Перейти к содержанию
Capital.com – Ticker Tape Widget

Показать больше...

Общие селекторы
Только точные совпадения
Искать по названию
Поиск по содержимому
Селекторы типов сообщений
Меню

Prečo systém starostlivosti o seniorov kolabuje?

Kto mohol, už dávno odišiel. S predsedníčkou komory opatrovateliek o starostlivosti o seniorov na Slovensku   Situácia s opatrovateľkami seniorov na Slovensku je ako tikajúca bomba. Už teraz ich je žalostne málo a bude ešte menej. A to pri starnúcej populácii.   Tridsať rokov zanedbávania a nedofinancovania sociálnych služieb spôsobili, že povolanie opatrovateľky stratilo svoj spoločenský […]
Менее 1 мин. мин.

Kto mohol, už dávno odišiel. S predsedníčkou komory opatrovateliek o starostlivosti o seniorov na Slovensku

 

Situácia s opatrovateľkami seniorov na Slovensku je ako tikajúca bomba. Už teraz ich je žalostne málo a bude ešte menej. A to pri starnúcej populácii.

 

Tridsať rokov zanedbávania a nedofinancovania sociálnych služieb spôsobili, že povolanie opatrovateľky stratilo svoj spoločenský status. "Vníma sa ako niečo podradné, čo robia iba tí, ktorí nemajú na viac,“ konštatuje predsedníčka Komory opatrovateliek Slovenska Dana Grafiková. Nič nie je ďalej od pravdy. Opatrovateľky sú akademicky vzdelaní ľudia a ich práca mimoriadne ťažká a potrebná. V spoločnosti, kde sa status odvodzuje od výplatnej pásky, je však ich nedocenenie krutá realita.  Mesačný príjem opatrovateľky sa pohybuje okolo 800 až 1000 Eur v hrubom a to je len časť príčin problému s ich nedostatkom. „Pôjde mladý človek robiť takúto prácu? Ani náhodou! Dnes chce každý byť manažérom, IT špecialistom, riadiť iných, ale nikto nebude vykonávať fyzicky náročnú prácu,“ mieni D. Grafiková.

 

Odchádzajú do zahraničia

Práve fyzická a často i psychická záťaž, ktorá ohodnoteniu vôbec nezodpovedá, je druhou časťou problému. „Písala som si pred pár dňami s jednou opatrovateľkou z východu. Fyzická náročnosť je neskutočná, spôsobila jej poškodenie kolien a nevie sa dostať na operáciu. Je nešťastná a odchádza,“ približuje zároveň predsedníčka komory, čo bežná práca opatrovateľky obnáša – starostlivosť o bielizeň a lôžko klienta, pomoc s hygienou, stravovaním, obliekaním, mobilitou, nákupmi, prípravou jedla, dodržiavaním liečebného režimu, ale i upratovanie, sprevádzanie na lekárske vyšetrenia, vynášanie odpadu, či vybavovanie úradných záležitostí. Viaceré mestá hľadajú nových pracovníkov na trvalý alebo dočasný úväzok, vrátane študentov, absolventov a dôchodcov, no nikto sa im nehlási. „Najhoršie je na tom západné Slovensko, najmä Bratislava. Tam už takmer vôbec nezoženiete opatrovateľku,“ vysvetľuje D. Grafiková, že v tomto regióne Rakúsko či Morava ponúkajú lepšie podmienky.  Veľká komunita slovenských opatrovateľov je aj v Holandsku, Nemecku, Británii a v celej Európskej únii, vrátane Talianska.

 

Systém padá

Kto sa však postará o našich starých a odkázaných ľudí? „Sociálne služby aktuálne drží generácia päťdesiatnikov až šesťdesiatnikov. Mnohé z opatrovateliek odchádzajú do dôchodku, i invalidného, a nemá ich kto nahradiť. Systém padá,“ hodnotí predsedníčka komory opatrovateliek. Nejde pritom len o opatrovateľky, chýbajú aj zdravotné sestry a sanitári a ďalší pracovníci pomáhajúcich profesií v zdravotných i sociálnych službách. „Týchto ľudí nevieme jednoducho kúpiť v obchode. Vyškolenie a zaučenie trvá dlho, a aj keď sa to

podarí, neznamená to, že v systéme zostanú, lebo práca je ťažká a často po pár mesiacoch odchádzajú.,“ dodáva Dana Grafiková. 

