Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Kocúrnik záhradný kvitne celé leto. Ideálne v záhone a na terase

17.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Julija Ogrodowski). Kocúrnik záhradný je univerzálna okrasná rastlina, ktorá sa dobre uplatní v záhrade aj na balkóne. Je skvelým doplnkom kvetinových záhonov, výsadieb okolo domu alebo balkónových kvetináčov. Vďaka svojej špecifickej vôni je účinným prostriedkom na odradenie kliešťov a komárov. Pozrite si, čo potrebujete vedieť o pestovaní tejto rastliny. […]
Menej ako 1 min. min.

17.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Julija Ogrodowski).

Kocúrnik záhradný je univerzálna okrasná rastlina, ktorá sa dobre uplatní v záhrade aj na balkóne. Je skvelým doplnkom kvetinových záhonov, výsadieb okolo domu alebo balkónových kvetináčov. Vďaka svojej špecifickej vôni je účinným prostriedkom na odradenie kliešťov a komárov. Pozrite si, čo potrebujete vedieť o pestovaní tejto rastliny.

Kocúrnik záhradný sa oplatí mať v záhrade. Odpudzuje komáre.
Foto: shutterstock/Julija Ogrodowski

Ktorý druh kocúrnika je najlepší pre záhradu? Odrody

Kocúrnik (Nepeta L.) je rod rastlín z čeľade hluchavkovitých, ktoré prirodzene rastú v Európe, Ázii a Afrike. U nás sa prirodzene vyskytuje len kocúrnik panónsky (Nepeta pannonica). Okrem neho sa pestuje aj kocúrnik Mussini (Nepeta mussinii), kocúrnik veľkokvetý (Nepeta grandiflora) a kocúrnik obyčajný (Nepeta cataria).

Medzi najobľúbenejšie odrody patria:

Kocúrnik záhradný (Nepeta x faassenii) – zmes kocúrnika Mussina a Nepetella. Vďaka svojej vysokej estetickej hodnote je okrasnou rastlinou v domácich a mestských záhradách. Väčšina odrôd sa vyznačuje hustými kvetmi s modrofialovou farbou. Za zmienku stoja aj druhy „Snowflake“ so snehobielymi kvetmi a „Six Hills Gigant“ so žltými listami,

Kocúrnik sibirský (Nepeta sibirica) – pochádza zo Sibíri. Odroda ‚Souvenir d’André Chaudron‘ je veľmi obľúbená a vyznačuje sa vysokou odolnosťou voči poveternostným vplyvom,

Kocúrnik mussinii ‚Walker’s Low‘ – odroda vyznačujúca sa modrofialovými kvetmi a striebornozelenými listami. Priťahuje včely a iný opeľujúci hmyz.

Kocúrnik v záhrade a v kvetináči. Kedy bude kvitnúť?

Kocúrnik vďačí za svoju popularitu nielen krásnemu vzhľadu a pomerne jednoduchému pestovaniu, ale aj dlhému obdobiu kvitnutia. Kvety sa objavujú už začiatkom mája a miznú až v septembri. Vďaka tomu sú krásnou ozdobou záhrady alebo balkóna počas celého leta. Počas kvitnutia priťahujú včely a motýle a zároveň odpudzujú kliešte, komáre a muchy.

Kocúrnik kvitne od júna do jesene (niekedy až do konca októbra) a má veľmi príjemnú a prenikavú vôňu.
Foto: shutterstock/Anna Gratys

Kedy sadiť a ako pestovať kocúrnik?

Kocúrnik sa môže vysádzať z odrezkov a tiež z vlastnoručne vypestovaných semien. V prvom prípade je možné umiestnenie do zeme alebo do kvetináča na jar aj na jeseň. Taktiež si nevyžaduje veľké nasadenie. Stačí si kúpiť hotové rastliny, zasadiť ich do zeme a tešiť sa z krásnych kvetov po mnoho sezón.

Druhé riešenie zahŕňa správnu prípravu semien, čakanie na ich vyklíčenie a následné prešívanie rastlín do nádoby alebo do zeme. To zaberie podstatne viac času, ale je to veľmi obohacujúce a ušetríte tým časť peňazí za sadenice. Pred vložením semien do zeme je potrebné ich zmäkčiť, napr. schladením v mrazničke na približne 12 hodín a následným namočením do vody na približne 24 hodín. Takéto ošetrenie umožňuje mierne narušiť štruktúru semien a uľahčiť ich klíčenie. Do pôdy sa musia vysádzať pomerne plytko, do hĺbky približne 5 mm. Na to je najlepší úrodný substrát s neutrálnou reakciou. Keď kocúrnik dorastie do výšky približne 4 až 7 cm, môžete ho presadiť do nádoby alebo do zeme.

Kocúrnik alebo levanduľa. Čo je v záhrade lepšie?

Kocúrnik a levanduľa majú podobné usporiadanie kvetov v kvetenstvách, ale výrazne sa líšia vôňou a tvarom listov. Konečné rozhodnutie, ktorú rastlinu zasadiť, závisí od vašich preferencií. Kocúrnik je vo všeobecnosti menej náročný na kvalitu pôdy a zavlažovanie. Priťahuje mačky a zostáva odolný voči suchu.

Kocúrnik je vyhľadávajú pre jeho vôňu najmä mačky.
Foto: shutterstock/Ewa-Saks

Levanduľa zasa poskytuje jedinečnú vôňu a krásne fialové kvety. Vyžaduje si však pravidelné zavlažovanie. Potrebuje tiež viac slnka a teplejšie miesto.

Redakcia vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Sedem účinných rastlín proti komárom. Umiestnite ich na parapet

Raz za mesiac si pripravte takýto kondicionér. Levanduľa bude rásť dvakrát rýchlejšie

The post Kocúrnik záhradný kvitne celé leto. Ideálne v záhone a na terase appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie