Перейти к содержанию
Capital.com – Ticker Tape Widget

Показать больше...

Общие селекторы
Только точные совпадения
Искать по названию
Поиск по содержимому
Селекторы типов сообщений
Меню

Farofa. Pražená manioková múka s cibuľkou, cesnakom a slaninou.

Farofa je jedným z tých jedál, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou brazílskej kuchyne a kultúry. Je to jednoduchý, no mimoriadne chutný prívarok, ktorý v Brazílii nájdete prakticky na každom stole, či už sa jedná o skromné rodinné obedy alebo veľké slávnostné hostiny. Farofa, ktorá sa pripravuje z maniokovej múky (známej tiež ako tapioka alebo cassava), je […]
Менее 1 мин. мин.

Farofa je jedným z tých jedál, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou brazílskej kuchyne a kultúry. Je to jednoduchý, no mimoriadne chutný prívarok, ktorý v Brazílii nájdete prakticky na každom stole, či už sa jedná o skromné rodinné obedy alebo veľké slávnostné hostiny. Farofa, ktorá sa pripravuje z maniokovej múky (známej tiež ako tapioka alebo cassava), je univerzálnym pokrmom, ktorý skvele dopĺňa rôzne druhy mäsa, najmä však jedlá ako Feijoada – ikonický brazílsky guláš z čiernej fazule a mäsa.

Pôvod Farofy siaha až do čias domorodých obyvateľov Brazílie, ktorí využívali maniok ako základnú potravinu pre jeho vysokú nutričnú hodnotu a dostupnosť. Maniok, rastlina pochádzajúca z tropických oblastí Južnej Ameriky, sa považuje za jednu z najdôležitejších plodín v regióne, a jeho múka je základnou surovinou v mnohých tradičných jedlách. Postupom času sa recepty na Farofu rozvíjali a obohacovali o rôzne prísady, ktoré prinášali noví osadníci a kolonisti.

Farofa vďaka svojej rozmanitosti existuje v mnohých variáciách, ktoré sa líšia podľa regiónu, rodiny či príležitosti. Základnou ingredienciou však vždy zostáva pražená manioková múka, ktorá má po upečení jemne chrumkavú a orieškovú chuť. Na zlepšenie chuti a textúry sa často pridávajú cibuľa, cesnak, vajcia, sušené mäso, zelenina, a v tomto prípade aj slanina, ktorá dodáva jedlu bohatú a slanú chuť.

Farofa je výnimočná svojou schopnosťou absorbovať chuť ostatných surovín, čo z nej robí ideálneho spoločníka k výrazným a korenistým jedlám. Pražená manioková múka dokáže nasiaknuť šťavy z mäsa a omáčok, čím vytvára dokonalú harmóniu chutí na tanieri. Navyše, vďaka svojej jednoduchej príprave a dostupnosti surovín je Farofa jedlom, ktoré si môžete ľahko pripraviť aj doma, a to bez ohľadu na to, kde sa nachádzate.

V Brazílii je Farofa viac než len príloha – je to súčasť kultúrnej identity, symbol tradícií a pohostinnosti. Rodiny si predávajú svoje vlastné recepty z generácie na generáciu, pričom každý má svoje tajné ingrediencie a techniky, ktoré robia ich Farofu jedinečnou. Či už ju pripravíte s cibuľkou, cesnakom a slaninou, alebo ju obohatíte o ďalšie suroviny podľa svojho vkusu, Farofa vždy prinesie do vášho jedla kúsok Brazílie.

Tento recept na Farofu so slaninou je jednou z najobľúbenejších verzií, ktorá kombinuje chrumkavú textúru a bohaté chute, ktoré potešia každého. Príprava je jednoduchá a rýchla, takže ju môžete ľahko zahrnúť do svojho jedálnička ako sprievod k mnohým pokrmom. Užite si tento tradičný brazílsky prívarok a objavte, prečo je Farofa taká populárna v srdciach i na stoloch Brazílčanov.

