Перейти к содержанию
Capital.com – Ticker Tape Widget

Показать больше...

Общие селекторы
Только точные совпадения
Искать по названию
Поиск по содержимому
Селекторы типов сообщений
Меню

Pumpkin Pie: Tekvicový koláč, ktorý neodmysliteľne patrí k jeseni

Keď sa vonku začína ochladzovať, listy pomaly opadávajú a vzduch je naplnený príjemnou vôňou škorice a zázvoru, vieme, že prišla jeseň. S ňou prichádza aj čas na naše obľúbené sezónne jedlá a dezerty, ktoré nielen zahrejú telo, ale aj potešia dušu. Jedným z najobľúbenejších dezertov tejto sezóny je bezpochyby pumpkin pie, tradičný tekvicový koláč. Tento […]
Менее 1 мин. мин.

Keď sa vonku začína ochladzovať, listy pomaly opadávajú a vzduch je naplnený príjemnou vôňou škorice a zázvoru, vieme, že prišla jeseň. S ňou prichádza aj čas na naše obľúbené sezónne jedlá a dezerty, ktoré nielen zahrejú telo, ale aj potešia dušu. Jedným z najobľúbenejších dezertov tejto sezóny je bezpochyby pumpkin pie, tradičný tekvicový koláč. Tento koláč sa stal akýmsi symbolom jesene – jeho jemne korenistá chuť a krémová konzistencia premenia každý kúsok na dezert, ktorý evokuje pohodu, teplo domova a rodinné chvíle.

Hoci sa pumpkin pie spája najmä s Dňom vďakyvzdania v USA, jeho popularita sa rýchlo šíri aj u nás. Jeseň je sezóna tekvíc a táto výnimočná surovina sa dá využiť na mnoho spôsobov – nielen na polievky či prílohy, ale aj na sladké jedlá. Práve tekvicový koláč je skvelý spôsob, ako osláviť krásu tohto obdobia a využiť to najlepšie, čo nám príroda ponúka.

Čo robí tento dezert takým výnimočným, je kombinácia jemne sladkého tekvicového pyré a korenín, ako sú škorica, zázvor, muškátový oriešok či klinčeky. Spolu vytvárajú harmonickú chuť, ktorá dokáže očariť každého. Plnka má hladkú, krémovú textúru, ktorá sa úžasne spája s krehkým maslovým cestom. A už samotná vôňa, ktorá sa bude šíriť vašou kuchyňou počas pečenia, vás prenesie do príjemnej atmosféry jesene.

Aj keď sa na prvý pohľad môže zdať, že príprava pumpkin pie je komplikovaná, opak je pravdou. Stačí niekoľko základných ingrediencií a trocha trpezlivosti a na stole budete mať dezert, ktorý si zamilujete. Či už ho pripravujete na rodinné stretnutie, sviatočnú večeru alebo len ako sladkú bodku po náročnom dni, tekvicový koláč je vždy správna voľba.

Nezáleží na tom, či ste fanúšikom tradičných chutí, alebo radi skúšate niečo nové, pumpkin pie je dezert, ktorý si môžete prispôsobiť podľa svojich predstáv. Pridajte viac škorice pre výraznejšiu chuť, ozdobte ho šľahačkou alebo vyskúšajte rôzne polevy – možnosti sú nekonečné. Tento recept vás prevedie krok za krokom, aby ste dosiahli výsledok, ktorý bude nielen chutný, ale aj krásny na pohľad.

Pumpkin Pie recept

Ingrediencie

Na cesto

200 g hladkej múky

100 g studeného masla

1 polievková lyžica cukru

1/4 lyžičky soli

4-6 polievkových lyžíc studenej vody

Na plnku

425 g tekvicového pyré (môže byť konzervované alebo čerstvé tekvicové pyré)

150 g hnedého cukru

2 veľké vajcia

240 ml smotany na šľahanie alebo kondenzovaného mlieka

1 čajová lyžička mletej škorice

1/2 čajovej lyžičky mletého zázvoru

1/4 čajovej lyžičky mletého muškátového orieška

1/4 čajovej lyžičky mletého klinčeka (voliteľné)

1/4 čajovej lyžičky soli

1 čajová lyžička vanilkového extraktu

Postup

Príprava cesta: V miske zmiešajte hladkú múku, cukor a soľ. Studené maslo nakrájajte na malé kocky a pridajte ho do múky. Pomocou prstov alebo kuchynského robota zapracujte maslo do múky, až kým zmes nebude pripomínať hrubé omrvinky. Postupne pridávajte studenú vodu, po jednej lyžici naraz, a miešajte, kým sa cesto nespojí. Vytvorte z cesta guľu, zabaľte ju do potravinovej fólie a nechajte odpočinúť v chladničke aspoň 30 minút.

