Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Péter Szijjártó obvinil Brusel! Spomenul aj Slovensko

www.slovanskenoviny.sk/rss Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó opäť rozpútal diplomatickú búrku svojimi odvážnymi vyhláseniami na adresu Európskej únie. Tentoraz obvinil Brusel z tajného komplotu s Kyjevom s cieľom narušiť dodávky ruskej ropy do Maďarska a na Slovensko, informuje portál O peniazoch.sk. Ropná dráma sa stupňuje „Skutočnosť, že Európska komisia vyhlásila, že nie je ochotná pomôcť […]
Menej ako 1 min. min.

www.slovanskenoviny.sk/rss

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó opäť rozpútal diplomatickú búrku svojimi odvážnymi vyhláseniami na adresu Európskej únie. Tentoraz obvinil Brusel z tajného komplotu s Kyjevom s cieľom narušiť dodávky ruskej ropy do Maďarska a na Slovensko, informuje portál O peniazoch.sk.

Ropná dráma sa stupňuje

Skutočnosť, že Európska komisia vyhlásila, že nie je ochotná pomôcť pri zabezpečení energetických dodávok Maďarska a Slovenska, naznačuje, že Brusel nariadil Kyjevu, aby spôsobil problémy v energetických dodávkach pre Maďarsko a Slovensko,“ uviedol Szijjártó na konzervatívnom politickom festivale.

Tieto ostré slová prišli po tom, čo Európska komisia odmietla žiadosť Maďarska a Slovenska stať sa mediátorom v spore s Ukrajinou. Kyjev totiž v júni zaradil ruského ropného giganta Lukoil na sankčný zoznam, čím efektívne zablokoval tranzit jeho ropy cez ukrajinské územie.

Brusel sa bráni

Európska komisia tieto obvinenia rázne odmieta. Hovorca EK uviedol, že „nič nenasvedčuje tomu, že by ukrajinské sankcie ohrozili európske dodávky energie, pretože ruská ropa naďalej prúdi vetvou ropovodu Družba„.

Brusel tiež pripomenul svoj dlhodobý cieľ znížiť energetickú závislosť EÚ od Moskvy. „Očakáva sa, že Maďarsko sa časom odstaví od ruských fosílnych energetických nosičov,“ dodala Komisia.

Maďarsko hľadá vlastné riešenia

Napriek ostrým slovám na adresu Bruselu sa zdá, že Maďarsko aktívne pracuje na vlastnom riešení situácie. Maďarský vládny úradník naznačil, že štátna ropná spoločnosť MOL je v záverečnej fáze rokovaní o vytvorení systému, ktorý by zabezpečil prísun ropy z Ruska.

Existuje veľká šanca, že MOL bude schopná uzavrieť príslušné dohody, aby neboli blokované dodávky ropy do Maďarska cez Ukrajinu,“ uviedol šéf úradu vlády Gergely Gulyás.

hlavnydennik.sk

Príspevok Péter Szijjártó obvinil Brusel! Spomenul aj Slovensko je zobrazený ako prvý na .

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie