Перейти к содержанию
Capital.com – Ticker Tape Widget

Показать больше...

Общие селекторы
Только точные совпадения
Искать по названию
Поиск по содержимому
Селекторы типов сообщений
Меню

Verejný cintorín je pripravený na Dušičky, vstupný portál sa po reštaurovaní vrátil do pôvodnej podoby

Odborným zreštaurovaním vstupného portálu z roku 1938 sa blíži k záveru proces rozsiahlej revitalizácie najväčšieho pietneho miesta na Slovensku. V najbližších dňoch sa dokončí osádzanie brán z dielne umeleckého kováča. Tie sú replikami pôvodných brán, ktoré boli súčasťou portálu od jeho vzniku. Pod novodobou omietkou vstupného portálu sa ukrývala pôvodná a zachovaná povrchová úprava z cementovej terazzo omietky. […]
Менее 1 мин. мин.

Odborným zreštaurovaním vstupného portálu z roku 1938 sa blíži k záveru proces rozsiahlej revitalizácie najväčšieho pietneho miesta na Slovensku. V najbližších dňoch sa dokončí osádzanie brán z dielne umeleckého kováča. Tie sú replikami pôvodných brán, ktoré boli súčasťou portálu od jeho vzniku.

Pod novodobou omietkou vstupného portálu sa ukrývala pôvodná a zachovaná povrchová úprava z cementovej terazzo omietky. Po konzultácii s odborníkmi sa v záujme zachovania pôvodného vzhľadu portálu pristúpilo k jeho odbornému zreštaurovaniu. Na bočný portál sa po očistení a oprave naniesla exteriérová betónová stierka, ktorá sa farebne zjednotila s povrchom hlavného portálu.

Práce na obnove a reštaurovaní vstupného a bočného portálu v hodnote 120 760 eur s DPH začali začiatkom júna a na starosti ich mala spišskonovoveská spoločnosť OMEGATEC. Niektoré defekty a praskliny na portáli reštaurátori po ich oprave nechali viditeľné a priznané, aby zachovali autentickosť a pripomínali takmer storočný pôvod portálu.

Reštaurovaním prešiel pred niekoľkými mesiacmi aj centrálny kríž s plastikou ukrižovaného Krista, ktorý je ústredným prvkom pietneho miesta. Práce mala na starosti spoločnosť Villard, ktorá už v minulosti reštaurovala aj Dóm sv. Alžbety či rekonštruovala Urbanovu vežu.

„Tieto práce zakončili rozsiahlu premenu Verejného cintorína na moderné a dôstojné pietne miesto. Podarilo sa nám odstrániť havarijný stav viacerých objektov, zrevitalizovať celý priestor, ale aj odhaliť a prinavrátiť krásu pôvodné architektúry a odkryť časť jeho histórie. Vstupný portál cintorína sme vďaka reštaurátorom vrátili do podoby spred takmer sto rokov, čím tento priestor získal späť svoju autenticitu a krásu,“ uviedol primátor Jaroslav Polaček (nezávislý).

Výstava priblíži históriu aj súčasnosť pietneho miesta

Návštevníci cintorína nájdu od dnešného dňa na námestí pred centrálnym krížom výstavu Príbeh Verejného cintorína, ktorá mapuje jeho dejiny a premeny počas uplynulých rokov ako aj vízie do budúcnosti.

Spolu 12 panelov približuje vznik cintorína, jeho premeny v čase na pozadí politicko-spoločenských zmien ako aj revitalizáciu, ktorou v posledných rokoch pietne miesto prešlo. Predstavuje aj známe osobnosti Košíc, ktoré na tomto pietnom mieste odpočívajú. Výstava sa venuje aj plánom do budúcna a revitalizácii administratívnych priestorov správcu cintorína, ktorým je od roku 2019 Správa mestskej zelene v Košiciach (SMsZ), ktorá by mohla priniesť vyšší komfort pre zamestnancov a návštevníkov cintorína ako aj ďalšie služby.

Texty na jednotlivých paneloch sú okrem slovenčiny aj v angličtine a maďarčine. Mesto pri príprave výstavy spolupracovalo s Archívom mesta Košice a Správou mestskej zelene.

Zrevitalizovaný cintorín ponúka nové služby

V máji tohto roka mesto ukončilo revitalizáciu Verejného cintorína. Obnovu prešla plocha takmer 5 800 m2 a celý priestor od vstupu na cintorín až po centrálny kríž ako aj parkovisko, ktoré je zatrávnené a umožňuje vsakovanie a zadržiavanie dažďovej vody, ktorá sa ďalej využíva pri automatickej závlahe.

Doplnilo sa nové SMART LED osvetlenie, ktoré pribudlo aj na prístupovom chodníku za centrálnym krížom a na hlavnom schodisku. Súčasťou prác boli preložky inžinierskych sietí, pokládka nových sietí a vybudovanie kanalizácie. Novú podobu dostal aj priestor trhoviska, kde pribudli nové predajné stánky s vegetačnou zelenou strechou.

