Перейти к содержанию
Capital.com – Ticker Tape Widget

Показать больше...

Общие селекторы
Только точные совпадения
Искать по названию
Поиск по содержимому
Селекторы типов сообщений
Меню

Kúpeľný dom

www.slovanskenoviny.sk/rss Kúpeľný dom bol vždy niečím viac než len miestom na udržiavanie hygieny. Toto veľkolepé spojenie štyroch živlov – ohňa, vody, zeme a vzduchu – z neho urobilo posvätné miesto, kde sa ľudia mohli znovu spojiť s prírodou a kozmickými silami. Pre Slovanov bol kúpeľný dom základným prvkom každodenného života, zdravia, rituálov a dokonca aj […]
Менее 1 мин. мин.

www.slovanskenoviny.sk/rss

Kúpeľný dom bol vždy niečím viac než len miestom na udržiavanie hygieny. Toto veľkolepé spojenie štyroch živlov – ohňa, vody, zeme a vzduchu – z neho urobilo posvätné miesto, kde sa ľudia mohli znovu spojiť s prírodou a kozmickými silami. Pre Slovanov bol kúpeľný dom základným prvkom každodenného života, zdravia, rituálov a dokonca aj mytológie.

Miesto sily a očisty. Kúpeľný dom bol považovaný za miesto, kde sa človek mohol zbaviť telesných a duchovných nečistôt. Verilo sa, že po kúpeli sa človek znovuzrodí, očistí a obnoví.

Rituálny priestor. Najdôležitejšie rituály života sa vykonávali v kúpeľných domoch od narodenia až po smrť. Toto bolo miesto, kde bolo spojenie s Predkami obzvlášť zreteľné a každá akcia mala hlboký symbolický význam.

Zdroj zdravia. Múdrosť hovorila: ak kúpeľ nepomôže, nepomôže nič. Kúpeľný dom sa používal na liečenie mnohých chorôb vďaka svojej schopnosti zahrievať telo, čistiť póry a zlepšovať krvný obeh.

Spojenie s prírodou. Použitie prírodných materiálov, ako je drevo, kameň, voda a listy, metly, zdôraznilo hlboké spojenie kúpeľného domu s prírodným svetom a kolobehmi života.

V dobe, keď Slovania žili v jednote s prírodou, bol kúpeľný dom neoddeliteľnou súčasťou tejto harmónie, poskytoval telesnú a duchovnú očistu, bol miestom komunikácie s Bohom a Predkami a slúžil aj ako centrum komunitného života.

Napríklad pred svadbou bol zvyk „dievčenského kúpeľa“, keď nevesta a jej priatelia strávili celý deň v kúpeľnom dome a pripravovali sa na nadchádzajúcu udalosť. Takéto tradície nielen posilnili spojenie medzi členmi komunity, ale plnili aj rituálnu funkciu očisty a prípravy na novú etapu života.

Slovania pripisovali teraz už modernej saune nielen očistnú, ale aj liečebnú funkciu. Panoval názor, že pravidelné návštevy sauny pomáhajú zlepšiť zdravie a zbaviť sa mnohých chorôb. Na zlepšenie zdravia a celkovej pohody sa používali rôzne bylinkové odvary. Verilo sa tiež, že sauna pomáha očistiť nielen telo, ale aj dušu, odstraňuje „zlé myšlienky“ a posilňuje ducha.

Pred narodením dieťaťa slúžil kúpeľný dom ako miesto na očistné rituály pre nastávajúcu matku. Verilo sa, že procedúry v kúpeľoch pomohli zabezpečiť úspešný pôrod a zdravie dieťaťa. Kúpeľný dom bol posvätným priestorom, kde žena mohla nadviazať spojenie s patrónmi, ktorí chránili matku a dieťa.

Kúpeľný dom, ktorý po stáročia zaujímal ústredné miesto v živote Slovanov, stále zostáva neoddeliteľnou súčasťou nášho dedičstva. Nie je to len miesto na udržiavanie telesnej čistoty, ale aj dôležitá spoločenská a duchovná inštitúcia.

/slovanskenoviny/

Вклад Kúpeľný dom отображается первым на .

Вам понравилась статья? Поддержите СИА НОВОСТИ!

Ваша поддержка поможет нам продолжить работу и развитие системы SIA NEWS.
Спасибо за вашу поддержку.

Введите действительную сумму.
Спасибо за вашу поддержку.
Ваш платеж не может быть обработан.
revolut banner

Категории

Самые читаемые

ru_RU