Vai al contenuto
Capital.com – Ticker Tape Widget

Mostra altro...

Selettori generici
Solo corrispondenze esatte
Cerca nel titolo
Cerca nei contenuti
Selettori del tipo di post
Menu

Slovensko a Maďarsko urgujú eurokomisiu, aby vyjednala s Ukrajinou obnovenie dodávok ropy

Slovensko a Maďarsko zvýšili tlak na Kyjev aj eurokomisiu po tom, ako prestali dostávať ropu od ruského Lukoilu cez Ukrajinu, ktorá zastavila jej tranzit ako súčasť protiruských sankcií. Krajiny žiadajú eurokomisiu, aby situáciu vyriešila do troch dní, inak sa obrátia na súd. Maďarsko a Slovensko požiadali Európsku komisiu, aby sprostredkovala konzultačný postup s Ukrajinou, uviedol […]
Meno di 1 minuto. min.

Slovensko a Maďarsko zvýšili tlak na Kyjev aj eurokomisiu po tom, ako prestali dostávať ropu od ruského Lukoilu cez Ukrajinu, ktorá zastavila jej tranzit ako súčasť protiruských sankcií. Krajiny žiadajú eurokomisiu, aby situáciu vyriešila do troch dní, inak sa obrátia na súd.

Maďarsko a Slovensko požiadali Európsku komisiu, aby sprostredkovala konzultačný postup s Ukrajinou, uviedol v pondelok maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Reagoval na to, že Kyjev zaradil ruskú skupinu Lukoil na sankčný zoznam a koncom júna zastavil jej dodávky do oboch krajín cez ropovod Družba.

Stopka ropným dodávkam od Lukoilu prichádza v čase, keď sa stupňuje napätie vo vzťahoch medzi Kyjevom a Budapešťou. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tento týždeň kritizoval maďarského premiéra Viktora Orbána za stretnutie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Budapešť tiež zdržiavala dodávky zbraní z Únie do Kyjeva. Moskva minulý rok zarobila z vývozu ropy 180 miliárd dolárov.

Ropa z ruského Lukoilu už na Slovensko netečie pre sankcie zo strany Ukrajiny

Ukrajina sa minulý mesiac rozhodla sprísniť sankcie uvalené na Lukoil, čím prakticky zakázala ruskej ropnej spoločnosti využívať jej územie na tranzit svojich produktov.

Európska komisia má tri dni

Obe krajiny začali konzultácie s Európskou komisiou, s tým, že exekutíva má na odpoveď tri dni počnúc všerajškom (22. júla). Ak by konzultačný postup nepriniesol výsledky, Maďarsko a Slovensko by sa namiesto toho obrátili na medzinárodný súd podľa vlastného výberu.

Hovorca Európskej komisie uviedol, že žiadosť Maďarska a Slovenska dostala a momentálne ju skúma.

Stopka dodávkam ropy od Lukoilu je podľa slovenského ministra zahraničných vecí Juraja Blanára porušením ustanovenia asociačnej dohody uzatvorenej medzi Európskou úniou a Ukrajinou.

„Európska komisia má plniť funkciu strážkyne zmlúv a dodržiavania práva EÚ, ktorými má povinnosť sa riadiť aj Ukrajina ako asociovaný štát. Považujeme preto za nevyhnutné, aby v tomto prípade komisia okamžite konala,“ uviedol Blanár.

Pripomenul, že v rámci sankcií EÚ voči Rusku má SR výnimku na dovoz ropy do konca roka. „Ukrajinská strana nám uplatnenie tejto výnimky znemožnila,“ zdôraznil šéf slovenskej diplomacie. Poukazuje tiež na vyjadrenia z vnútra ukrajinského parlamentu, že cieľom opatrenia je vytvoriť tlak na Maďarsko, ktoré by tak malo zmeniť svoj postoj voči dodávkam zbraní na Ukrajinu či vstupu Ukrajiny do EÚ.

„Odmietame, aby sa Slovensko stalo politickým nástrojom proti Maďarsku alebo akémukoľvek štátu. Rozhodne sa budeme brániť a využívať všetky možnosti európskeho práva,“ dodal Blanár.

Podľa šéfa ukrajinskej energetickej firmy Naftogaz sa však celkový objem prepravovanej ropy nezmenil.

