Перейти к содержанию
Capital.com – Ticker Tape Widget

Показать больше...

Общие селекторы
Только точные совпадения
Искать по названию
Поиск по содержимому
Селекторы типов сообщений
Меню

Otvorenie športového areálu na Jednotke sprevádzal športový deň žiakov

V utorok, 22. októbra sa v doobedňajších hodinách v areáli Základnej školy „Jednotky“ na Ul. Dr. Janského v Žiari nad Hronom uskutočnilo slávnostné otvorenie zmodernizovaného areálu multifunkčného športoviska. Projekt modernizácie podporil Fond na podporu športu dotáciou vo výške 274-tisíc eur, spolufinancovanie mesta z vlastných zdrojov bolo vo výške 185-tisíc eur. Celkové náklady na projekt sa […]
Менее 1 мин. мин.

V utorok, 22. októbra sa v doobedňajších hodinách v areáli Základnej školy „Jednotky“ na Ul. Dr. Janského v Žiari nad Hronom uskutočnilo slávnostné otvorenie zmodernizovaného areálu multifunkčného športoviska. Projekt modernizácie podporil Fond na podporu športu dotáciou vo výške 274-tisíc eur, spolufinancovanie mesta z vlastných zdrojov bolo vo výške 185-tisíc eur. Celkové náklady na projekt sa tak vyšplhali na takmer 460-tisíc eur. 

S rekonštrukciou športoviska mesto začalo v júni tohto roka, ukončený projekt bol odovzdaný v polovici októbra, jeho slávnostné otvorenie sa konalo v utorok, 22. októbra.

Multifunkčný športový areál má slúžiť nielen žiakom, ale aj športovým klubom či širokej verejnosti

V rámci projektu bol vybudovaný bežecký ovál s umelým tartanovým povrchom so štyrmi dráhami a šprintérskou rovinkou. Súčasťou oválu je aj športovisko s rozbežiskom a tartanovým povrchom a doskočiskom s pieskom.

Vo vnútri oválu sa nachádza multifunkčné športovisko s umelým povrchom slúžiace na účely hádzanárskeho a basketbalového ihriska. Svoje miesto tu našlo aj workoutové ihrisko s fitness prvkami.

„Som veľmi rád, že dnes môžeme otvárať športovisko, ktoré je zavŕšením nášho spoločného úsilia o budovanie športovej infraštruktúry v meste Žiar nad Hronom za posledných 10 rokov,“ priblížil primátor Žiaru Peter Antal počas slávnostného otvorenia areálu a pokračoval: „Dnes môžeme otvárať jeden pekný školský areál, ktorý bude slúžiť nielen športovcom a žiakom tejto školy, ale aj širokej verejnosti. Toto športovisko môžeme pokojne nazvať multifunkčným, pretože svoje miesto si tu nájdu nielen atléti, ale aj basketbalisti, volejbalisti, hádzanári, ktorých v meste síce ešte nemáme, ale možno i toto bude inšpiráciou, aby tu vznikol aj takýto klub. Chcem sa poďakovať všetkým, ktorí sa podieľali na vzniku tohto športoviska, v prvom rade Fondu na podporu športu, ktorý na jeho obnovu prispel dotáciou, poslancom Mestského zastupiteľstva, ktorí schválili dofinancovanie športoviska.“

Ako ďalej Antal poznamenal, areál bude slúžiť nielen žiakom v doobedňajších hodinách, ale posnažia sa aj o to, aby bolo multifunkčné ihrisko prístupné aj verejnosti v popoludňajších hodinách. „Budeme musieť nájsť režim, aby sme areál dokázali ochrániť a zároveň sprístupniť ho všetkým, ktorí v ňom budú mať záujem športovať,“ dodal primátor Žiaru. 

