Перейти к содержанию
Capital.com – Ticker Tape Widget

Показать больше...

Общие селекторы
Только точные совпадения
Искать по названию
Поиск по содержимому
Селекторы типов сообщений
Меню

Moldavsko je na prahu kľúčových volieb, silnejúcemu ruskému tlaku čelí zvonku aj zvnútra

Moldavsko čoskoro čakajú prezidentské voľby aj historické referendum o vstupe do EÚ, ktoré rozhodnú o jeho ďalšej budúcnosti. To, že je v hre mnoho, si uvedomujú aj proruské sily v krajine a samotný Kremeľ, ktorý rozbehol kampaň plnú dezinformácií a protieurópskej propagandy. Nadchádzajúce voľby, ktoré sa uskutočnia 20. októbra, budú tretími priamymi prezidentskými voľbami od […]
Менее 1 мин. мин.

Moldavsko čoskoro čakajú prezidentské voľby aj historické referendum o vstupe do EÚ, ktoré rozhodnú o jeho ďalšej budúcnosti. To, že je v hre mnoho, si uvedomujú aj proruské sily v krajine a samotný Kremeľ, ktorý rozbehol kampaň plnú dezinformácií a protieurópskej propagandy.

Nadchádzajúce voľby, ktoré sa uskutočnia 20. októbra, budú tretími priamymi prezidentskými voľbami od historického oddelenia Moldavska od Sovietskeho zväzu a zrušenia predchádzajúceho systému voľby hlavy štátu v parlamente.

Úradujúca proeurópska prezidentka Maia Sandu sa usiluje o druhý mandát, avšak čelí konkurencii zo strany proruských a len nominálne proeurópskych kandidátov, ktorí v minulosti podporovali užšie vzťahy s Moskvou.

Hlavným vyzývateľom a pravdepodobným súperom v druhom kole hlasovania je bývalý generálny prokurátor Alexandr Stoianoglo.

Hoci Stoianoglo oficiálne kandiduje ako proeurópsky kandidát, jeho podporovatelia, Socialisti, sú najväčšou proruskou stranou v parlamente. Stoianoglo zároveň verejne hovorí o potrebe zachovať neutralitu Moldavska a mať vyváženejší vzťah medzi Ruskom a EÚ.

Bývalý generálny prokurátor zároveň čelí na súdoch viacerým obvineniam, ktoré sa týkajú korupcie a úplatkárstva.

Šéf ruskej opozície v Bruseli: Na Putinovu hybridnú vojnu možno reagovať aj sabotážami v Rusku

Ukážte mi jednu opozíciu, ktorá je zjednotená, má jasnú predstavu o budúcnosti a presne vie, kedy sa dostane do čela krajiny. Taká opozícia neexistuje, hovorí pre Euractiv Roland Freudenstein z Free Russia Foundation.

Predĺžené ruky proruského oligarchu

Nedávne prieskumy ukazujú, že Sandu vedie s podporou 47 percent rozhodnutých voličov, zatiaľ čo Stoianoglo má len 13 percent. Všetci ostatní kandidáti dosahujú len jednocifernú podporu. S 18 percentami nerozhodnutých voličov sú však prezidentské voľby naďalej nepredvídateľné.

Dôležité je tiež to, že prieskumy sa obmedzujú na voličov v území Moldavska pod kontrolou vlády v Kišiňove, pričom nepoukazujú na významnú skupinu ľudí žijúcich v moldavskej diaspóre a voličov z Podnesterska.

„Vidíme náznaky, že voliči z diaspóry momentálne nie sú príliš nadšení, a je možné, že nebudú voliť tak, ako v roku 2020, keď v druhom kole tvorili takmer 16 percent voličov a vo veľkej miere hlasovali za Sandu,“ hovorí výkonný riaditeľ think tanku Inštitút pre strategické iniciatívy Vadim Pistrinciuc.

Aj samotná Sandu nedávno vyjadrila obavy o účasť diaspóry vo voľbách a poznamenala, že niektorí voliči môžu byť frustrovaní jej Stranou akcie a solidarity (PAS), pretože sa im zdá, že za posledné štyri roky nedosiahla dostatočné výsledky.

Kandidátskemu štátu EÚ hrozí problém, separatisti žiadajú Rusko o „ochranu“

Poslanci neuznanej Podnesterskej republiky Moskvu požiadali o „ochranu“. Odštiepenecký región Moldavska sa nachádza pri hraniciach s Ukrajinou a už od začiatku invázie visia vo vzduchu obavy, že by ho Kremeľ mohol využiť na vytvorenie ďalšieho frontu.

Bez ohľadu na volebnú účasť diaspóry sa Sanduovej výsledky v prieskumoch zdajú byť silné. To je však podľa Pistrinciuca do istej miery zavádzajúce.

