Перейти к содержанию
Capital.com – Ticker Tape Widget

Показать больше...

Общие селекторы
Только точные совпадения
Искать по названию
Поиск по содержимому
Селекторы типов сообщений
Меню

Južná Kórea reaguje na kroky Severnej: Zvažuje dodať zbrane a vyslať vojenský personál na Ukrajinu

Južná Kórea je popredným svetovým výrobcom zbraní. Zatiaľ Kyjevu dodávala len nesmrtiace vybavenie, napríklad na odmínovanie či plynové masky a súpravy prvej pomoci. V reakcii na angažmán KĽDR v ruskej invázii to však zvažuje zmeniť.  V reakcii na prehlbujúce sa vojenské väzby medzi Severnou Kóreou a Ruskom juhokórejská vláda zvažuje vyslanie vojenského personálu na Ukrajinu, […]
Менее 1 мин. мин.

Južná Kórea je popredným svetovým výrobcom zbraní. Zatiaľ Kyjevu dodávala len nesmrtiace vybavenie, napríklad na odmínovanie či plynové masky a súpravy prvej pomoci. V reakcii na angažmán KĽDR v ruskej invázii to však zvažuje zmeniť. 

V reakcii na prehlbujúce sa vojenské väzby medzi Severnou Kóreou a Ruskom juhokórejská vláda zvažuje vyslanie vojenského personálu na Ukrajinu, ktorý by monitoroval severokórejských vojakov bojujúcich na strane Moskvy, ako aj priame dodávky zbraní Kyjevu.

Juhokórejská tajná služba minulý týždeň uviedla, že Severná Kórea vyslala v októbri do Ruska približne 1 500 príslušníkov špeciálnych jednotiek, ktorí tam momentálne absolvujú výcvik a následne budú vyslaní na front na Ukrajine. Pchjongjang chce podľa nej na front poslať celkovo 12-tisíc vojakov.

Juhokórejský vojenský personál by podľa zdroja z prostredia vlády na Ukrajine monitoroval taktiku a bojové schopnosti severokórejských vojakov, alebo sa zúčastňoval na výsluchoch zajatých Severokórejčanov.

Šéf NATO Rutte: Ukrajina sa v budúcnosti stane členom Aliancie

Nový generálny tajomník NATO taktiež opätovne deklaroval, že Ukrajina sa v budúcnosti stane členom NATO. „Naše spoločné úsilie je mostom k členstvu,“ vyhlásil Mark Rutte.

V súvislosti s vojenskou spoluprácou medzi Severnou Kóreou a Ruskom sa pripravujú diplomatické, ekonomické a vojenské opatrenia, ktoré zahŕňajú aj dodávky smrtiacich aj nesmrtiacich zbraní Ukrajine, ak sa situácia zhorší.

„V rámci rôznych scenárov by sme uvažovali o dodávkach zbraní na obranné účely, a ak sa ukáže, že zachádzajú priďaleko, mohli by sme uvažovať aj o ich útočnom nasadení,“ povedal predstaviteľ prezidentskej kancelárie.

Južná Kórea je popredným svetovým výrobcom zbraní. Zatiaľ Ukrajine dodávala len nesmrtiace vybavenie, napríklad na odmínovanie či plynové masky a súpravy prvej pomoci.

Juhokórejská armáda vlastní celý rad obranných zbraňových systémov vrátane raketového systému zem-vzduch stredného dosahu Čcheon-kung II, ktorý by Ukrajine mohol pomôcť posilniť jej protivzdušnú obranu. Kyjevu by tiež mohla poskytnúť 155-milimetrové delostrelecké granáty, píše Jonhap.

Kyjevu treba umožniť útoky na Rusko, vyhlásil europarlament. Slovákov pochválil za muničnú zbierku 

Európsky parlament v novom uznesení o Ukrajine apeloval, aby sa v pomoci napadnutému štátu pritvrdilo. Požiadal zrušiť obmedzenia pre útoky na ruské vojenské ciele a „poštuchol“ aj nemeckého kancelára Scholza, aby dodal rakety Taurus.

Od vypuknutia vojny na Ukrajine poskytovala Južná Kórea takúto muníciu Spojeným štátom pod podmienkou, že budú „koncovým používateľom“, čím podľa pozorovateľov nepriamo podporovala Ukrajinu.

Soul by mohol Ukrajine dodať aj ďalšie zbraňové systémy, ako sú juhokórejské domáce samohybné húfnice K9, bojové tanky K2 a salvové raketomety Čchonmu.

Вам понравилась статья? Поддержите СИА НОВОСТИ!

Ваша поддержка поможет нам продолжить работу и развитие системы SIA NEWS.
Спасибо за вашу поддержку.

Введите действительную сумму.
Спасибо за вашу поддержку.
Ваш платеж не может быть обработан.
revolut banner

Категории

Самые читаемые

ru_RU