Slávnostného otvorenia sa zúčastnil aj člen správnej rady Fondu na podporu športu, účastník na Olympijských hrách v roku 1992 v Barcelone a poslanec obecného zastupiteľstva v Borskom Mikuláši, Ján Záhončík: „V mene Ministerstva cestovného ruchu a športu a Fondu na podporu športu vám chcem popriať, aby ste tento krásny kultúrny stánok využívali v čo najväčšom počte. Sme radi, že nám na tento projekt boli uvoľnené peniaze a ja budem len rád, keď tu vyrastú keď nie olympionici, tak aspoň reprezentanti Slovenska a hlavne, aby ste tento stánok využívali pre svoje zdravie.“

V mene školy poďakovala všetkým zúčastneným aj dočasne poverená riaditeľka školy, Oľga Berkešová: „Veľmi pekne ďakujem celému projektovému tímu, ktorý zhmotnil túto úžasnú myšlienku, Fondu na podporu športu, ktorý náš projekt vybral a poskytol dotáciu a nášmu zriaďovateľovi, mestu Žiar nad Hronom, ktorý projekt spolufinancoval. Verím, že to našej škole prinesie veľa zdravia, veľa radosti z pohybu a veľa novej spolupráce.“

Slávnostnú pásku prestrihli legendy československej atletiky

Pozvanie na slávnostné otvorenie areálu prijali aj športoví hostia, a to Jozef Pribilinec, bývalý slovenský atlét, olympijský víťaz zo Soulu v roku 1988 a majster Európy v atletickej chôdzi. V rokoch 1986 a 1988 bol zvolený česko-slovenským športovcom roka a v ankete Slovenský športovec storočia obsadil ôsme miesto. 

Ďalej sa slávnostného otvorenia zúčastnil aj Juraj Benčík, bývalý reprezentant v chôdzi a najúspešnejší tréner v histórii československej atletiky až dodnes, ktorý Jozefa Pribilinca doviedol ku zlatu na OH v roku 1988. Počas pôsobenia v Dukle v Banskej Bystrici trénoval aj Mateja Tótha, ktorý sa neskôr stal olympijským víťazom. 

Legendy atletiky spoločne s bývalým odchovancom, Jánom Záhončíkom (Fond na podporu športu) slávnostne prestrihli pásku ako symbol otvorenia areálu, čím odštartovali športový deň žiakov základnej školy, ktorí spoločne aj so svojimi učiteľmi prišli v športovom oblečení a boli prví, ktorí si, na čele s atletickými legendami, zabehli prvé kolo po vynovenej bežeckej dráhe.

V rámci športového dňa, ktorý bol súčasťou slávnostného areálu, si tiež žiaci mohli vyskúšať jednotlivé ihriská (futbal, basketbal, hádzaná), ako aj prekážky na bežeckej trati a stanoviská, ktoré im pripravili členovia Atletického klubu MŠK Žiar nad Hronom. Ukážku toho, ako správne cvičiť na workoutovom ihrisku, zas žiakom predviedol člen Spartan Training Group v Žiari nad Hronom, Dodo Rusnák. 

K hosťom, ako aj k žiakom sa prihovorila legenda československej atletiky Juraj Benčík: „Nech je dnešná skutočnosť, že má táto škola taký krásny areál, inšpiráciou pre vás k tomu, aby ste sa športu venovali a aj v ňom niečo dokázali. Ja som tiež vo vašom veku sníval o olympijských hrách, chcel som zažiť veľkú oslavu športu. Boli to sny, s ktorými som zaspával, vstával a ktorými som žil. Až keď som sa dostal ku svojmu prvému trénerovi a začal som systematicky športovať deň po dni a mal som dobré výsledky, akosi sa mi tá olympiáda začala približovať. Až som nakoniec na olympiáde pretekal a ako tréner som sa ďalších deviatich zúčastnil. Chcem vás vyzvať, aby ste o sebe nepochybovali, aby ste na sebe popri snoch aj tvrdo pracovali a dokážete veľmi veľa, tak, ako naši olympionici.“

(šov)
Foto: Peter Vörös

 

Вам понравилась статья? Поддержите СИА НОВОСТИ!

Ваша поддержка поможет нам продолжить работу и развитие системы SIA NEWS.
Спасибо за вашу поддержку.

Введите действительную сумму.
Спасибо за вашу поддержку.
Ваш платеж не может быть обработан.
revolut banner

Категории

Самые читаемые

ru_RU