Habeck však na tlačovej konferencii pozeral na ďalší vývoj nemeckej ekonomiky s optimizmom. V súčasnosti nie sú podľa neho „hospodárske rámcové podmienky“ uspokojivé. „My sa z toho však vyslobodíme a vypracujeme,“ dodal.

Zároveň zdôraznil, že nemecká ekonomika zápasí z viacerými neistotami, vrátane tých geopolitických, ako sú vojny na Ukrajine a v Pásme Gazy.

Nemecká vláda chystá opatrenia na podporu ekonomiky. Podľa hospodárskych zväzov však plánované opatrenia nie sú dostatočné.

Zväzy požadujú hlbšie reformy a sťažujú sa okrem iného na to, že v medzinárodnom porovnaní sú v Nemecku vysoké ceny energií, veľká byrokratická záťaž a stále väčší nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily.

Ti è piaciuto l'articolo? Sostieni SIA NEWS!

Il tuo sostegno ci aiuterà a continuare il funzionamento e lo sviluppo del sistema SIA NEWS.
Grazie per tutto il vostro supporto.

Inserisci un importo valido.
Grazie per il vostro supporto.
Impossibile elaborare il pagamento.
revolut banner

Categorie

it_IT