Farofa recept

Ingrediencie

2 šálky maniokovej múky (farinha de mandioca)

100 g slaniny, nakrájanej na malé kocky

1 stredne veľká cibuľa, nasekaná nadrobno

2 strúčiky cesnaku, nasekané nadrobno

3 lyžice masla (alebo rastlinného oleja)

Soľ podľa chuti

Čerstvo mleté čierne korenie (voliteľné)

Čerstvá petržlenová vňať alebo koriander na ozdobu (voliteľné)

Postup

Príprava slaniny: V hlbokej panvici opekajte nakrájanú slaninu na strednom ohni, kým nezačne byť chrumkavá a nevypustí tuk. Slaninu vyberte a odložte na papierový obrúsok, aby sa odsal prebytočný tuk. V panvici si ponechajte vyškvarený tuk zo slaniny.

Príprava cibuľky a cesnaku: V tej istej panvici pridajte do vyškvareného tuku maslo. Keď sa maslo rozpustí, pridajte nasekanú cibuľu a opečte ju na strednom ohni, kým nebude zlatistá a mäkká, približne 5 minút. Pridajte nasekaný cesnak a opekajte ho ďalšie 2 minúty, alebo kým nezačne uvoľňovať svoju vôňu.

Príprava Farofy: Do panvice pridajte maniokovú múku. Na miernom ohni ju neustále miešajte, aby sa rovnomerne upražila a získala ľahko zlatistú farbu. Tento proces trvá približne 5-10 minút. Dávajte pozor, aby sa múka nespálila. Vmiešajte opraženú slaninu do zmesi a dochuťte soľou a voliteľne aj čiernym korením podľa chuti.

Servírovanie: Farofu servírujte teplú, posypanú čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou alebo koriandrom na ozdobu. Tento prívarok sa výborne hodí ako príloha k mäsovým pokrmom alebo tradičným brazílskym jedlám, ako je Feijoada.

Farofa otázky a odpovede

Čo je manioková múka a kde ju môžem zohnať?

Manioková múka je múka vyrobená z koreňa manioku (tiež známeho ako tapioka alebo cassava). V Brazílii je bežne dostupná a používa sa v mnohých tradičných jedlách. Ak žijete mimo Brazílie, môžete ju nájsť v obchodoch so zdravou výživou, v medzinárodných potravinách alebo si ju môžete objednať online.

Aký druh maniokovej múky by som mal použiť na Farofu?

Najlepšie je použiť hrubozrnnú maniokovú múku, ktorá má textúru podobnú strúhanke. Táto múka dobre absorbuje chute a vytvára chrumkavú štruktúru, ktorá je pre Farofu charakteristická. Vyhnite sa použitiu jemnej maniokovej múky, ktorá by mohla byť príliš hustá a suchá.

Môžem Farofu pripraviť bez slaniny?

Áno, Farofu môžete pripraviť aj bez slaniny, ak preferujete vegetariánsku alebo vegánsku verziu. Slaninu môžete nahradiť rastlinným olejom alebo kokosovým olejom, a chuť doplniť pridaním ďalších ingrediencií, ako sú sušené ovocie, orechy alebo huby.

Ako môžem prispôsobiť Farofu podľa svojho vkusu?

Farofa je veľmi flexibilné jedlo a môže sa prispôsobiť mnohými spôsobmi. Môžete pridať nasekané vajcia, sušené mäso (ako napríklad jerky), zeleninu (ako mrkva alebo paprika), alebo dokonca tropické ovocie, ako sú banány. Farofa tiež skvele absorbuje koreniny, takže sa môžete pohrať s pridaním papriky, kmínu, alebo chilli.

Ako dlho môžem skladovať Farofu?

Farofa sa dá skladovať v chladničke v uzatvorenej nádobe približne 3 až 5 dní. Pri ohrievaní ju jemne ohrejte na panvici, aby sa znovu obnovila jej chrumkavá textúra. Mrazenie Farofy sa neodporúča, pretože môže stratiť svoju štruktúru a chuť.

Môžem Farofu pripraviť vopred?

Áno, Farofu môžete pripraviť vopred a pred podávaním ju jednoducho ohriať. Pri ohrievaní ju na panvici jemne premiešajte, aby si zachovala svoju chrumkavosť.

Больше вдохновения

Вклад Farofa. Pražená manioková múka s cibuľkou, cesnakom a slaninou. отображается первым на Мировые рецепты.

Вам понравилась статья? Поддержите СИА НОВОСТИ!

Ваша поддержка поможет нам продолжить работу и развитие системы SIA NEWS.
Спасибо за вашу поддержку.

Введите действительную сумму.
Спасибо за вашу поддержку.
Ваш платеж не может быть обработан.
revolut banner

Категории

Самые читаемые

ru_RU