Перейти к содержанию
Capital.com – Ticker Tape Widget

Показать больше...

Общие селекторы
Только точные совпадения
Искать по названию
Поиск по содержимому
Селекторы типов сообщений
Меню

Nový prieskum: O prvú priečku sa delia Smer a PS, Republika rastie

Ak by sa v októbri konali voľby, o prvú priečku by sa delili strany PS a Smer. Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO, ktorý bol realizovaný medzi 8. a 17. októbrom na objednávku televízie JOJ 24. Smer aj PS by získali zhodne 21,3 percenta hlasov. V prípade oboch strán zároveň ide o mierny pokles voličskej priazne […]
Менее 1 мин. мин.

Ak by sa v októbri konali voľby, o prvú priečku by sa delili strany PS a Smer. Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO, ktorý bol realizovaný medzi 8. a 17. októbrom na objednávku televízie JOJ 24.

Smer aj PS by získali zhodne 21,3 percenta hlasov. V prípade oboch strán zároveň ide o mierny pokles voličskej priazne v porovnaní so septembrovým prieskumom – v tom vyjadrilo 22,4 opýtaných sympatie progresívcom a 22,8 percenta Smeru.

Znamenalo by to zároveň 41 poslaneckých mandátov pre každú stranu.

Republika si polepšila

Druhú priečku by obsadil Hlas s podporou rovných 15 percent, vďaka ktorej by si zabezpečil 29 poslaneckých kresiel. V porovnaní so septembrom si strana pohoršila o 0,1 percenta. Tretia by skončila Republika, ktorá si výrazne polepšila (o 1,2 percenta) a hlas by jej odovzdalo až 6,8 percenta voličov, čo by značilo zisk 14 mandátov.

Najnovší prieskum potvrdzuje vyrovnaný súboj medzi Trumpom a Harrisovou v kľúčových štátoch

Ďalej by do Národnej rady putovali aj strany SaS (6,5 percenta) a KDH (6,2 percenta). Poslanecké kreslá by boli rozdelené nasledovne: Sas 13, KDH 12.

Hnutie Slovensko zaznamenalo výrazný nárast preferencií na 5,9 percenta, čo by však na zasadnutie do parlamentných lavíc nestačilo, keďže partaj Igora Matoviča kandiduje v koalícii s Kresťanskou úniou a stranou Za ľudí. V prípade koalície je potrebný zisk aspoň siedmych percent hlasov.

Parlament bez SNS

Pred dverami parlamentu by zastali aj SNS (4,8 percenta), Demokrati (4,7 percenta), Magyar Szövetség – Maďarská aliancia (3,4 percenta) a hnutie Sme rodina (2,6 percenta). Zo zvyšných strán si najlepšie vedú Kotlebovci – ĽSNS s podporou 0,6 percenta.

Vzorku prieskumu tvorilo tisíc respondentov a bola reprezentatívna voči populácii z hľadiska veku, pohlavia, vzdelania, národnosti a kraja.

Вам понравилась статья? Поддержите СИА НОВОСТИ!

Ваша поддержка поможет нам продолжить работу и развитие системы SIA NEWS.
Спасибо за вашу поддержку.

Введите действительную сумму.
Спасибо за вашу поддержку.
Ваш платеж не может быть обработан.
revolut banner

Категории

Самые читаемые

ru_RU