Перейти к содержанию
Capital.com – Ticker Tape Widget

Показать больше...

Общие селекторы
Только точные совпадения
Искать по названию
Поиск по содержимому
Селекторы типов сообщений
Меню

Ministerstvo kultúry pripravuje zmenu zákona o štátnom jazyku

www.slovanskenoviny.sk/rss Návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 270/1995 Z. z. o štátnom jazyku Slovenskej republiky sa podľa predbežnej informácie, uverejnenej na portály slov-lex má objaviť v pripomienkovom konaní už v priebehu mesiaca október. Základné ciele právnej úpravy Budovanie a udržiavanie pozitívneho vzťahu občanov slovenskej národnosti, ako aj príslušníkov […]
Менее 1 мин. мин.

www.slovanskenoviny.sk/rss

Návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 270/1995 Z. z. o štátnom jazyku Slovenskej republiky sa podľa predbežnej informácie, uverejnenej na portály slov-lex má objaviť v pripomienkovom konaní už v priebehu mesiaca október.

Základné ciele právnej úpravy

Budovanie a udržiavanie pozitívneho vzťahu občanov slovenskej národnosti, ako aj príslušníkov národnostných menšín žijúcich na území Slovenskej republiky, k slovenskému jazyku ako štátnemu jazyku je prvoradou úlohou štátu v oblasti jazykovej politiky, uvádza problematiku predkladateľ – ministerstvo kultúry.

Ovládanie štátneho jazyka ako prostriedku verejného styku je nevyhnutné pre zabezpečenie efektívneho výkonu štátnej a verejnej správy, jednotného informačného toku a pre odstránenie jazykových bariér medzi občanmi Slovenskej republiky bez ohľadu na ich národnosť.

Záväzné používanie štátneho jazyka ako jednotného prostriedku dorozumievania medzi občanmi Slovenskej republiky je základným predpokladom fungovania spoločenského, politického, kultúrneho a hospodárskeho života na území Slovenskej republiky.

Vzhľadom na špeciálnu funkciu štátneho jazyka má jeho prednosť pred ostatnými jazykmi používanými na území štátu svoje opodstatnenie.

Cieľom návrhu zákona je upevniť postavenie štátneho jazyka vo vybraných oblastiach úradného a verejného styku pri rešpektovaní medzinárodných zmlúv a potreby rozvíjania národnostných jazykov menšín na Slovensku.

Návrh zákona má tiež upraviť používanie štátneho jazyka v medzinárodnom styku, umožniť vykonateľnosť ustanovení zákona o štátnom jazyku prostredníctvom úprav formulácií v texte zákona spôsobujúcich nejednoznačnosť v aplikačnej praxi a utvoriť legislatívne podmienky na zabezpečenie účinného štátneho dohľadu.

Zhodnotenie súčasného stavu

Z aplikačnej praxe vyplynula potreba zmeniť doterajšiu právnu úpravu používania štátneho jazyka na území Slovenskej republiky v podstatných oblastiach pôsobnosti zákona o štátnom jazyku, čo následne potvrdila aj jeho analýza.

Aplikačná prax poukazuje na nerešpektovanie niektorých ustanovení zákona o štátnom jazyka ako dôsledku možnosti ich nejednoznačného výkladu a zároveň na opakované porušovanie rovnakých ustanovení zákona tými istými osobami, spôsobené obmedzenými kompetenciami orgánu dohľadu a nízkymi sadzbami pokút, ktoré môže orgán dohľadu v zmysle zákona uložiť za porušenie povinností vyplývajúcich z ustanovení zákona.

Verejnosť môže adresovať pripomienky a návrhy k zámeru ešte pred samotným spustením medzirezortného pripomienkového konania na sekciu štátneho jazyka Ministerstva kultúry SR.

/ skspravy.sk /

Príspevok Ministerstvo kultúry pripravuje zmenu zákona o štátnom jazyku je zobrazený ako prvý na .

Вам понравилась статья? Поддержите СИА НОВОСТИ!

Ваша поддержка поможет нам продолжить работу и развитие системы SIA NEWS.
Спасибо за вашу поддержку.

Введите действительную сумму.
Спасибо за вашу поддержку.
Ваш платеж не может быть обработан.
revolut banner

Категории

Самые читаемые

ru_RU