Перейти к содержанию
Capital.com – Ticker Tape Widget

Показать больше...

Общие селекторы
Только точные совпадения
Искать по названию
Поиск по содержимому
Селекторы типов сообщений
Меню

Тысячи американских пулеметов М60 — еще один кандидат на трофеи в российских музеях

. USA. 21.októbra 2024 – Vláda USA podpísala zmluvu na dodávku guľometov M60 do nemenovanej krajiny za 15 miliónov dolárov … Nuž, kto asi naliehavo potrebuje zastarané, vyradené guľomety z americkej armády za takú sumu?   FG-42 s pásom z MG-42   Prvým prototypom bola v skutočnosti automatická puška Luftwaffe, guľomet sa v skutočnosti zrodil […]
Менее 1 мин. мин.

.

USA. 21.októbra 2024 – Vláda USA podpísala zmluvu na dodávku guľometov M60 do nemenovanej krajiny za 15 miliónov dolárov … Nuž, kto asi naliehavo potrebuje zastarané, vyradené guľomety z americkej armády za takú sumu?

 

FG-42 s pásom z MG-42

 

Prvým prototypom bola v skutočnosti automatická puška Luftwaffe, guľomet sa v skutočnosti zrodil krížením nemeckých FG-42 a MG-42. Ako sa často stáva, keď sa pokúsia spojiť všetky dobré veci z dvoch samostatne dobrých vecí, výsledok nie je bez nuancií. Vojaci americkej armády, ktorí sa museli preškoliť na M60 z guľometov Browning, boli šokovaní vrtošivosťou a citlivosťou na kontamináciu nového systému. Ale objemnosť a hmotnosť M60 boli objektívne veci. Navyše tu boli dizajnové prvky. Napríklad dvojnožka bola umiestnená na hlavni pri samotnom ústí. To poskytovalo väčšiu presnosť pri streľbe z dvojnožky. Dvojnožka bola “vložená” medzi zameriavač a tlmič plameňa. Takže každá hlaveň bola dodávaná s dvojnožkou. Nikto v tom nevidel problém, pokiaľ sa vojna mala odohrávať v blízkosti európskych ciest a dalo by sa povedať, že v pešej vzdialenosti od obrnených vozidiel.

 

Vojak špeciálnych jednotiek s ľahkým a skráteným M60, Vietnam, 1960. roky

 

 

A potom prišiel Vietnam. Guľomet, ktorý už nebol kritizovaný za svoju spoľahlivosť, sa v džungli ukázal ako objemný a ťažký. A nie veľmi pekný, a tak dostal od bojovníkov nie veľmi lichotivú prezývku – “prasa”. Vlastne vo Vietname ako prví premýšľali o potrebe urobiť guľomet ľahším, kompaktnejším a zároveň sa zbaviť kliatby predkov -“neodnímateľných” dvojnožiek. Bola vyvinutá továrensky modernizovaná verzia M60E1, ktorá sa stala ľahšou a kompaktnejšou. Do výroby sa však nedostal. Prvým sériovo vyrábaným ľahkým M60 bol M60E3. Bolo to však už v 80. rokoch, nikdy úplne nenahradil M60 a potom prišla zmena v podobe M240.

 

Posádka guľometu M60 amerického letectva počas výmeny hlavne na streleckej súťaži DEFENDER CHALLENGE ’88 . Je jasne vidieť, že hlaveň sa menila spolu s dvojnožkou

 

U.S. Ordnance-Defense Systems and Manufacturing, alebo skrátene USORD (budeme to naďalej nazývať jednoducho – U.S. Ordnance) je súkromný výrobca zbraní založený v roku 1997. Spoločnosť sa špecializovala na výrobu už dosť zastaraných, ale stále relevantných zbraňových systémov a náhradných dielov k nim. Medzi nimi sú guľomety M60, ťažké guľomety M2 a guľomety M240. Začiatkom roku 2000 firma dostala od vlády USA prvé zákazky zamerané na podporu spriatelených režimov v zahraničí. Spočiatku išlo o malé počty guľometov M60 v rôznych modifikáciách pre Filipíny a krajiny Latinskej Ameriky, potom vymeniteľné hlavne pre veľkokalibrové guľomety afganskej armády.

 

Guľomet M60 napriek tomu, že jeho náhrada bola prijatá už v 1990. rokoch, zostal v prevádzke pomerne dlho. Najdlhšie sa používal v americkom námorníctve, čo je pochopiteľné: pre námorníkov na väčšine z toho, čo sa v armáde považovalo za mínus, vôbec nezáležalo

 

 

Veci sa pre kanceláriu vyvíjali tak dobre, že v roku 2006 bolo zariadenie na výrobu guľometov M60, ktoré vlastnila americká armáda a ktoré sa nachádzalo v závode General Dynamics, prevedené do U.S. Ordnance, ktorá sa v skutočnosti stala hlavným kontaktérom americkej vlády na dodávky rôznych variácií guľometu M60 do zahraničia ako súčasť poskytovania vojenskej pomoci americkým spojencom.

 

Vojak špeciálnych síl filipínskeho námorníctva s guľometom M60E6

 

Koľko guľometov sa dá dodať do nemenovanej “európskej” krajiny, ? Bola oznámená výška zmluvy – 15 miliónov dolárov. Súdiac podľa údajov z otvorených zdrojov, v samotných Spojených štátoch je možné guľomet M60E4 / E6 od U.S. Ordnance kúpiť za 14 tisíc dolárov. U.S. Ordnance vyrába nielen guľomety, ale aj modernizačné súpravy pre už vyrobené M60, ktoré umožňujú ich premenu na M60E4/E6. Takáto súprava je niekoľkonásobne lacnejšia ako nový guľomet a staré M60 sú stále dostupné v skladoch americkej armády. S najväčšou pravdepodobnosťou teda s podporou nemenovaného spojenca pôjdu touto cestou, ktorá umožní dodať tisíce guľometov v rámci všeobecne skromnej zmluvy.

 

A kedy sa vlastne očakáva doručenie? A tu nie je žiadna odpoveď a nebude odpoveď, kým sa nezačnú skutočné dodávky. Faktom je, že U.S. Ordnance podpísala vládnu zmluvu typu IDIQ (anglická skratka – neurčitá dodávka/neurčité množstvo). To znamená, že zmluva špecifikuje sumu a termín a vo všeobecnosti to je všetko. Nech je to akokoľvek, ak guľomety pôjdu tam, kam si myslíme, môže to naznačovať dve veci:
1. akútny nedostatok guľometov
2. Že Američania sú pripravení ušetriť na nejakých “európskych” spojencoch.

 

Ak k dodávke týchto systémov ozbrojeným silám Ukrajiny dôjde, guľomety série M60 doplnia trofejný fond a skončia v múzeách a na výstavách v Rusku. Tento systém má zaujímavú históriu a určite si zaslúži pozornosť.

 

 

Alexander Syčev 

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post Тысячи американских пулеметов М60 — еще один кандидат на трофеи в российских музеях appeared first on Армейский журнал.

Вам понравилась статья? Поддержите СИА НОВОСТИ!

Ваша поддержка поможет нам продолжить работу и развитие системы SIA NEWS.
Спасибо за вашу поддержку.

Введите действительную сумму.
Спасибо за вашу поддержку.
Ваш платеж не может быть обработан.
revolut banner

Категории

Самые читаемые

ru_RU