Vysadilo sa 59 stromov, z toho 29 do špeciálneho systému TreeParker, ktorý sa v Košiciach premiérovo použil práve na Verejnom cintoríne. Tento systém podzemných prekoreniteľných pôdnych buniek zabezpečí drevinám priestor na rozvoj koreňovej sústavy a prísun vzduchu a vody napriek tomu, že sa nad nimi nachádzajú betónové plochy. Vysadili sa aj ďalšie kvety, zeleň a popínavé rastliny, ktoré zazelenajú betónové palisády po stranách námestia pred centrálnym krížom.

Obe pietne miesta v Košiciach, Verejný cintorín a Krematórium, spravuje Správa mestskej zelene (SMsZ). V júli SMsZ na cintoríne otvorila svoju novú predajňu – kvetinárstvo. V nej nájdu návštevníci kvety, kytice, vence a rôzne výrobky, ktoré vyrábajú aj samotní pracovníci mestského podniku.

„Našim zámerom bolo, aby ak na toto pietne miesto príde návštevník, dostal dôstojné služby a vedel si vybaviť všetko, čo potrebuje. Podarilo sa to, lebo máme nové parkovisko, pribudli viaceré služby súvisiace s pohrebnými obradmi a aj kaviarničku, kde si každý návštevník môže posedieť a oddýchnuť. Môžem povedať, že nám bolo cťou pracovať na celom projekte revitalizácie Verejného cintorína. Nebolo to vôbec ľahké, riešili sme aj veľa nepredvídaných okolností. Teší ma, že väčšina návštevníkov hodnotí tieto zmeny pozitívne,“ uviedla riaditeľka Správy mestskej zelene Marta Popríková.

Prípravy na Dušičky sú v plnom prúde

Doplnila, že po dvoch rokoch obmedzení spojených s revitalizáciou Verejného cintorína bude návšteva pietneho miesta počas tohtoročných Dušičiek komfortnejšia aj bezpečnejšia.

„Prípravy na Dušičky vrcholia, areál Verejného cintorína a Krematória sa v týchto dňoch čistí a upravuje, aby bolo všetko pripravené. Otváracie hodiny kancelárií budú predĺžené a dlhšie budú otvorené aj samotné areály oboch pietnych miest. Veľmi pekne to tu bude vyzerať aj po zotmení. Celé územie námestia bude podfarbené svetlom, čo vytvára iný obraz, než boli doposiaľ návštevníci zvyknutí. Máme nasvietené aj stromy pred cintorínom, parkovisko a vstupný portál. Takisto pribudli aj svetlá pri chodníku od kríža hore ku schodisku ako aj na samotnom schodisku,“ skonštatovala.

Areál Verejného cintorína ako aj areál Krematória bude od 1. do 3. novembra otvorený od 7.00 hod. do 22.00 hod. Úradné hodiny kancelárie na Verejnom cintoríne budú od 28. októbra predĺžené do 17.00 hod, pri Krematóriu do 15.30 hod.

Motorizovaní návštevníci Verejného cintorína budú môcť využiť 70 parkovacích miest a tri miesta pre ZŤP osoby na závorovom parkovisku. Prvé dve hodiny tam návštevníci parkujú bezplatne, následne zaplatia jedno euro za hodinu. Po 18.00 hod. a počas nedele a sviatkov je parkovanie bezplatné.

V najbližších dňoch sa rozšíria možnosti parkovania

Motoristi môžu využiť môžu aj 34 miest na Cintorínskej ulici. Od 25. októbra tam zároveň kvôli osadeniu predajných stánkov dôjde k uzavretiu časti ulice. Parkovanie bude povolené aj v oboch vonkajších pruhoch na Rastislavovej ulici – od Cintorínskej ulice po Alejovú ulicu.

K zmene organizácie dopravy dôjde aj na Užhorodskej ulici pri hornom vstupe na cintorín. Od 21. októbra do 11. novembra bude Užhorodská ulica zjednosmernená a parkovať sa bude po oboch stranách ulice.

Od pondelka 21. októbra zintenzívni mestská polícia v okolí cintorína hliadkovú činnosť. Od 30. októbra do  3. novembra budú zvýšený výkon služby zameranej na kontrolu verejného poriadku a dodržiavania bezpečnosti a plynulosti v cestnej premávke.

Mestská polícia zároveň žiada vodičov o trpezlivosť pri prechádzaní a parkovaní svojich áut v danej lokalite a upozorňuje, aby si v autách nenechávali svoje doklady, mobilné telefóny, tašky či kabelky.

Вам понравилась статья? Поддержите СИА НОВОСТИ!

Ваша поддержка поможет нам продолжить работу и развитие системы SIA NEWS.
Спасибо за вашу поддержку.

Введите действительную сумму.
Спасибо за вашу поддержку.
Ваш платеж не может быть обработан.
revolut banner

Категории

Самые читаемые

ru_RU