Vai al contenuto
Capital.com – Ticker Tape Widget

Mostra altro...

Selettori generici
Solo corrispondenze esatte
Cerca nel titolo
Cerca nei contenuti
Selettori del tipo di post
Menu

Novela zákona o športe má umožniť jeho jasnejšiu podporu. Povedie k zlému hospodáreniu, tvrdí PS

Umožniť jasnejšiu podporu športu, znížiť nadmernú byrokraciu, zaviesť mechanizmy na riešenie sporov v športe a tiež zefektívniť jeho financovanie. To sú hlavné zámery návrhu novely zákona o športe, ktorý poslanci Národnej rady v stredu posunuli do druhého čítania. „Dôvodom predloženia návrhu zákona je úsilie o vyriešenie problémov, ktoré vyplynuli z aplikačnej praxe a ktoré boli avizované […]
Meno di 1 minuto. min.

Umožniť jasnejšiu podporu športu, znížiť nadmernú byrokraciu, zaviesť mechanizmy na riešenie sporov v športe a tiež zefektívniť jeho financovanie. To sú hlavné zámery návrhu novely zákona o športe, ktorý poslanci Národnej rady v stredu posunuli do druhého čítania.

„Dôvodom predloženia návrhu zákona je úsilie o vyriešenie problémov, ktoré vyplynuli z aplikačnej praxe a ktoré boli avizované od športovej verejnosti, športových organizácií a športovcov samotných,“ uviedlo Ministerstvo cestovného ruchu a športu, ktoré novelu predložilo.

Podpora pre šport

Zmeny majú tiež zabezpečiť štátnej športovej reprezentácii „optimálne finančné, technicky, materiálne a personálne saturované podhubie, ktoré jej umožní dlhodobo prinášať najvyššie medailové umiestnenia a byť konkurencieschopnou na svetovej a olympijskej úrovni“.

Ministerstvo vysvetľuje, že sa v návrhu posilňuje pracovnoprávny charakter výkonu činnosti športovcov, zlepšuje sa postavenie športových odborníkov a zjednodušuje sa podnikanie v športe.

Športové organizácie majú dostať širší rozsah práv, nové znenie zákona ich má zároveň odbremeniť od viacerých povinností, ktoré mali byrokratický charakter a boli bez významného úžitku pre štát alebo šport.

Turizmus na Slovensku podporí nový príspevok na rozvoj cestovného ruchu

Novelizovaná legislatíva, ktorá by mala platiť od začiatku roka 2025, zavádza povinnosť Slovenského olympijského a športového výboru vytvoriť spoločný orgán na riešenie sporov a na disciplinárne konania, ktorému športová organizácia môže zveriť rozhodovanie sporov a rozhodovanie o disciplinárnych previneniach vo svojej pôsobnosti.

Novela zvoľňuje podmienky týkajúce sa sponzorských zmlúv v športe, napríklad zvýšením limitu pre náklady na uvádzanie sponzora. Cieľom je rozšíriť materiálne možnosti marketingovej a mediálnej prezentácie, a tým aj zatraktívniť inštitút takejto zmluvy.

Moderné metódy

„Moderné nosiče reklamy a iné zákonom reálne nedefinovateľné formy prezentácie sú nástrojom nielen v prospech sponzora, ale celkovo otvárajú možnosti prílevu moderných metód reklamy do športu a následne posilnenia zdroja financovania,“ vysvetlilo Ministerstvo. Návrh ruší i štvorročné obmedzenie sponzorskej zmluvy.

Návrh zákona znižuje aj prísnosť ustanovení o spôsobilosti prijímať verejné prostriedky. Návrhom zákona sa rovnako menia percentuálne podiely, ktoré je zväz povinný použiť zo štátneho príspevku na účel športu mládeže, a to zvýšením na 20 percent.

Zrušenie „výdavkovej brzdy“ vo výške maximálne 30 percent podielu príspevku na výstavbu, modernizáciu alebo rekonštrukciu športovej infraštruktúry má prispieť k tomu, aby sa práve národné športové zväzy stali jedným z pilierov výstavby športovej infraštruktúry.

Novela zákona o športe rozširuje aj oblasť pôsobnosti národnej antidopingovej agentúry. „Okrem oblasti boja proti dopingu v športe bude agentúra zodpovedná aj za oblasť boja proti manipulácii športových podujatí, rasovej alebo rodovej diskriminácii a nenávistným a násilným prejavom v športe,“ spresnili predkladatelia.

Verejné zdroje

Novela zákona o športe obsahuje závažné nedostatky týkajúce sa verejných zdrojov. Upozornilo na to opozičné Progresívne Slovensko s tým, že kritizovalo najmä oblasť transparentnosti a kontroly využívania. Požaduje prepracovanie novely. 

„Podľa návrhu novely nebude väčšina športových organizácií povinná mať riadnu účtovnú uzávierku overenú audítorom. Rušenie funkcie kontrolórov na úrovni menších športových zväzov môže viesť k nesprávnemu hospodáreniu,“ uviedol poslanec za PS Dávid Dej. Je podľa neho neprípustné, aby sa pri nakladaní s verejnými zdrojmi znížili kontrolné mechanizmy.

Novelu kritizovala aj poslankyňa Natália Nash (PS). „Navrhovaná úprava umožňuje fyzickým a právnickým osobám v konflikte záujmov s členmi národných športových zväzov, aby dodávali tovary a služby pre tieto zväzy. Takéto opatrenie otvára priestor pre netransparentné a neférové praktiky“ podotkla.

Ti è piaciuto l'articolo? Sostieni SIA NEWS!

Il tuo sostegno ci aiuterà a continuare il funzionamento e lo sviluppo del sistema SIA NEWS.
Grazie per tutto il vostro supporto.

Inserisci un importo valido.
Grazie per il vostro supporto.
Impossibile elaborare il pagamento.
revolut banner

Categorie

it_IT