Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

3 hlavné chyby pri pestovaní cesnaku. Väčšinou ich robia aj skúsení záhradníci a strácajú úrodu

Pestovanie vlastného cesnaku je skvelý spôsob, ako si zabezpečiť zdravú prílohu a liek na mnohé choroby. Aj skúsení záhradkári sa však môžu dopustiť niekoľkých zásadných chýb, ktoré ich úsilie znemožnia. Tie môžu viesť k strate úrody. Pozrite si časté chyby pri pestovaní cesnaku. Chyba č. 1: Nadmerné používanie fungicídov Nadmerné používanie fungicídov bez skutočnej potreby […]
Menej ako 1 min. min.

Pestovanie vlastného cesnaku je skvelý spôsob, ako si zabezpečiť zdravú prílohu a liek na mnohé choroby. Aj skúsení záhradkári sa však môžu dopustiť niekoľkých zásadných chýb, ktoré ich úsilie znemožnia. Tie môžu viesť k strate úrody. Pozrite si časté chyby pri pestovaní cesnaku.

Chyba č. 1: Nadmerné používanie fungicídov

Nadmerné používanie fungicídov bez skutočnej potreby môže rastlinám uškodiť.

Keď listy cesnaku zožltnú alebo zaschnú na koncoch, mnohí záhradníci sa vrhnú na fungicídy. To je chyba!

Suché špičky a žlté listy sú zvyčajne príčinou nedostatku dusíka, nie hubových chorôb. Preto je najlepším riešením aplikovať kašu zo žihľavy alebo iných byliniek. Môžete tiež siahnuť po slepačom hnoji zriedenom vo vode, aby ste pôdu obohatili o dusík.

Zrieďte 1 liter granulovaného kuracieho hnoja s 10 litrami vody. Premiešajte a nechajte odstáť, aby sa rozpustil. Používajte v zriedenej forme. Na 10 litrov vody 0,5 litra nálevu.

Chyba č. 2: Zanedbanie zavlažovania

Často sa predpokladá, že cibuľová zelenina je nenáročná, pokiaľ ide o vodu. Pritom správne zavlažovanie je pre zdravie a rast cesnaku kľúčové.

Končeky listov a niekedy aj celé spodné listy začnú vysychať, a to nielen kvôli nedostatku dusíka. Niekedy je na vine taká prozaická príčina, ako je nedostatok vody.

Kvalita úrody sa potom výrazne zhorší. Preto najmä v období sucha nezanedbávajte zalievanie, a to poriadnou dávkou vody. Aspoň 20 litrov na 1 m².

Chyba č. 3: Zber úrody na deň sv. Anny

V minulosti sa cesnak zbieral na deň svätej Anny, t. j. 26. júla, a tento dátum sa veľmi pevne zakorenil v záhradníckej tradícii.

V tom čase sa však pestovali najmä úzkolisté odrody, ktoré neboli také náročné na termín zberu.

Ak máte širokolistý cesnak, neodkladajte zber. Len čo uvidíte, že jeho listy sú napoly uschnuté a lámu sa, je čas vytiahnuť ho zo zeme!

Nesprávne načasovanie zberu môže ovplyvniť kvalitu a trvanlivosť uskladneného cesnaku. Ak sa vyhneme týmto chybám, môžeme výrazne zvýšiť efektivitu našej úrody.

Dnes máme rôzne odrody a zmenilo sa aj podnebie. Nie vždy sa oplatí držať sa starých pravidiel, aj keď mnohé z nich stále fungujú.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie