Перейти к содержанию
Capital.com – Ticker Tape Widget

Показать больше...

Общие селекторы
Только точные совпадения
Искать по названию
Поиск по содержимому
Селекторы типов сообщений
Меню

Andrew Korybko: Lavrov odhalil, že Rusko bolo túto jar na pokraji oživenia obilnej dohody

Nie je dôvod pochybovať o tom, čo povedal, keďže je najvyšším ruským diplomatom, takže všetko, čo sa dá urobiť, je pokúsiť sa pochopiť túto nečakanú správu. Minister zahraničných vecí Lavrov v pondelok prezradil, že Rusko bolo na jar tohto roku na pokraji oživenia dohody o obilí v dôsledku tureckého sprostredkovania, až kým Ukrajina náhle neodstúpila […]
Менее 1 мин. мин.

Nie je dôvod pochybovať o tom, čo povedal, keďže je najvyšším ruským diplomatom, takže všetko, čo sa dá urobiť, je pokúsiť sa pochopiť túto nečakanú správu.

Minister zahraničných vecí Lavrov v pondelok prezradil, že Rusko bolo na jar tohto roku na pokraji oživenia dohody o obilí v dôsledku tureckého sprostredkovania, až kým Ukrajina náhle neodstúpila z rozhovorov. Toto zverejnenie je prekvapujúce, pretože tú istú dohodu veľmi ohovárali ruskí priaznivci doma aj v zahraničí po tom, čo ju minulé leto Rusko odmietlo predĺžiť. Tu sú presné slová Lavrova k tejto záležitosti , ako ich uviedla agentúra TASS :

„Turecko sa túto jar pokúsilo obnoviť dohodu o ochrane dodávok potravín v upravenom formáte. Boli sme pripravení. Na poslednú chvíľu Ukrajinci povedali: ,Napíšme klauzulu – k povinnosti nedotýkať sa obchodných lodí pridajte potrebu rešpektovať bezpečnosť jadrových elektrární. Zdá sa to nemiestne, ale tiež sme povedali: ‘Poďme na to.’

[Turecký prezident Recep Tayyip] Erdogan nás skutočne presvedčil, že to bude krok vpred, bol úplne úprimný a snažil sa byť nápomocný. Súhlasili sme, ale potom Ukrajinci, ktorí to sami navrhli, povedali, že s tým nie sú spokojní. Vraj už vtedy mali plány na bombardovanie jadrových elektrární.

Nie je dôvod pochybovať o tom, čo povedal, keďže je najvyšším ruským diplomatom, takže všetko, čo sa dá urobiť, je pokúsiť sa pochopiť túto nečakanú správu. Hlavnou kritikou dohody o obilí bolo, že bola povrchná, keďže podľa samotného Putina išlo na globálny juh len asi 3 % ukrajinského obilia . Dodal tiež, že Západ nikdy nerealizoval svoju časť dohody odstraňovaním prekážok pre vlastný ruský poľnohospodársky export.

Zhoršujúce sa vzťahy Ruska s Ukrajinou a Západom odvtedy naznačujú, že ani jeden z nich nemal v úmysle splniť svoje sľuby, ak by bola dohoda obnovená. Navyše, hoci prvok jadrovej elektrárne mohol znieť ako sľubný doplnok k prakticky symbolickému paktu o obilí, neexistovala by žiadna záruka, že nebude porušený ani ten. Ukrajina to mohla dokonca využiť na to, aby zastavila ruskú stráž pred veľkým vopred plánovaným útokom bezpilotných lietadiel proti takýmto zariadeniam.

Ak to tak bolo, potom je maskované požehnanie, že táto hybridná dohoda o obilninách a jadrovej energii stroskotala, ale tieto pozorovania stále neodpovedajú na otázku, prečo o tom Rusko vôbec uvažovalo. Jedným z možných vysvetlení je, že Putin si úprimne myslel, že to mohlo podporiť svoj diplomatický cieľ, ktorým je položenie základov pre obnovenie mierových rozhovorov podľa vzoru ich návrhu mierovej zmluvy z roku 2022. Dôvod, prečo to nemožno vylúčiť, je ten, že priniesol opäť v pondelok na samostatnom podujatí.

Podmienil to vyhostením kyjevských síl z Kurska , ale zároveň dodal že „súčasné úrady na to zjavne nie sú pripravené, majú malú šancu na znovuzvolenie. Preto nemajú záujem ukončiť boje, preto sa pokúsili vykonať túto provokáciu v Kurskej oblasti a predtým, keď sa pokúsili vykonať rovnakú operáciu v Belgorodskej oblasti. Možno preto dúfal, že Západ prinúti Ukrajinu, aby tak urobila po ďalších takzvaných „gestách dobrej vôle“.

Zdá sa, že znova a znova verí, že Západ je z tohto konfliktu unavený, čím dlhšie sa to vlečie a čím viac Rusko postupne získava pôdu na Donbase, v čom pokračuje od začiatku roka. nedávno nabral tempo . Putin stále nebude radikálne reagovať na vyčíňanie provokácií voči Rusku za posledné dva a pol roka zo strachu, že by neúmyselne vyvolal tretiu svetovú vojnu, ktorej sa doteraz tak usilovne vyhýbal.

Súhlas s ďalšou obilnou dohodou, hybridnou obilnou a nukleárnou dohodou alebo čiastočným prímerím sprostredkovaným Katarom by sa tak mohlo považovať za nenákladný prostriedok na ukončenie politického riešenia tohto konfliktu. Pokiaľ si bude pamätať, čo priznal o svojej naivite voči Západu a nesklame svoju ostražitosť po ďalších „gestách dobrej vôle“, možno sa tento plán podarí. Ruskí priaznivci by sa preto mali pre každý prípad pripraviť na to, aby neboli sklamaní, ak sa takéto dohody dohodnú.

Andrew Korybko

Вам понравилась статья? Поддержите СИА НОВОСТИ!

Ваша поддержка поможет нам продолжить работу и развитие системы SIA NEWS.
Спасибо за вашу поддержку.

Введите действительную сумму.
Спасибо за вашу поддержку.
Ваш платеж не может быть обработан.
revolut banner

Категории

Самые читаемые

ru_RU