Predpečenie cesta: Na pomúčenej ploche rozvaľkajte cesto na hrúbku asi 0,5 cm. Preneste ho do koláčovej formy (priemer cca 23 cm) a jemne zatlačte do strán. Cesto popichajte vidličkou a zakryte ho pergamenovým papierom, na ktorý nasypte závažie na pečenie (napríklad sušené fazule alebo ryžu). Pečte pri teplote 180 °C asi 10-12 minút, potom odstráňte závažie a pečte ďalších 5 minút, kým cesto jemne zhnedne.

Príprava náplne: V miske zmiešajte tekvicové pyré, hnedý cukor, vajcia, smotanu (alebo kondenzované mlieko), škoricu, zázvor, muškátový oriešok, klinček, soľ a vanilkový extrakt. Hotovú tekvicovú plnku vylejte do predpečeného cesta a uhlaďte povrch.

Pečenie: Pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 45-50 minút, alebo kým nie je plnka pevná a stred sa jemne chveje. Ak sa okraje cesta príliš rýchlo zafarbujú, zakryte ich alobalom, aby sa nepripálili.

Chladnutie: Po upečení nechajte koláč úplne vychladnúť, aby sa plnka usadila.

Servírovanie: Podávajte koláč s kopčekom šľahačky alebo posypaný škoricou pre ešte bohatšiu chuť.

Pumpkin Pie otázky a odpovede

Aký druh tekvice je najlepší na Pumpkin Pie?

Najlepšia na prípravu je cukrová tekvica (Sugar Pumpkin), ktorá má jemnú, sladkú chuť a hladkú textúru. Ak nemáte k dispozícii cukrovú tekvicu, môžete použiť maslovú tekvicu (butternut squash) alebo konzervované tekvicové pyré.

Ako si môžem vyrobiť vlastné tekvicové pyré?

Ošúpte tekvicu, nakrájajte ju na kúsky a pečte pri teplote 180 °C asi 45-60 minút, kým nezmäkne. Potom ju rozmixujte dohladka v kuchynskom robote alebo mixéri. Pyré môžete použiť ihneď alebo zmraziť na neskôr.

Môžem použiť konzervované tekvicové pyré?

Áno, konzervované tekvicové pyré je skvelou voľbou, ak chcete ušetriť čas. Uistite sa však, že kupujete čisté tekvicové pyré bez pridaného cukru alebo korenín.

Čo môžem použiť namiesto smotany na šľahanie?

Namiesto smotany na šľahanie môžete použiť kondenzované mlieko, ktoré dodá koláču ešte krémovejšiu konzistenciu a jemnú sladkosť. Ak hľadáte odľahčenú verziu, môžete použiť aj rastlinné mlieko, napríklad mandľové alebo kokosové mlieko.

Ako zistím, že je Pumpkin Pie hotový?

Koláč je hotový, keď je plnka pevná a stred sa jemne chveje. Môžete tiež použiť špáradlo – ak ho zapichnete do stredu a vyjde čisté alebo s niekoľkými vlhkými omrvinkami, koláč je upečený.

Dá sa Pumpkin Pie zmraziť?

Áno, upečený tekvicový koláč môžete zmraziť. Nechajte ho úplne vychladnúť, zabaľte do potravinovej fólie a vložte do mrazničky. Pred podávaním ho rozmrazte v chladničke a jemne ohrejte v rúre.

Больше вдохновения

Вклад Pumpkin Pie: Tekvicový koláč, ktorý neodmysliteľne patrí k jeseni отображается первым на Мировые рецепты.

Вам понравилась статья? Поддержите СИА НОВОСТИ!

Ваша поддержка поможет нам продолжить работу и развитие системы SIA NEWS.
Спасибо за вашу поддержку.

Введите действительную сумму.
Спасибо за вашу поддержку.
Ваш платеж не может быть обработан.
revolut banner

Категории

Самые читаемые

ru_RU