Viacerí kandidáti, vrátane nezávislých kandidátov Vasilia Tarleva a Victorie Fortuny, sú považovaní za predĺžené ruky vplyvného moldavského proruského oligarchu Ilana Šóra.

Okrem toho nominálne proeurópski kandidáti ako Stoianoglo a bývalá gagauzská guvernérka Irina Vlah mali v minulosti blízke prepojenia na Rusko.

Pistrinciuc označil predvolebnú situáciu za „kolísavú“ a naznačil, že proruskí kandidáti sa budú počas kampane koordinovať a spoja sa sily, aby podporili jedného kandidáta.

V hre je mnoho, a Kremeľ to dobre vie

V otázke referenda o vstupe do EÚ, ktoré sa tiež uskutoční 20. októbra, prieskumy ukazujú, že približne 64 percent rozhodnutých voličov by hlasovalo za „áno“ a 36 percent za možnosť „nie“.

Rôzne proruské strany spočiatku naznačovali, že sa pokúsia referendum bojkotovať, aby zabránili dosiahnutiu minimálneho kvóra hlasov.

Od tejto stratégie však už upustili. Komunistická strana a rôzne partaje napojené na oligarchu Šóra sa zaregistrovali, že budú hlasovať proti vstupu do EÚ. Zatiaľ nie je jasné, čo urobí najväčšia moldavská proruská strana Socialisti.

Znovuzvolenie Sandu a úspešný priebeh referenda o EÚ Moldavci a pozorovatelia všeobecne vnímajú ako rozhodujúce pre naplnenie európskych ambícií Kišiňova.

Tradične proruské Bulharsko mení kurz, v štáte rastie podpora pre EÚ a NATO

V jednom z najproruskejších štátov Únie má dnes voči Rusku kladný postoj o polovicu menej ľudí než pred šiestimi rokmi. Výrazne sa zhoršil aj názor na Vladimira Putina, ktorého negatívne vníma 50 percent Bulharov.

To dobre chápe aj Kremeľ, ktorý vedie bezprecedentnú kampaň plnú dezinformácií a propagandy s cieľom ovplyvniť moldavských voličov.

Kremľom podporované dezinformačné kampane sa snažia presvedčiť voličov o bezprostrednom úpadku EÚ a nemožnosti vstupu Moldavska do Únie. Tiež sa v nich pokúša vyvolať obavy, že užšie vzťahy s Európou by mohli zatiahnuť Moldavsko do ruskej vojny proti Ukrajine.

Aktívni proruskí aktéri v Moldavsku

Medzitým Šór a ďalší moldavskí oligarchovia na úteku pumpujú peniaze do reklám na Facebooku a Googlu na propagáciu falošných naratívov.

Proruskí politici, vrátane bývalého moldavského prezidenta Igora Dodona, napríklad zintenzívnili útoky na EÚ a nepravdivo tvrdia, že integrácia by podkopala „tradičné hodnoty“ Moldavska.

Dodon nedávno tvrdil, že EÚ prinúti Moldavsko, aby zaviedlo kvóty pre LGBTI+ ľudí vo vláde, čo je súčasťou širšieho úsilia rozdúchavať obavy a narúšať podporu európskej integrácie.

EÚ otvára prístupové rokovania s Ukrajinou a Moldavskom

Európski lídri schválili prístupové rokovania s Ukrajinou a Moldavskom, Gruzínsko dostane kandidátsky status. Dohodu o revízii rozpočtu a pomoci Ukrajine však Orbán vetoval, v januári sa k nej vráti mimoriadny summit.

Protieurópskym naratívom s cieľom zdiskreditovať referendum napomáhajú aj nadhodnotené oficiálne volebné zoznamy.

Oficiálne čísla hovoria o 2,7 milióna oprávnených voličov v Moldavsku, zatiaľ čo odborníci odhadujú ich skutočný počet na 1,5 milióna. Tento rozdiel by mohli využiť proruské skupiny na spochybnenie legitímnosti referenda v prípade väčšinového hlasovania za vstup do Únie.

V stávke je veľa, pretože všetky strany súhlasia s tým, že výsledky referenda a prezidentských volieb budú hrať hlavnú úlohu pri určovaní budúcnosti Moldavska a budú slúžiť ako indikátor potenciálnych výsledkov parlamentných všeobecných volieb v Moldavsku v roku 2025.

Tento článok je súčasťou mediálneho projektu FREIHEIT o susedstve Európy, ktorý je financovaný Európskym mediálnym a informačným fondom (EMIF).

Вам понравилась статья? Поддержите СИА НОВОСТИ!

Ваша поддержка поможет нам продолжить работу и развитие системы SIA NEWS.
Спасибо за вашу поддержку.

Введите действительную сумму.
Спасибо за вашу поддержку.
Ваш платеж не может быть обработан.
revolut banner

Категории

Самые читаемые

ru_RU