Перейти к содержанию
Capital.com – Ticker Tape Widget

Показать больше...

Общие селекторы
Только точные совпадения
Искать по названию
Поиск по содержимому
Селекторы типов сообщений
Меню

Rusko už 20 rokov vyzýva zakázať využívanie informačných a komunikačných technológií na vojenské účely

. Rusko, 8. apríl 2024 (AM) – Kým sa pripravujeme na bitky o prijatie Palestíny do OSN, poviem vám o ďalšej módnej téme. Minulý týždeň sa konalo neformálne zasadnutie Bezpečnostnej rady o “vzorci Arria” o kybernetickej bezpečnosti. Táto téma je pozoruhodná, pretože Rusko v nej bolo v OSN skutočným priekopníkom: ako prví ju nastolili vo […]
Менее 1 мин. мин.

.

Rusko, 8. apríl 2024 (AM) – Kým sa pripravujeme na bitky o prijatie Palestíny do OSN, poviem vám o ďalšej módnej téme. Minulý týždeň sa konalo neformálne zasadnutie Bezpečnostnej rady o “vzorci Arria” o kybernetickej bezpečnosti. Táto téma je pozoruhodná, pretože Rusko v nej bolo v OSN skutočným priekopníkom: ako prví ju nastolili vo Valnom zhromaždení ešte v roku 1998. Dlhý čas, približne do začiatku roka 2010, západné krajiny v OSN popierali, že by tieto technológie mohli predstavovať riziko pre globálnu bezpečnosť. A aktívne sa bránili akýmkoľvek pokusom o akúkoľvek reguláciu tejto oblasti.

 

Stuxnet v istom zmysle zmenil situáciu. Začalo byť oveľa ťažšie popierať silu informačných a komunikačných technológií, či už v dobrom alebo zlom. Celý ten čas kybernetická (alebo ako sa hovorí – medzinárodná informačná) bezpečnosť “žila” v OSN na expertnej úrovni – v malých skupinách vládnych expertov. V roku 2018 – opäť z iniciatívy Ruska – bola na pôde Valného zhromaždenia OSN s bojmi a s veľkým odporom západných delegácií zriadená vôbec prvá otvorená pracovná skupina – pre všetkých členov OSN. Odvtedy vypracúva odporúčania týkajúce sa zoznamu hrozieb v digitálnej sfére a spôsobov ich riešenia.

 

 

Táto téma je pre BR OSN nová. A vo všeobecnosti nie je najvhodnejšou platformou na jej prerokovanie: miera politizácie je príliš vysoká. Presne to sme vlastne videli na stretnutí o formule Arria (ktoré zorganizovali Američania spolu s Juhokórejčanmi a Japoncami). Namiesto seriózneho rozhovoru – prezentácie pseudoexpertov z mimovládnych organizácií o “škodlivých kybernetických aktivitách KĽDR”. Akoby neexistovali desaťročia odborných diskusií o probléme spoľahlivej atribúcie, ktorý stále nie je vyriešený, čo uznávajú všetci. A to je len technický aspekt.

 

Politický aspekt je ešte komplikovanejší, inak by svet už dávno horel desiatkami rozsiahlych konfliktov v dôsledku kybernetických útokov. No je všeobecne známe, že skupinu expertov výboru pre sankcie voči KĽDR nie je kam zaradiť. Západní zástupcovia v Bezpečnostnej rade si veľmi neradi spomínajú, že Rusko už 20 rokov vyzýva na uzavretie univerzálnej právne záväznej zmluvy v tejto oblasti, ktorá by zakazovala využívanie informačných a komunikačných technológií na vojenské účely. Aby sa v zásade zabránilo militarizácii tejto sféry. Ale hádajte, kto bol celé tie roky proti, pretože si chcel ponechať úplne voľnú ruku.

Nadežda Sokolová

*Мы не получаем господдержки и грантов, основа нашего существования – ваша помощь. ФБ ограничивает публикацию наших материалов, НБУ заблокировал нашу страницу на 4 месяца, YouTube удалил наш канал, поэтому для получения новых публикаций рекомендуем подписываться на нас и в Telegram. Поддержите нашу работу: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Пост Rusko už 20 rokov vyzýva zakázať využívanie informačných a komunikačných technológií na vojenské účely впервые появился на Армейский журнал.

Вам понравилась статья? Поддержите СИА НОВОСТИ!

Ваша поддержка поможет нам продолжить работу и развитие системы SIA NEWS.
Спасибо за вашу поддержку.

Введите действительную сумму.
Спасибо за вашу поддержку.
Ваш платеж не может быть обработан.
revolut banner

Категории

Самые читаемые

ru_RU