Vai al contenuto
Capital.com – Ticker Tape Widget

Mostra altro...

Selettori generici
Solo corrispondenze esatte
Cerca nel titolo
Cerca nei contenuti
Selettori del tipo di post
Menu

Usychajú listy čučoriedok? Zistite príčinu a konajte rýchlo

28.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Maryna Pleshkun). Nikdy nepodceňujte skutočnosť, že listy čučoriedok usychajú. Teda ak sa nechcete navždy rozlúčiť s bohatou úrodou. Najskôr sa zamyslite nad tým, čo môže byť príčinou, a keď ju zistíte, čo najskôr prijmite opatrenia, ktoré vašim rastlinám pomôžu. Ako zachránite čučoriedky, ktorým začínajú vädnúť listy? Tu je niekoľko […]
Meno di 1 minuto. min.

28.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Maryna Pleshkun).

Nikdy nepodceňujte skutočnosť, že listy čučoriedok usychajú. Teda ak sa nechcete navždy rozlúčiť s bohatou úrodou. Najskôr sa zamyslite nad tým, čo môže byť príčinou, a keď ju zistíte, čo najskôr prijmite opatrenia, ktoré vašim rastlinám pomôžu. Ako zachránite čučoriedky, ktorým začínajú vädnúť listy? Tu je niekoľko možností.

Odumierajú vám listy čučoriedok? Môže to mať rôzne príčiny, ale stále máte šancu ich zachrániť.
Foto: shutterstock/Maryna Pleshkun

Čučoriedky majú na Slovensku v súčasnosti sezónu a sú nielen chutné, ale predovšetkým zdravé. Oplatí sa ich pestovať vo vlastnej záhrade aj kvôli atraktívnemu vzhľadu kríkov. Bohužiaľ sa môže stať, že ich dekoratívna hodnota sa zníži, pretože listy čučoriedok nečakane uschnú a úroda klesne.

Príčiny môžu byť rôzne, ale zvyčajne k tomu prispievajú chyby pri pestovaní a starostlivosti o čučoriedky. Ako im predchádzať a ako zachrániť čučoriedky, ktorých listy začínajú usychať?

Prečo listy čučoriedok usychajú? Príčinou problému môžu byť podmienky pestovania

Aj chyby na začiatku pestovania čučoriedok môžu neskôr viesť k usychaniu listov čučoriedok. Môže sa to stať napríklad vtedy, ak rastlinám nezabezpečíte správne pH pôdy, ktoré by sa malo pohybovať medzi 4,5 a 5,5 (čučoriedky majú radšej kyslé pôdy).

Ak je toto pH zásadité, rastliny nebudú schopné prijímať potrebné živiny. V dôsledku toho vaše kríky začnú žltnúť, vädnúť a strácať listy.

Listy čučoriedok môžu uschnúť v dôsledku zlých podmienok, nesprávneho zalievania alebo napadnutia škodcami.
Foto: shutterstock/BajunkaCZ

Listy čučoriedok môžu uschnúť v dôsledku nesprávneho zavlažovania a hnojenia

Listy čučoriedok môžu uschnúť aj v dôsledku nesprávnej starostlivosti – najmä nedostatočného zalievania. Hnedé škvrny na okrajoch sú často znakom preschnutia. To sa vyskytuje najmä u mladých rastlín, ktorých korene sú plytké a vrchná vrstva pôdy rýchlo vysychá.

Problémom môže byť aj nadmerné hnojenie. Podpora čučoriedok špecializovanými prípravkami im pomôže udržať si dobrý zdravotný stav, ale nepreháňajte to.

Snažte sa, aby tieto prípravky obsahovali vyvážené množstvo živín dusíka, fosforu, draslíka a horčíka. Ich nedostatok totiž môže viesť k oslabeniu rastlín.

Hubové choroby a škodcovia čučoriedok. Títo môžu byť tiež vinníkmi

Ďalšou príčinou usychania listov čučoriedok môžu byť hubové ochorenia – múčnatka alebo fytoftóra, ktoré často prispievajú k vážnym problémom s kríkmi. Tieto infekcie sa zvyčajne prejavujú žltnutím, hnednutím a opadávaním listov.

Čučoriedka môže byť napadnutá hubovým ochorením.
Foto: shutterstock/alex_gor

Používanie vhodných prípravkov na ochranu rastlín a pravidelné prerezávanie výhonkov im však môže zabrániť. Okrem toho môžu k usychaniu listov viesť aj škodcovia, ktorí napadajú čučoriedky. Najmä vošky sú v lete skutočnou nočnou morou.

Ako zachrániť čučoriedky, ktorých listy začínajú usychať?

Ako zachránite čučoriedky? V prvom rade sa nebojte zaviesť zmeny v ich starostlivosti. Na začiatok sa uistite, že sú kríky dobre zavlažované. Ak nie, začnite im dodávať viac vody, najmä v horúcom počasí.

Každých niekoľko týždňov skontrolujte pH pôdy a v prípade potreby použite prípravky na jeho zlepšenie. Vyberte správne hnojivo pre čučoriedky a aplikujte ho podľa odporúčaní výrobcu. S prísunom živín to nepreháňajte.

Pravidelne orezávajte napadnuté časti rastlín, aby ste zabránili šíreniu hubových chorôb a škodcov. V prípade potreby použite pesticídy na odstránenie problému.

Ak nechcete, aby sa choroba alebo škodca rozšírili do celej záhrady, je nevyhnutné infikované výhonky čučoriedok zrezať.
Foto: shutterstock.com/vladdon

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Zmiešajte s vodou a každé dva týždne čučoriedky zalievajte. Získate kilogramy plodov

Orežte čučoriedky, ale nezabudnite na pravidlo 6 až 8. Inak kríky uschnú

La posta Usychajú listy čučoriedok? Zistite príčinu a konajte rýchlo è apparso per primo Passione in te.

Ti è piaciuto l'articolo? Sostieni SIA NEWS!

Il tuo sostegno ci aiuterà a continuare il funzionamento e lo sviluppo del sistema SIA NEWS.
Grazie per tutto il vostro supporto.

Inserisci un importo valido.
Grazie per il vostro supporto.
Impossibile elaborare il pagamento.
revolut banner

Categorie

it_IT