Перейти к содержанию
Capital.com – Ticker Tape Widget

Показать больше...

Общие селекторы
Только точные совпадения
Искать по названию
Поиск по содержимому
Селекторы типов сообщений
Меню

Tip na cyklovýlet: z Rače cez Svätý Jur na Biely kríž

Aj tento víkend sme pre vás pripravili podrobný opis zaujímavej cyklotrasy. Počas asi 3-hodinového výletu uvidíte račianske vinohrady, kone a ohrady so zvieratkami, svätojurské poklady aj krásne lesy pozdĺž Peknej cesty.   Dĺžka trasy je cca 29 km, prevýšenie 700 m a doba výletu asi 3 hodiny aj so zastávkou na Bielom kríži. Povrch tvorí […]
Менее 1 мин. мин.

Aj tento víkend sme pre vás pripravili podrobný opis zaujímavej cyklotrasy. Počas asi 3-hodinového výletu uvidíte račianske vinohrady, kone a ohrady so zvieratkami, svätojurské poklady aj krásne lesy pozdĺž Peknej cesty.  

Dĺžka trasy je cca 29 km, prevýšenie 700 m a doba výletu asi 3 hodiny aj so zastávkou na Bielom kríži. Povrch tvorí 90% asfalt a zvyšok poľná cesta, vhodné sú trekové či horské bicykle a náročnosť je stredná.

Rača – Svätý Jur – Biely kríž – Pekná cesta – Rača:

Z centra bratislavskej Rače od kruhového objazdu sa vyberieme miestnou komunikáciou smerom na Svätý Jur. V tomto úseku je trasa značená červeným cykloznačením ( cyklotrasa č. 048 – Vinohradnícka cyklotrasa). Prejdeme okolo konečnej električiek a po asfaltovej ceste ďalej pokračujeme severovýchodným smerom popod Malé Karpaty, zľava obídeme cez malý kopec križovatku diaľnice D4, a neskôr sa dostaneme  k Pustému kostolíku s miestnou kalváriou a cykloodpočívadlom.

Od cykloodpočívadla sledujeme pozorne cykloznačenie, ktoré nás trošku zložitejšie prevedie popod hlavnú cestu, o kúsok ďalej popod železnicu,  takto sa dostaneme až k Šúrskemu kanálu. Tu sa napojíme na modré cykloznačenie ( cyklotrasa č. 2002), ktoré budeme sledovať cez celé mestečko Svätý Jur, a potom aj v lese až po križovatku ciest pod Veľkým Javorníkom.

Určite sa oplatí zastaviť vo Svätom Jure, kde je možnosť vidieť viacero zaujímavých stavieb, počnúc mestskou radnicou, slnečnými hodinami na piaristickom kláštore, kúsok vyššie i Pálfiovský kaštieľ či pekný kostol v miestnej časti Neštich. Neďaleko v lese je aj známa zrúcanina hrady Biely Kameň.

Z mestečka Svätý Jur začneme stúpať po asfaltovej komunikáciu na hrebeň Malých Karpát, toto stúpanie nie je veľmi strmé, ale je pomerne dosť dlhé ( cca 6,5 km).  Pred križovatkou pod Veľkým Javorníkom je napravo od cesty pekná pikniková lúka s prístreškom, ohniskom a pitnou studničkou. Na tejto križovatke opustíme modro značenú cyklotrasu a pokračujeme neznačenou asfaltkou vľavo do mierneho kopca a cca po 2,7 km prídeme  na obľúbené výletné  miesto Bratislavčanov – na Biely kríž.

Biely kríž sa nachádza vo výške 500 m.n.m., je to križovatka turistických a cykloturistických trás. Je tu zrekonštruovaná horáreň, kde sa dá aj ubytovať, sú tu dva bufety s občerstvením, cykloodpočívadlo, lúka.

Z Bieleho kríža pokračujeme ďalej pravou asfaltovou cestou, ktorá je značená červeným cykloznačením (  cyklotrasa č. 047 – Štefánikova cyklotrasa). Po nej sa spustíme dolu kopcom, neskôr minieme Dolný červený kríž ( s pekným veľkým dreveným prístreškom, ohniskami a neďalekou Zbojníckou studničkou), a cesta nás privedie na križovatku trás – Pekná cesta – Spariská. Tu, pri cyklosmerovníkoch a mape odbočíme doľava, a asfaltová cesta nás privedie po 1 km k horárni na Peknej ceste ( bufet, detské preliezky, prístrešky, ohniská… )

Od horárne sa spustíme prudším zjazdom po ceste až prídeme na okraj Rače. Tu pri ďalšom cyklosmerovníku zabočíme doľava a cez vinohrady po poľnej ceste sa dostaneme do starej Rače. Miestna komunikácia nás prevedie cez túto časť a popri oboch kostoloch sa dostaneme späť na námestie A. Hlinku, kde sme aj výlet začali.

Rača, Námestie A. Hlinku

Vinohrady

Vinohradnícka cyklotrasa pri diaľnici

Pustý kostolík, Svätý Jur

Cykloodpočívadlo so slnečnými hodinami

Kalvária pri Pustom kostolíku

Kalvária, celkový pohľad

Svätý Jur, slnečné hodiny

Svätý Jur, Morový stĺp a studňa

Svätý Jur, Radnica

Svätý Jur, Vínocentrum

Svätý Jur, Pálffyovský kaštieľ

Svätý Jur, kostol Neštich

Cesta na Biely kríž

Tri bresty, križovatka cyklotrás

Pikniková lúka

Studnička

Výhľad pred Bielym krížom

Biely kríž, horáreň

Biely kríž, bufet u Kocmundu

Biely kríž

Biely kríž, chata Klinec

Lúka pri podkove

Dolný Červený kríž

Dolný Červený kríž, prístrešok

Vypálenisko, altánok

Rázcestie pri Spariskách

Horáreň Pekná cesta, bufet

Horáreň Pekná cesta, preliezky

Bufet Šínweg

Rača, evanjelický kostol

Rača, katolícky kostol

Вам понравилась статья? Поддержите СИА НОВОСТИ!

Ваша поддержка поможет нам продолжить работу и развитие системы SIA NEWS.
Спасибо за вашу поддержку.

Введите действительную сумму.
Спасибо за вашу поддержку.
Ваш платеж не может быть обработан.
revolut banner

Категории

Самые читаемые

ru_RU