 

Dve opatrovateľky na 30 ľudí

Zariadenia opatrovateľských služieb majú problém nielen získať nových zamestnancov, chýbajú už teraz. Veľkým problémom je podľa predsedníčky komory aktuálne platný normatív, ktorý  zahŕňa aj odborných pracovníkov vrátane riaditeľa a tak nezodpovedá súčasným zdravotným stavom klientov. Zariadenia formálne normatív spĺňajú, ale pri lôžkach chýbajú ľudia. Vo výsledku sa tak o 30 ľudí starajú dve opatrovateľky. Klienti tak nemôžu dostať, čo potrebujú a opatrovateľkám hrozí vyhorenie.  „Ako ich teda motivovať? Možno im po piatich rokoch práce ponúknuť nejakú rekreáciu, čo však ani neviem, či vôbec niekto robí. Ľudí, ktorí vydržia pracovať v sociálnych službách päť rokov, je veľmi málo. Kto mohol, už dávno odišiel,“ hovorí D. Grafiková.

 

Komunita s pridanou hodnotou

Kde absentuje štát, pomáhajú zatiaľ nadšenci. „Práca opatrovateľky je veľmi ťažký chlebíček, ale krásny. Ak ju robíte srdcom, dokáže nesmierne napĺňať. Vyžaduje teda aj istý charakter a povahu,“ hovorí  Adriana Škriniarová, riaditeľka Agapé Senior Park, jediného konceptu svojho druhu na Slovensku. Zariadenie sídli v srdci prírody na Žitnom ostrove v priestoroch navrhnutých skúsenými odborníkmi. Odvahu a chuť opatrovateliek pomáhať tu oceňujú dobrými podmienkami, pre ktoré sa tu oplatí pracovať. „Zamestnankyniam a zamestnancom preplácame nadčasy, zabezpečujeme stravu v rámci zmeny, majú možnosť ubytovania. Ako bonus ponúkame školenia, kurzy, team buildingy, príjemné pracovné prostredie, dobrý kolektív a vianočný bonus,“ vymenúva výhody riaditeľka centra. V prípade, že ste neabsolvovali opatrovateľský kurz, radi vám ho zabezpečia. „Máme aj kaviareň, kaderníctvo, balneoterapiu  a pedikúru, ktoré môžu navštevovať nielen seniori, ale aj zamestnanci Agapé Senior park. Spríjemní to život klientom a vytvára aj príjemné pracovné prostredie pre personál,“  dopĺňa A. Škriniarová a verí, že aj táto pridaná hodnota dopomôže vytvoriť z opatrovateľskej práce príťažlivejšie a žiadanejšie povolanie.

 

Možné zlepšenie od 2026?

Práca opatrovateľky je poslanie, potvrdzuje aj Dana Grafiková.  „Aj opatrovatelia chcú žiť ako ľudia, a nie po dlhodobej starostlivosti o druhých živoriť s perspektívou invalidného dôchodku alebo minimálneho dôchodku,“ prízvukuje. Ako situáciu riešiť celkovo a systémovo? Príklady existujú. „V komore‘  sme všetci pracovali v zahraničí a vieme, že systémy vedia fungovať, ak majú peniaze a správne nastavené pravidlá,“ hovorí. Predsedníčka Komory opatrovateliek Slovenska preto navrhuje najmä radikálne navýšenie financií do systému, predovšetkým ponúknuť vyššie platy a benefity, ktoré pomôžu stabilizovať súčasný personál i prilákať nový – napríklad prednostné nájomné byty, skorší odchod do dôchodku, dodatkovú dovolenku, kratší pracovný čas či možnosť kúpeľnej liečby. „Je jasné, že problémov je veľmi veľa. Snáď sa niečo zlepší od roku 2026, kedy by mala platiť reforma a nový systém starostlivosti o sociálne služby, vrátane financovania. Všetci dúfame, že sa to podarí nastaviť tak, aby to bolo funkčné,“ uzatvára D. Grafiková.

Dagmar Jančovičová

Вам понравилась статья? Поддержите СИА НОВОСТИ!

Ваша поддержка поможет нам продолжить работу и развитие системы SIA NEWS.
Спасибо за вашу поддержку.

Введите действительную сумму.
Спасибо за вашу поддержку.
Ваш платеж не может быть обработан.
revolut banner

Категории

Самые читаемые

ru_RU