Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

5 aplikácií a len 5 eur. Táto masť je hit! Niekto si za ňu zaslúži pohár

6.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív). Kedysi zabudnutá, teraz sa definitívne vracia. Hovoríme o masti z rybieho tuku, ktorú mali naše babičky počas socializmu vždy so sebou. Dnes je to prípravok cenený nielen pre svoje hydratačné a protivráskové vlastnosti. Toto „rybie zlato“ v tube má množstvo využití. Masť z rybieho tuku má ochrannú […]
Menej ako 1 min. min.

6.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív).

Kedysi zabudnutá, teraz sa definitívne vracia. Hovoríme o masti z rybieho tuku, ktorú mali naše babičky počas socializmu vždy so sebou. Dnes je to prípravok cenený nielen pre svoje hydratačné a protivráskové vlastnosti. Toto „rybie zlato“ v tube má množstvo využití.

Masť z rybieho tuku má ochrannú funkciu.
Foto: súkromný archív

V Československu bola masť z rybieho tuku povinnou výbavou každej domácej kozmetickej taštičky. Naše babičky ju milovali pre jej všestranné použitie a v poslednom čase sa oceňujú aj jej vlastnosti proti vráskam. Za túto skutočnosť „vďačí“ vysokému obsahu vitamínov A a D. Stojí za zmienku, že olej z treščej pečene je účinný prípravok proti vráskam, ktorý môže byť cenovo výhodnou alternatívou drahých krémov z drogérie. V lekárňach ho možno kúpiť doslova za pár eur. Cena samozrejme závisí od výrobcu, veľkosti balenia a miesta nákupu, ale zvyčajne sa pohybuje v rozmedzí 5 až 7 eur.

Osobitný význam má vitamín A obsiahnutý v jej zložení, ktorý je veľmi dôležitým prvkom pri tvorbe kolagénových vlákien. Okrem iného je aj bohatým zdrojom železa, fosforu, jódu a síry. Ako už názov napovedá, jeho hlavnou zložkou je olej z treščej pečene. To zase znamená, že je tiež zdrojom omega-3 mastných kyselín a vitamínu D. Kombinácia týchto prospešných zložiek je veľmi priaznivá pre vzhľad pokožky.

Masť z rybieho tuku je hitom za 5 eur. Dá sa použiť rôznymi spôsobmi

To však nie je všetko. Masť z rybieho tuku má viacero využití. Už roky je známa tým, že upokojuje vysychajúcu a šupinatú pokožku. Hĺbkovo hydratuje a zvyšuje účinok iných hydratačných prípravkov. Možno ju použiť napríklad na jemnú pokožku pod očami. S úspechom sa dá použiť aj na suchú, popraskanú pokožku na lakťoch, na pätách a kolenách. Je tiež dobrým prostriedkom na suché, popraskané pery – napr. v zime.

Hĺbkovo hydratuje a zvyšuje účinok iných hydratačných prípravkov.
Foto: shutterstock/Marina Demeshko

Okrem protivráskových a hydratačných účinkov má táto masť aj protizápalové a antibakteriálne vlastnosti. To znamená, že je účinnou zbraňou v boji proti akné. Obsahuje už spomínané mastné kyseliny, ktoré pomáhajú obnoviť rovnováhu mastnoty pleti.

Olejová masť na vlasy a nechty

Štvrtý bod? Olejová masť sa môže používať aj na starostlivosť o nechty a kožičku. Prečo kupovať drahé výrobky z drogérie, keď si môžete zaobstarať účinný kondicionér na nechtové platničky len za päť eur? Je vhodná najmä na lámavé, slabé a štiepiace sa nechty. Ak sa chcete starať o kožičku, môžete ju pravidelne natierať malým množstvom masti. V prípade nechtov stačí natrieť tenkú vrstvu prípravku na nechty a nechať pôsobiť niekoľko minút.

Raz za čas stačí votrieť malé množstvo masti do pokožky hlavy a rozotrieť ju počas krátkej masáže.
Foto: shutterstock/K_Pradeep

Akoby to nestačilo, naše vlasy sa nám za starostlivosť „poďakujú“ aj masťou z rybieho oleja. Ak sú vaše vlasy suché, táto kúra s rybím olejom im dokáže prinavrátiť lesk a poradiť si so zlým stavom, napríklad s rozštiepenými končekmi. Raz za čas stačí votrieť malé množstvo masti do pokožky hlavy a rozotrieť ju počas krátkej masáže. To povzbudí rast našich vlasov a pomôže v boji proti ich vypadávaniu.

Kontraindikácie

Treba však spomenúť, že niektorých ľudí môže odradiť špecifický zápach masti z rybieho oleja. Ide o charakteristický rybí zápach (spôsobený obsahom rybieho tuku) a pre niektorých môže byť až príliš výrazný. Preto ju mnohí ľudia radšej používajú večer pred spaním.

Hoci je masť z rybieho tuku populárny a bezpečný produkt, ako pri každom prípravku tohto druhu, existujú určité kontraindikácie jej použitia. Ide najmä o precitlivenosť alebo alergiu na niektorú z jej zložiek. Tie môžu zahŕňať napríklad lanolín alebo parafín. Preto skôr, ako sa rozhodnete pre jej použitie, mali by ste si prečítať príbalový leták, vyhľadať radu odborníka a používať ho podľa odporúčania lekára. Treba tiež poznamenať, že táto masť sa nemá aplikovať na hlboké rany na koži.

Je tiež dobrým prostriedkom na suché, popraskané pery – napr. v zime.
Foto: shutterstock/Yanapav

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

V lekárni zaplatíte len 5 eur. Napína pokožku ako botox. Výživná bomba pre epidermis

Zomeľte škrupinky na prášok a zmiešajte ich so sprchovacím gélom. Toto umývanie je senzačné

The post 5 aplikácií a len 5 eur. Táto masť je hit! Niekto si za ňu zaslúži pohár appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie