Перейти к содержанию
Capital.com – Ticker Tape Widget

Показать больше...

Общие селекторы
Только точные совпадения
Искать по названию
Поиск по содержимому
Селекторы типов сообщений
Меню

Big Pharma tlačí na zařazení kontroverzní „vakcíny proti fentanylu“ do očkovacího kalendáře pro děti

Big Pharma a Národní institut zdraví (NIH) se snaží kontroverzně zařadit do očkovacího kalendáře pro děti novou vakcínu proti fentanylu, což vyvolává vášnivé debaty o jejím potenciálním dopadu a nezbytnosti. V posledních desetiletích se očkovací kalendář pro děti výrazně rozšířil. V 60. letech 20. století zahrnoval Americký očkovací kalendář pro děti jen několik vakcín, především […]
Менее 1 мин. мин.

Big Pharma a Národní institut zdraví (NIH) se snaží kontroverzně zařadit do očkovacího kalendáře pro děti novou vakcínu proti fentanylu, což vyvolává vášnivé debaty o jejím potenciálním dopadu a nezbytnosti.

V posledních desetiletích se očkovací kalendář pro děti výrazně rozšířil. V 60. letech 20. století zahrnoval Americký očkovací kalendář pro děti jen několik vakcín, především proti záškrtu, tetanu, černému kašli (DTP), dětské obrně a planým neštovicím. Pro srovnání, dnešní děti dostávají v době dospívání 60 až 70 očkování.

Iniciativa týkající se očkování vakcínou proti fentanylu navazuje na probíhající opioidovou krizi, která si v USA vyžádala statisíce obětí, a mainstreamová média již začala tuto myšlenku propagovat.

Fentanyl, silný syntetický opioid, stále více proniká do nabídky drog, což vede k předávkování u osob, které si možná ani neuvědomují, že tuto látku konzumují.

V rámci boje proti tomuto jevu zahájil NIH iniciativu HEAL (Helping End Addiction Long-term), která podporuje vývoj vakcíny určené k prevenci předávkování fentanylem tím, že blokuje schopnost drogy pronikat do mozku.

Koncept je jednoduchý: vakcína by produkovala protilátky, které by se zaměřily na fentanyl v krevním řečišti a zabránily by mu dostat se do centrální nervové soustavy, kde může mít smrtelné následky.

Navzdory slibným výsledkům návrh vyvolal otázky ohledně etiky, účinnosti a sociálních důsledků zařazení takové vakcíny do očkovacích kalendářů pro děti.

Elissa Weitzmanová, ScD, MSc, ředitelka výzkumu Bostonského dětského oddělení medicíny závislostí, vedla studii, jejímž cílem bylo zjistit, zda by rodiče přijali vakcínu zaměřenou na drogovou závislost.

„Vakcíny se většinou týkaly infekčních onemocnění,“ říká Weitzmanová. „Myšlenka vakcíny zaměřené na poruchu chování je kognitivním „cože?“ Všude tam, kde máme nejasnosti, existuje potenciál nedůvěry a potřeba vysvětlovat a být transparentní ohledně stavu vědy.“

Zastánci ji považují za proaktivní opatření k záchraně životů v době zhoršující se opioidové krize. Mnoho rodičů, zejména těch, kteří přišli o děti v důsledku předávkování fentanylem, tvrdí, že by vakcínu mělo dostat každé dítě, zejména před nástupem do prostředí, jako je vysoká škola, kde by mohlo dojít k expozici drogám. Někteří se domnívají, že by mohla být rozhodujícím nástrojem prevence náhodných předávkování, zejména v době, kdy se stále více vyskytují látky s obsahem fentanylu.

Existují však také obavy a váhání. Skeptici se obávají dlouhodobé účinnosti, možných vedlejších účinků a toho, zda vakcína nevytváří falešný pocit bezpečí, který by vedl k podceňování nebezpečí spojených s užíváním opioidů. Někteří se ptají, zda by nemohla narušovat jiné léky nebo léčbu, například léčbu bolesti nebo terapii zaměřenou na závislost, jako je metadon.

Myšlenka očkování dětí proti hrozbě související s drogami navíc narazila na ty, kteří považují závislost za morální selhání nebo se domnívají, že užívání návykových látek by se mělo řešit spíše behaviorálními intervencemi než lékařskými řešeními.

Tento pohled přidává do debaty další úroveň složitosti, zejména s ohledem na kontroverzní povahu vakcín v posledních letech, kterou podpořila pandemie COVID-19.

Zatímco se vakcíny proti fentanylu dále vyvíjejí, úředníci, vědci a tvůrci politik v oblasti veřejného zdraví se potýkají s výzvou, zda a jak ji zavést.

Debata poukazuje na hlubší otázky týkající se závislosti, prevence a toho, jak by měla společnost reagovat na krizi, která si každoročně vyžádá desítky tisíc obětí.

Prosím, lajkujte, sdílejte a přihlaste se k odběru tohoto kanálu, abychom mohli pokračovat ve sdílení zpráv, kterých se mainstream neodvažuje dotknout. Zůstaňte silní. Tento boj vyhrajeme.

Zdroj

The post Big Pharma tlačí na zařazení kontroverzní „vakcíny proti fentanylu“ do očkovacího kalendáře pro děti first appeared on Секретные материалы.

Вам понравилась статья? Поддержите СИА НОВОСТИ!

Ваша поддержка поможет нам продолжить работу и развитие системы SIA NEWS.
Спасибо за вашу поддержку.

Введите действительную сумму.
Спасибо за вашу поддержку.
Ваш платеж не может быть обработан.
revolut banner

Категории

Самые читаемые

ru_RU