Перейти к содержанию
Capital.com – Ticker Tape Widget

Показать больше...

Общие селекторы
Только точные совпадения
Искать по названию
Поиск по содержимому
Селекторы типов сообщений
Меню

Zemřela Jitka Kramperová. Krasobruslařská rekordmanka, která byla trnem v oku komunistů

„20. října 2024 zemřela ve věku 84 let česká klavíristka, pedagožka a krasobruslařka Jindra Kramperová, narozená 28. září 1940 v Praze. Žena, v jejímž životě se setkaly dva odlišné světy, a to sport a hudba,“ stojí na webu operaplus.cz. ČTĚTE TAKÉ: Zemřel slavný český architekt. Mezi jeho nejvýznamnější stavby patří obchodní dům Máj Jindra Kramperová se stala […]
Менее 1 мин. мин.

„20. října 2024 zemřela ve věku 84 let česká klavíristka, pedagožka a krasobruslařka Jindra Kramperová, narozená 28. září 1940 v Praze. Žena, v jejímž životě se setkaly dva odlišné světy, a to sport a hudba,“ stojí na webu operaplus.cz.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: Zemřel slavný český architekt. Mezi jeho nejvýznamnější stavby patří obchodní dům Máj

Jindra Kramperová se stala vášnivou klavíristkou a krasobruslařkou díky podpoře svého otce, ale především díky své vlastní píli a odhodlání. V rozhovoru pro Český rozhlas Vltava vzpomínala na své dětství a obtížné začátky: „Jako válečné podvyživené dítě jsem nebyla přijata do školy, a tudíž otec rozhodl, že se musím zocelit, začít sportovat. Opatřil mi obyčejné kotníčkové boty a hnědé brusle, které byly příliš dlouhé.“ Tyto skromné podmínky ji však nezastavily. Na stadionu na Štvanici si ji všiml trenér Karel Glochar a Kramperová brzy začala závodit.

Svoji krasobruslařskou kariéru zahájila velmi brzy. V devíti letech se poprvé zúčastnila závodu a ve dvanácti letech se stala první krasobruslařkou, která skočila dvojitý axel. Nejen proto se stala idolem mnoha mladých krasobruslařek, zahrála si též ve filmu Na stříbrném zrcadle z roku 1954.

Vedle olympijských her v Cortině d’Ampezzo, kde byla v 15 letech nejmladší krasobruslařkou, Kramperová startovala i na dvou mistrovstvích světa a pěti evropských šampionátech. Jejím nejlepším výsledkem bylo páté místo na mistrovství Evropy v roce 1958. Její výjezdy za hranice i sportovní úspěchy časem utrpěly vzhledem k jejímu buržoaznímu původu a politickým názorům rodiny.

Hudební kariéra

Kramperová však nebyla nadaná pouze na sport, ale také na hru na klavír. Její koncertní debut se odehrál v Městské knihovně v Praze, když jí bylo dvanáct let. Následující roky byly plné úspěchů, kdy se podílela na různých vystoupeních, včetně koncertování se Symfonickým orchestrem hlavního města Prahy.

Po ukončení gymnázia se zapsala na Vysokou školu múzických umění v Bratislavě a později pokračovala na Akademii múzických umění v Praze.

Pedagogická činnost

Kramperová se vrátila na AMU jako pedagožka a vyučovala klavírní praxi. V letech 1974 až 1988 byla sólistkou v Komorní filharmonii Pardubice, kde se stala jednou z prvních oficiálních sólistů nově vzniklého orchestru.

Svojí klavírní kariérou procestovala Evropu a koncertovala také v USA, Kanadě, Japonsku a na Kubě. Zanechala za sebou bohaté nahrávky, včetně kompletního cyklu Beethovenových sonát a dalších děl soudobých skladatelů.

V posledních letech se Kramperová vrátila ke krasobruslení a stala se patronkou programů na podporu sportovní aktivity dětí, například pro 2. základní školu v Rakovníku.

ВЫ МОЖЕТЕ ПРОПУСТИТЬ: Zemětřesení na pražské AVU. Odstoupila rektorka, kritizovali ji Knížák, Hřebejk či Svěrák

Вам понравилась статья? Поддержите СИА НОВОСТИ!

Ваша поддержка поможет нам продолжить работу и развитие системы SIA NEWS.
Спасибо за вашу поддержку.

Введите действительную сумму.
Спасибо за вашу поддержку.
Ваш платеж не может быть обработан.
revolut banner

Категории

Самые читаемые

ru_RU