Перейти к содержанию
Capital.com – Ticker Tape Widget

Показать больше...

Общие селекторы
Только точные совпадения
Искать по названию
Поиск по содержимому
Селекторы типов сообщений
Меню

Pleseň z okien zmizne do pár minút. Použite len toto z kuchyne

Plesne na okenných rámoch sú problémom najmä v zime. Je spôsobená kondenzáciou a zlým vetraním. Voda sa zráža na studených sklách, steká a hromadí sa na drevených alebo plastových okeniciach. Po určitom čase začnú plesnivieť. Navyše, ak máte na oknách rastliny alebo iné dekorácie, nemusíte si to spočiatku ani všimnúť a plesni sa darí. Nevzhľadné […]
Менее 1 мин. мин.

Plesne na okenných rámoch sú problémom najmä v zime. Je spôsobená kondenzáciou a zlým vetraním. Voda sa zráža na studených sklách, steká a hromadí sa na drevených alebo plastových okeniciach. Po určitom čase začnú plesnivieť.

Navyše, ak máte na oknách rastliny alebo iné dekorácie, nemusíte si to spočiatku ani všimnúť a plesni sa darí. Nevzhľadné tmavé škvrny sa však, žiaľ, nedajú zmyť. Nepomôže ani čistiaci prostriedok, ani mäkká kefka.

Ocot zabíja až 80 % druhov plesní

Napriek tomu by ste sa s nimi nemali zmieriť. Plesne sú okrem toho, že sú nevzhľadné, aj zdraviu škodlivé. Najmä deťom, starším ľuďom alebo ľuďom s astmou, ekzémom a alergiami môžu spôsobiť problémy. Škodia aj našim domácim zvieratám.

Takže hoci si s nimi voda a mydlo neporadia, ich odstránenie nie je náročné ani nákladné. Stačí ocot a jedlá sóda. Ocot je nenahraditeľným nástrojom v boji proti plesniam. Vďaka svojej kyslosti dokáže zničiť až 80 % všetkých existujúcich druhov.

Naneste ho na postihnuté miesta a nechajte pôsobiť. Potom ho stačí zmyť zubnou kefkou a teplou vodou a následne rámy utrieť do sucha handričkou. Dĺžka pôsobenia závisí od intenzity postihnutej oblasti. V malom rozsahu môže stačiť hodina; ak pleseň pretrváva, nechajte ocot pôsobiť cez noc alebo aj dlhšie.

Do octu pridajte jedlú sódu

Ak je však naozaj úporná, zmiešajte ju v pomere 1:1 s jedlou sódou, aby ste vytvorili kašu. Zmes bude spočiatku peniť, preto sa tým nenechajte znechutiť. Opäť ju naneste na miesta postihnuté plesňou a nechajte zaschnúť. Na odstránenie pasty použite starú zubnú kefku a vodu, potom okná umyte a osušte.

Pri plesni môže pomôcť aj čajovníkový olej, ale ten už asi nemá doma každý. Ak ho doma máte, zmiešajte 10 kvapiek oleja a pol pohára vody vo fľaši s rozprašovačom. Roztok nastriekajte na pleseň a nechajte ho krátko pôsobiť.

Čajovníkový olej je rovnako ako ocot a jedlá sóda úplne neškodný. Okrem plesní na oknách si však poradí aj s akoukoľvek plesňou na nechtoch.

Nedajte plesni šancu

Ak sú vaše okná náchylné na tvorbu plesní, dbajte na to, aby ste im zabránili. Vetrajte aj v zime. Stačí, ak každý deň urobíte prievan na 5 až 10 minút. Pravidelne kontrolujte svoje okná.

Ak si všimnete zrazenú vodu stekajúcu po okeniciach, utrite rámy. Nedovoľte, aby sa na nich usadzovala voda. Ak budete dodržiavať tieto opatrenia, nežiaduce čierne škvrny na oknách budú navždy minulosťou.

Вам понравилась статья? Поддержите СИА НОВОСТИ!

Ваша поддержка поможет нам продолжить работу и развитие системы SIA NEWS.
Спасибо за вашу поддержку.

Введите действительную сумму.
Спасибо за вашу поддержку.
Ваш платеж не может быть обработан.
revolut banner

Категории

Самые читаемые

ru_RU