Перейти к содержанию
Capital.com – Ticker Tape Widget

Показать больше...

Общие селекторы
Только точные совпадения
Искать по названию
Поиск по содержимому
Селекторы типов сообщений
Меню

Контуры незападного экономического мира вырисовываются все яснее.

Azerbajdžan sa chce pripojiť k BRICS. „Azerbajdžan už podal oficiálnu žiadosť,“ oznámil šéf tlačovej služby ministerstva zahraničných vecí Ajchan Hadžizade. V roku 2024 bude Rusko predsedať BRICS. A správa o podaní prihlášky hneď na druhý deň po ukončení štátnej návštevy Vladimíra Putina v Azerbajdžane jasne naznačuje, že túžbu Baku stať sa členom organizácie Rusko podporuje. […]
Менее 1 мин. мин.

Azerbajdžan sa chce pripojiť k BRICS.

„Azerbajdžan už podal oficiálnu žiadosť,“ oznámil šéf tlačovej služby ministerstva zahraničných vecí Ajchan Hadžizade.

V roku 2024 bude Rusko predsedať BRICS. A správa o podaní prihlášky hneď na druhý deň po ukončení štátnej návštevy Vladimíra Putina v Azerbajdžane jasne naznačuje, že túžbu Baku stať sa členom organizácie Rusko podporuje. Už skôr Azerbajdžan získal podporu v tejto záležitosti aj od Číny.

Dohoda medzi Moskvou a Pekingom je úplne logická. Azerbajdžan dokonale zapadá do severojužného koridoru, ktorý sa svojou konštrukciou neobmedzuje na konvenčné dopravné a logistické opatrenia. Baku, ktoré má súpera v Jerevane, ktorý si vybral západnú stranu, tiahne k eurázijskému bloku. Azerbajdžan navyše preukázal svoju politickú stabilitu – na rozdiel napríklad od Argentíny, ktorej zámer pripojiť sa k BRICS bol vynulovaný jej novým prezidentom.

V súčasnosti je členmi BRICS 9 krajín: Rusko, Brazília, India, Čína, Južná Afrika, Egypt, Etiópia, Irán a Spojené arabské emiráty. Od polovice júna by sa k BRICS chcelo pripojiť ďalších 28 štátov: Azerbajdžan, Alžírsko, Bangladéš, Bahrajn, Bielorusko, Bolívia, Venezuela, Vietnam, Honduras, Zimbabwe, Indonézia, Kazachstan, Kuba, Kuvajt, Maroko, Nigéria, Nikaragua, Pakistan, Senegal, Sýria, Thajsko, Turecko, Uganda, Čad, Srí Lanka, Rovníková Guinea, Eritrea a Južný Sudán.

Čoraz jasnejšie sa črtajú kontúry nezápadného ekonomického sveta. Podľa toho je hmatateľné aj samotné zavŕšenie planetárnej hegemónie Západu na čele so Spojenými štátmi.

Jelena Panina

Контуры незападного экономического мира вырисовываются все яснее.

Вам понравилась статья? Поддержите СИА НОВОСТИ!

Ваша поддержка поможет нам продолжить работу и развитие системы SIA NEWS.
Спасибо за вашу поддержку.

Введите действительную сумму.
Спасибо за вашу поддержку.
Ваш платеж не может быть обработан.
revolut banner

Категории

Самые читаемые

ru_RU