Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

330. výročie narodenia Juraja Ambroziho

„On sám bol superintendentom, ale videl skutočnosť aká bola. Ale videl aj svetlo, v ktorom by mal žiť Boží národ – Kresťania.  Mal celkom konkrétnu predstavu, vedomie toho, ako by mal vyzerať a žiť svätý národ. Kráľovský kňaz – vyvolený Boží muž. Slovom volal ľudí z tmy na svetlo, slovom vnášal svetlo Božie do tmy ich životov.“ I takéto […]
Menej ako 1 min. min.

On sám bol superintendentom, ale videl skutočnosť aká bola. Ale videl aj svetlo, v ktorom by mal žiť Boží národ – Kresťania.  Mal celkom konkrétnu predstavu, vedomie toho, ako by mal vyzerať a žiť svätý národ. Kráľovský kňaz – vyvolený Boží muž. Slovom volal ľudí z tmy na svetlo, slovom vnášal svetlo Božie do tmy ich životov.“ I takéto slová zazneli v kázni slova Božieho sestry farárky Janky Hrivniakovej v Evanjelickom a. v. chráme Božom v Štítniku, pri slávnostnej spomienke na kňaza, učiteľa, spisovateľa a superintendenta Juraja Ambroziho.

Spomienkovú slávnosť zorganizoval Miestny odbor Matice slovenskej v Štítniku, v spolupráci s Obecným úradom v Štítniku, Domom Matice slovenskej v Rožňave a Evanjelickým zborom ECAV na Slovensku Štítnik 21. apríla 2024.

Po slovách z kázne nás pútavou prednáškou Ambroziho životopisom, pôsobením a dielom,  zaujal zborový dozorca Matúš Molnár. Ako sme mali možnosť dozvedieť sa, Juraj Ambrozi (Georgius Ambrosius) sa narodil 18. apríla 1694 v Dolnom Kubíne otcovi Matejovi, oravskému zemanovi, a matke Zuzane, rod. Kubačkovej. Základné vzdelanie získal na škole v Dolnom Kubíne a v Leštinách. Neskôr študoval v Kežmarku, v Debrecíne a na reformovanej škole v Brzotíne. V roku 1716 nastúpil na kolégium v Prešove a zároveň pôsobil ako súkromný učiteľ synov Samuela Matejdesa. Neskôr sa stal učiteľom triedy gramatistov. V rokoch 1718 – 1721 pokračoval v štúdiách na univerzite vo Wittenbergu, kde začal byť aj literárne činný. Vzorom mu bola nemecká teologická literatúra, no jeho diela do veľkej miery ovplyvnil i Daniel Krman, s ktorým spoločne prekladali Bibliu. Po zavŕšení štúdia sa vrátil späť domov. Jeho návrat však v poľskom meste Biala skomplikovalo väzenie, do ktorého sa dostal za obvinenie z tajného kázania v horách a v lesoch. Cirkevný súd v Krakove ho odsúdil na trest smrti. Z väzenia bol po štyroch mesiacoch prepustený na podnet oravského vicežupana, no s doživotným zákazom vstupu na poľské územie. Po týchto úskaliach sa miestom jeho pôsobenia stali Necpaly, kde pôsobil ako rektor. V roku 1724 nastúpil za evanjelického farára vo Vrbovciach, odkiaľ kvôli náboženskému útlaku v roku 1733 odišiel do cirkevného zboru v Prietrži. Do Štítnika bol povolaný za kazateľa v roku 1738, po smrti štítnického farára a superintendenta Samuela Antoniho. 22. marca 1741 bol v Dobšinej uvedený do úradu superintendenta Predpotiského a Potiského evanjelického dištriktu. Rozhodol sa vykonať vizitáciu všetkých zborov, nakoľko túžil pripojiť k jemu zverenému úradu všetky časti dištriktu. V roku 1741 zostavil Juraj Ambrozi Leges rectorum ac proeceptorum, ktoré obsahovali sumár povinností učiteľov a rektorov škôl. Boli zásadným dokumentom, ktorý unifikoval učebnú látku a prednášky pre mladších a starších žiakov na školách v Gemerskom senioráte. Jeho pričinením vznikla v Štítniku Spoločnosť čiže bratstvo rektorov a učiteľov,  teda prvý učiteľský spolok na Slovensku a bývalom Uhorsku.

Počas pôsobenia v Štítniku napísal viacero diel: Gruntovní vysvětlení katechysmu Martina Luthera, Rozebrání částek některých katechysmu Dra Martina Luthera, Spasitedlná příprava k smrti, Líbezné jádro celého křesťanského evangelického učení. Taktiež prispel dvoma piesňami do Funebrála Pavla Jacobeiho. Časť jeho tvorby ostala v rukopisoch. V roku 1746 po návrate zo slávnostného zhromaždenia evanjelických spoločenstiev, ktoré sa konalo v Bystrom, sa ho zmocnila choroba a 5.7.1746 zomrel. Bol to muž, ktorý vynikal bezúhonnosťou mravov, učenosťou, výrečnosťou.

Po skončení slávnostných služieb Božích sa všetci účastníci presunuli pred budovu miestnej fary, kde všetkých prítomných, hostí i matičiarov privítala Monika Liptáková, ktorá je poverená vedením MO MS v Štítniku. Následne odovzdala slovo členovi Výboru MS a Predsedníctva Odboru Mladej Matice Vladimírovi Tökölymu, ktorý poukázal na význam Ambroziho práce a na odkaz, ktorý nám zanechal. Po speve piesne z evanjelického spevníka sa sprievod presunul do vstupných priestorov obecného úradu, kde je umiestnená aj pamätná tabuľa venovaná Jurajovi Ambrozimu. V mene starostu obce sa nám prihovorila Adriana Oláhová – pracovníčka miestnej knižnice. Za spevu piesne „Kto za pravdu horí“ členovia Matice slovenskej položili veniec k spomienkovej tabuli, aby si tak pripomenuli 330. výročie narodenia kňaza, spisovateľa, učiteľa a superintendenta Juraja Ambroziho.

Na záver sa Monika Liptáková poďakovala prítomným za účasť a za spoluprácu pri zorganizovaní spomienkovej slávnosti.

Bc. Monika Liptáková, MO MS Štítnik

 

 

Fotogaléria

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie