Перейти к содержанию
Capital.com – Ticker Tape Widget

Показать больше...

Общие селекторы
Только точные совпадения
Искать по названию
Поиск по содержимому
Селекторы типов сообщений
Меню

Ruže nechcú kvitnúť? Za všetko môže sused. To ma roky učila moja babička

7.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nasim_Uddin). Nielen ľudia, ale aj rastliny majú svoje vlastné požiadavky. Ruže sú krásne kvety, ktoré zdobia nejednu záhradu. Aby ste sa mohli tešiť z ich krásy počas celej sezóny, musíte mať na pamäti niekoľko dôležitých vecí. Niektoré z nich nemajú nič spoločné so starostlivosťou. Prečo ruže nekvitnú?Foto: shutterstock/Nasim_Uddin Ruže […]
Менее 1 мин. мин.

7.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nasim_Uddin).

Nielen ľudia, ale aj rastliny majú svoje vlastné požiadavky. Ruže sú krásne kvety, ktoré zdobia nejednu záhradu. Aby ste sa mohli tešiť z ich krásy počas celej sezóny, musíte mať na pamäti niekoľko dôležitých vecí. Niektoré z nich nemajú nič spoločné so starostlivosťou.

Prečo ruže nekvitnú?
Foto: shutterstock/Nasim_Uddin

Ruže sú najobľúbenejšie kvety, ktoré si väčšina z nás vyberá na pestovanie v záhrade. Predtým, ako sa rozhodnete pre ich výsadbu, musíte sa oboznámiť nielen s tým, ako sa o kríky starať, hnojiť ich a zastrihávať. V procese zdravého rastu je dôležité aj správne susedstvo. Spoločenstvo je veľmi dôležité nielen medzi ľuďmi, ale aj vo svete rastlín.

Záhradné ruže nebudú rásť v blízkosti týchto rastlín. Zmeňte ich spoločnosť

Pri oboznamovaní sa so špecifikami ruží ste určite narazili na informácie o vhodnom mieste pre túto rastlinu. Ide o miesta, na ktoré dopadá veľa slnečného svetla a ktoré sú chránené pred silnými nárazmi vetra. Kvety ocenia pôdu s kyslosťou medzi 6 a 7 pH. Okrem toho musí byť pôda úrodná a dobre odvodnená. Preto ako potenciálni susedia kráľovnej záhrady v prvom rade vypadávajú vresy, rododendrony, japonské skimie a pierisy japonské. Ide o rastliny, ktoré vyžadujú nízke pH – a práve tým sa vyznačuje silne kyslá pôda. Ďalšími v poradí budú čemerice záhradné a jazyčníky, ako aj záružlie močiarne. Títo zástupcovia majú vysoké nároky na pôdnu vlhkosť, čo by mohlo viesť k hnilobe koreňov ruží a následne k oslabeniu úrody. Väčšina konfliktov vzniká kvôli otázkam substrátu a individuálnym preferenciám. Nájdu sa však druhy, ktorých spoločnosť môže perle našej záhrady napriek rovnakým nárokom znepríjemniť život.

Nikdy nevsádzajte ruže v okolí pierisu japonského.
Foto: shutterstock/PQK

Choroby ruží súvisia so spoločnosťou, do ktorej ich vysádzate. Doprajte kvetom oddych

Ak chcete pestovať krásne kríky, ďalšou skupinou, ktorá by nemala byť v záhone s ružami, sú: veternica hupehenská, stavikrv vtáčí, mäta, bambus, čerkáč a zbehovec plazivý. Rozsiahle rastliny súťažia o vodu a živiny, ktoré kvety potrebujú na svoj rast. Uvedené druhy majú schopnosť rýchleho rastu, takže ruže im nedokážu konkurovať ako rovnocenné. Podobnú hrozbu predstavujú vysoké stromy, kríky a trvalky. Tie okrem minerálov pripravujú svetlomilné kvety aj o slnečné svetlo. Nedostatok sa často stáva príčinou vzniku mnohých chorôb, ako je hrdza ružová, múčnatka a čierna škvrnitosť. Najbezpečnejšími spoločníkmi však budú levanduľa, rozchodník, sápa hľuznatá a pivonka.

K ružiam môžete kľudne vysadiť sápu hľuznatú.
Foto: shutterstock/weha

Редакция Страсть в тебе.

Похожие статьи:

Strihanie ruží v lete. Čo možno urobiť, aby ruže kvitli až do neskorej jesene?

Nevyhadzujte banánovú šupku a „nakŕmte“ ňou ruže vo svojej záhrade

Пост Ruže nechcú kvitnúť? Za všetko môže sused. To ma roky učila moja babička впервые появился на Страсть в тебе.

Вам понравилась статья? Поддержите СИА НОВОСТИ!

Ваша поддержка поможет нам продолжить работу и развитие системы SIA NEWS.
Спасибо за вашу поддержку.

Введите действительную сумму.
Спасибо за вашу поддержку.
Ваш платеж не может быть обработан.
revolut banner

Категории

Самые читаемые

ru_RU