Перейти к содержанию
Capital.com – Ticker Tape Widget

Показать больше...

Общие селекторы
Только точные совпадения
Искать по названию
Поиск по содержимому
Селекторы типов сообщений
Меню

Švajčiarsko po prvýkrát vypláca odškodné niekomu zranenému v dôsledku očkovania proti koronavírusu

www.slovanskenoviny.sk/rss Švajčiarsky federálny radca priznáva osobe zranenej koronavírusom v prepočte takmer 14 700 eur. Zdravotnícky úrad zatiaľ dostal okolo 320 žiadostí. Vo Švajčiarsku bolo po prvýkrát priznané odškodnenie osobe zranenej koronavírusom. Informuje o tom “Swiss Radio and Television” (SRF) s odvolaním sa na nedeľné vydanie “Blick”. Ako prvé o tom informovali noviny. Správu preberáme z portálu Epochtimes Prijatých 320 […]
Менее 1 мин. мин.

www.slovanskenoviny.sk/rss

Švajčiarsky federálny radca priznáva osobe zranenej koronavírusom v prepočte takmer 14 700 eur. Zdravotnícky úrad zatiaľ dostal okolo 320 žiadostí.

Vo Švajčiarsku bolo po prvýkrát priznané odškodnenie osobe zranenej koronavírusom. Informuje o tom “Swiss Radio and Television” (SRF) s odvolaním sa na nedeľné vydanie “Blick”. Ako prvé o tom informovali noviny. Správu preberáme z portálu Epochtimes

Prijatých 320 žiadostí

Osoba podľa správy dostane odškodné vo výške 12 500 frankov (okolo 13 240 eur) a 1 360 frankov (okolo 1 440 eur). “Zatiaľ bola schválená jedna žiadosť,” potvrdila hovorkyňa federálneho ministerstva vnútra (EDI). Podľa portálu „20 Minutes“ to schválila spolková radkyňa Elisabeth Baume-Schneider (SP) .

Ak švajčiarsky súd dospeje k záveru, že nárok žalobcu je oprávnený, žalobe sa schváli. V dôsledku toho sa potom musí vykonať kompenzačná platba. Ide o akúsi náhradu za bolesť a utrpenie (strana 5).

V náhrade sa zohľadňuje strata na zárobku. Dotknutá osoba to musí podľa hovorkyne EDI preukázať. Podľa správy nie je známe, ktoré z koronavírusových očkovaní dostupných vo Švajčiarsku spôsobilo škody.

EDI doteraz prijalo 320 žiadostí, 50 stále prebiehalo, 30 sa podrobne skúma a viaceré už boli zamietnuté. Každý, kto sa domáha odškodnenia, musí preukázať príčinnú súvislosť medzi očkovaním a jeho zdravotnými problémami. Proces objasňovania je časovo náročný. V tomto prípade medzi podaním žiadosti a prvou výplatou ubehli takmer tri roky.

Keďže štát odporučil očkovanie, poškodení majú nárok na odškodné. Federálna vláda však platí len vtedy, ak neplatia poisťovne a výrobcovia vakcín. „Konfederácia môže brať na zodpovednosť iba výrobcov vakcín, ak sa ukáže, že vakcína je chybná,“ povedal EDI pre „Sonntagsblick“ . Doposiaľ licenčný a dozorný úrad pre lieky a zdravotnícke pomôcky Swissmedic „nezaregistroval žiadne kvalitatívne nedostatky predmetných vakcín proti COVID“.

Uznania aj v Nemecku a Rakúsku

Úrad oznámil takmer 17-tisíc podozrení na vedľajšie účinky v súvislosti s očkovaním proti koronavírusu. Takmer 39 percent je klasifikovaných ako „závažné“. Väčšina správ sa týkala vakcíny Moderna, ktorá sa najčastejšie používa vo Švajčiarsku.

V Rakúsku už poznajú v súvislosti s koronavírusom podstatne viac ľudí. Ako informoval denník „Kurier“ v apríli, žiadosť podľa zákona o poškodení vakcínou doteraz podalo 2 324 ľudí; 412 bolo schválených (od apríla 2024). Jednorazovou výplatou dostalo 316 dotknutých ľudí jednorazové odškodné a 78 dočasný alebo priebežný dôchodok. Tieto čísla vtedy oznámil rakúsky minister zdravotníctva Johannes Rauch.

Zdá sa, že posledná publikácia o počtoch obetí očkovania v Nemecku je z januára 2024. V tom čase Epoch Times informovali , že z 11 827 žiadostí podaných dovtedy bolo spracovaných len 6 230. Uznaných bolo 467, čo zodpovedá takmer 4 percentám všetkých žiadostí. Viac ako 5 000 prijatých žiadostí – viac ako každá druhá – bolo doteraz zamietnutých. 5 597 žiadostí ešte nebolo spracovaných a 658 bolo „vybavených z iných dôvodov“.

V správach sa neuvádza výška platieb.

/skspravy.sk/

Вклад Švajčiarsko po prvýkrát vypláca odškodné niekomu zranenému v dôsledku očkovania proti koronavírusu отображается первым на .

Вам понравилась статья? Поддержите СИА НОВОСТИ!

Ваша поддержка поможет нам продолжить работу и развитие системы SIA NEWS.
Спасибо за вашу поддержку.

Введите действительную сумму.
Спасибо за вашу поддержку.
Ваш платеж не может быть обработан.
revolut banner

Категории

Самые читаемые

ru_RU