„Objemy prepravovanej ropy v júli sú rovnaké ako v predchádzajúcich obdobiach. Síce nepochádzajú od Lukoilu, ale objemy sú rovnaké,“ povedal generálny riaditeľ Naftogazu Oleksiy Chernyshov.

V snahe predať ropu, ktorá sa nedostala do Maďarska a na Slovensko, presmeroval Lukoil v júli približne 140 tisíc metrických ton ropy do svojho prístavu Novorossiisk v čiernom mori.

Komisia dáva stopku ruskej rope. Slovensko s Maďarskom dostali výnimku

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen predstavila šiesty balík sankcií proti Rusku. Zasiahnu dovoz ropy aj ruské banky. Únia tiež po prvý krát cieli na vysokopostavených vojakov a jednotlivcov, ktorí sa podieľali na masakroch proti civilistom.

Ukrajina ukončila výnimku zo sankcií

Maďarsko dostáva od ruskej skupiny dva milióny metrických ton ropy ročne, čo je približne tretina jej celkového dovozu ropy, uviedol. Výpadok môže poškodiť maďarskú rafinérsku skupinu MOL, ktorej súčasťou je aj bratislavský Slovnaft, a výhľadovo zvýšiť ceny palív v regióne. Rafinéria Slovnaft podľa slov slovenského premiéra Róberta Fica dostáva od Lukoilu 40 percent  potreby ropy.

Kyjev blokovaním tranzitu ropy najväčšej ruskej ropnej spoločnosti do strednej Európy v podstate ruší výnimku zo sankcií na dovoz ruskej ropy, ktorá pre Slovensko a Maďarsko  platí už dva roky. Európska komisia vtedy týmto krajinám dovolila naďalej spracúvavať ruskú ropu, aby im umožnila zmeniť technológiu a preorientovať sa na ropu z iných zdrojov.

Hoci pre ruskou inváziou spracuvávala bratislavská rafinéria iba ruskú ropu, svoju závislosť od ruskej ropy podľa ministerstva hospodárstva postupne znižuje. V súčasnosti spracúvava dve tretiny ruskej ropy a tento podiel bude pravdepodobne klesať, keďže jej koncom roka vyprší zmluva o dodávkach od Lukoilu. To je termín, dokedy mohol Slovnaft dodávať svoje produkty z ruskej ropy do Česka a na Ukrajinu.

Európske krajiny zaviedli strop na ruské ropné produkty

Švédske predsedníctvo oznámilo dohodu o zavedení stropu na ruské ropné produkty. Barel ruského dieslu by mal stáť maximálne 100 dolárov, barel vykurovacieho oleja 45 dolárov.

 

Iní dodávatelia

Ukrajinský zákaz sa netýka iných ruských vývozcov ropy, ktorých ropa má stále povolený tranzit. Druhým najväčším dodávateľom na tejto trase je Tatneft, ktorý tiež dodáva ropu spoločnosti MOL, zatiaľ čo Gazprom Neft, Russneft a niektorí ďalší malí nezávislí producenti poskytujú zvyšok.

Alternatívne môže Maďarsko dovážať ropu z chorvátskeho námorného prístavu Omišaj cez ropovod Adria, zatiaľ čo Slovensko môže získavať ropu z toho istého ropovodu cez Maďarsko. Od apríla sa dovoz ropy cez Omišaj pohyboval okolo 500 tisíc metrických ton každý mesiac.

Rusko pokračuje v dodávkach zemného plynu a ropy do vnútrozemského Maďarska a Slovenska cez Ukrajinu napriek vojne v krajine a sankciám EÚ na ruskú ropu.

Slovensko aj Maďarsko dodávajú energiu aj Ukrajine. Szijjártó uviedol, že Maďarsko minulý mesiac zabezpečilo 42 percent dovozu elektriny Ukrajiny.

Slovenský premiér Róbert Fico cez víkend povedal, že jeho krajina pomáhala dodávať naftu Ukrajine. Kritizoval sankcie a povedal, že Slovensko nebude rukojemníkom ukrajinsko-ruských vzťahov. Blanár v pondelok zopakoval niektoré Ficove komentáre, podľa ktorých mali sankcie väčší dopad na Slovensko a EÚ ako na Rusko.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie

it_IT