Vai al contenuto
Capital.com – Ticker Tape Widget

Mostra altro...

Selettori generici
Solo corrispondenze esatte
Cerca nel titolo
Cerca nei contenuti
Selettori del tipo di post
Menu

Slovensko je na treťom mieste najväčších kupcov ruských surovín

Slovensko ako aj iné krajiny Európskej únie sú stále závislé od ruských surovín. Podľa fínskeho analytického inštitútu CREA v auguste najviac ruskej ropy a plynu za 370 mil. eur nakúpilo Maďarsko, píše TASR. Druhú pozíciu obsadili Francúzi, ktorí vďaka nákupu tankerov so skvapalneným plynom (LNG) zaplatili Moskve 220 mil. eur. 98% Už sa viac neboj […]
Meno di 1 minuto. min.

Slovensko ako aj iné krajiny Európskej únie sú stále závislé od ruských surovín. Podľa fínskeho analytického inštitútu CREA v auguste najviac ruskej ropy a plynu za 370 mil. eur nakúpilo Maďarsko, píše TASR.

Druhú pozíciu obsadili Francúzi, ktorí vďaka nákupu tankerov so skvapalneným plynom (LNG) zaplatili Moskve 220 mil. eur.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah

Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým
rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov
retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s
finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť,
či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť
podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Tretie miesto si s nákupom plynu aj ropy potrubiami cez Ukrajinu v hodnote 190 mil. eur zabezpečilo Slovensko. Za Slovenskom nasledujú Rakúšania (177 mil. eur) a Taliani (174 mil. eur).

Slovensko je závislé od ruských surovín

Celkovo členské krajiny EÚ podľa fínskych analytikov v auguste 2024 nakúpili od Rusov ropu, potrubný zemný plyn UN LNG v celkovej hodnote okolo 1,2 mld. eur. Táto suma zhruba zodpovedá hodnote importov týchto kľúčových energetických surovín aj v predošlých mesiacoch tohto roka.

Slovenský energetický analytik a bývalý minister hospodárstva Karel Hirman na sociálnej sieti upozornil, že zatiaľ čo Putinovmu Kremľu krajiny EÚ odvádzajú stále slušné sumy za jeho ropu a plyn, súčasne sme pre jeho vojnu na Ukrajine v auguste zaplatili oveľa viac na cenách elektriny.

Čo na to analytik?

„Presnejšie kvôli masívnemu cielenému bombardovaniu ukrajinskej kritickej energetickej infraštruktúry ruskými dronmi a raketami. To spôsobilo, že Ukrajina čelí nedostatku elektriny, ktorú musí aj v havarijnom režime dovážať z našich krajín.“

„Dôsledok? Ceny elektriny sa v auguste v našom regióne opäť prudko zvýšili z úrovní okolo 60 eur za megawatthodinu až na 130 eur za megawatthodinu. A aj teraz sa držia veľmi vysoko, lebo aj teraz v septembri sú nutné havarijné dodávky na Ukrajinu,“ vysvetlil Hirman.

Elektrina stojí viac

Najnovšie sa na Európsku komisiu listom obrátil grécky premiér Kyriakos Mitsotakis. Ten je tiež presvedčený, že ruská invázia na Ukrajine nám zdražuje elektrinu na trhoch. Ďalšími dôvodmi rastu cien elektriny boli v auguste aj klimaticko-prírodné faktory, enormné horúčavy spôsobujúce veľký dopyt po elektrine na chladenie či málo vody v hydroelektrárňach pre sucho.

„Ale kritické problémy v energosústave Ukrajiny, v dôsledku ruského bombardovania, považuje grécky premiér za ten rozhodujúci faktor. Inak povedané, Putinovi platíme stále ohromné peniaze za jeho suroviny, ktoré potom používa na financovanie svojich rakiet a dronov na bombardovanie Ukrajiny, čo nás zase stojí oveľa drahšiu elektrinu,“ podotkol Hirman.

Analytik vidí v celej veci jednu absolútnu „haluz“

Na prepravu ruskej ropy cez Družbu sa totiž používajú čerpadlá, ktoré idú na elektrinu.

„Aby sa táto ropa dostala cez chrbát ukrajinských Karpát smerom na Slovensko a Maďarsko, tak tej elektriny zožerú naozaj dosť. A aby tú elektrinu po Putinovom bombardovaní vôbec mali, musí byť dodaná havarijne aj zo Slovenska či Poľska. Ale to zase cenu elektriny u nás prudko zvyšuje,“ konštatoval Hirman.

The post Slovensko je na treťom mieste najväčších kupcov ruských surovín appeared first on RIVISTA CRIPTO.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Categorie

it_IT