Vai al contenuto
Capital.com – Ticker Tape Widget

Mostra altro...

Selettori generici
Solo corrispondenze esatte
Cerca nel titolo
Cerca nei contenuti
Selettori del tipo di post
Menu

V Pásme Gazy zaznamenali prvý potvrdený prípad detskej obrny za 25 rokov, dieťa nebolo zaočkované

V Pásme Gazy zaznamenali prvý potvrdený prípad detskej obrny za 25 rokov, informuje dnes agentúra AFP s odvolaním sa na palestínske ministerstvo zdravotníctva. OSN v Gaze, kde už viac ako desať mesiacov bojuje Izrael proti teroristickému hnutiu Hamas, chystá očkovaciu kampaň proti tejto chorobe, a vyzýva preto na prerušenie bojov. Agentúra Reuters napísala, že zdravotníci […]
Meno di 1 minuto. min.

V Pásme Gazy zaznamenali prvý potvrdený prípad detskej obrny za 25 rokov, informuje dnes agentúra AFP s odvolaním sa na palestínske ministerstvo zdravotníctva. OSN v Gaze, kde už viac ako desať mesiacov bojuje Izrael proti teroristickému hnutiu Hamas, chystá očkovaciu kampaň proti tejto chorobe, a vyzýva preto na prerušenie bojov.

Agentúra Reuters napísala, že zdravotníci detskú obrnu diagnostikovali u desaťmesačného dieťaťa z mesta Dajr Balah, ktoré nebolo nikdy zaočkované.

Epidémia detskej obrny

Ministerstvo zdravotníctva ovládané Hamásom už v júli vyhlásilo epidémiu detskej obrny, ktorú spojilo s pokračujúcou ofenzívou izraelských síl. Vírus, ktorý ochorenie spôsobuje, sa našiel v odpadových vodách.

Generálny tajomník OSN António Guterres vyzval dnes strany konfliktu, aby poskytli konkrétne záruky humanitárnych prestávok, počas ktorých by mohla byť v Gaze realizovaná očkovacia kampaň proti detskej obrne.

Blízky východ: dusno pred búrkou. Čaká sa na tvrdú pomstu Teheránu

„Povedzme si to jasne: najlepšou vakcínou proti detskej obrne je mier a okamžité humanitárne prímerie,“ poznamenal. „Nie je možné viesť očkovaciu kampaň proti detskej obrne, keď všade zúri vojna,“ dodal generálny tajomník OSN.

Nutné prímerie

OSN chce naočkovať deti mladšie ako desať rokov. Podľa svetovej organizácie potrebné, aby dve dávky očkovania dostalo aspoň 95 percent tejto skupiny detí. Aby bola kampaň úspešná, je potrebné zabezpečiť prepravu vakcín a chladiacich zariadení, vstup odborníkov na ochorenie do Gazy ako aj spoľahlivé internetové a telefónne služby, uviedol Guterres.

Detská obrna (poliomyelitída) je vysoko nákazlivé vírusové infekčné ochorenie postihujúce nervový systém, môže spôsobiť ochrnutie končatín. Najväčšie nebezpečenstvo predstavuje pre deti do päť rokov.

Pri útoku na okupovanom Západnom brehu Jordánu zomrel jeden človek

Vo väčšine sveta sa ju podarilo vymýtiť očkovaním. V posledných rokoch sa však znovu objavila v Afganistane, Pakistane či niektorých afrických krajinách, napríklad Nigérii.

Ti è piaciuto l'articolo? Sostieni SIA NEWS!

Il tuo sostegno ci aiuterà a continuare il funzionamento e lo sviluppo del sistema SIA NEWS.
Grazie per tutto il vostro supporto.

Inserisci un importo valido.
Grazie per il vostro supporto.
Impossibile elaborare il pagamento.
revolut banner

Categorie

it_IT