Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

5 pravidiel, ktoré musí dodržiavať každý záhradník pri zalievaní paradajok. Dôležité sú hlavne tieto veci

Ako správne zalievať paradajky? Nie je to náročné, ale napriek tomu správne zalievanie môže urobiť divy. Chybami sa môžete pričiniť o rad problémov, ktoré môžu zmariť vaše plány na fantastický zber vlastných paradajok. Nevhodným zalievaním môžete paradajkám značne uškodiť Viete správne zalievať paradajky, alebo máte stále medzery vo vzdelaní? Nejde o žiadne novinky ani rady […]
Menej ako 1 min. min.

Ako správne zalievať paradajky? Nie je to náročné, ale napriek tomu správne zalievanie môže urobiť divy. Chybami sa môžete pričiniť o rad problémov, ktoré môžu zmariť vaše plány na fantastický zber vlastných paradajok.

Nevhodným zalievaním môžete paradajkám značne uškodiť

Viete správne zalievať paradajky, alebo máte stále medzery vo vzdelaní? Nejde o žiadne novinky ani rady odborníkov. Iste by ste si spôsoby, ako zalievať paradajky, čoskoro osvojili a poučili sa z vlastných chýb.

Rýchlejšie však je dodržiavať niekoľko jednoduchých zásad, ako sa zálievkou paradajok nakladať.

Ako zalievať paradajky?

Paradajky zalievajte skôr pomaly a nechajte vodu prenikať do hĺbky. Z tohto dôvodu sa hodí používať kropítko, ale tiež napríklad kvapôčkovú závlahu či perforovanú nádobu zanorenú do pôdy, ktorú zhora naplníte a voda z nej bude pomaly presakovať ku koreňovému systému.

Dôvodom, prečo chceme zalievať hlbšie vrstvy, je predovšetkým to, že vďaka tomu bude paradajka rásť do hĺbky. Rastlina bude stabilnejšia a bude mať možnosť čerpať vlahu z vrstiev, ktoré nepresychajú príliš rýchlo.

Paradajky nezalievajte počas poludňajších hodín, kedy sa voda rýchlo odparuje vďaka rozpálenej pôde. Počas letných horúčav sa odporúča skoré ranné alebo naopak až večerné zalievanie, a to nielen paradajok, ale všetkej zelene.

Okrem popálenia hrozí aj zvýšenie vzdušnej vlhkosti, ktoré svedčia plesniam.

Paradajky zalievajte podľa toho, ako rýchlo pôda presychá. Vyskúšať to môžete jednoduchým prstom ruky, ktorý strčíte iba pár centimetrov pod povrch.

Horná vrstva býva spravidla suchá, ale pokiaľ je vlhká dva alebo tri centimetre pod povrchom, o vlahu sa obávať nemusíte.

Primeraná zálievka a zalievanie ku koreňom

V žiadnom prípade nezalievajte paradajky na list. Špeciálne pre paradajky, ale aj mnohé ďalšie rastliny, je to absolútne nevhodný spôsob, ktorým si môžete napáchať značné škody.

Listy môžete nielen nechtiac popáliť počas horúcich slnečných dní, ale tiež si takýmto spôsobom zalievania môžete privodiť rýchlejší nástup plesní a múčnatok.

Intervaly v zalievaní prispôsobte počasiu a vašim podmienkam. Pokiaľ bude mať rastlina málo vody, jej rast aj plodenie to zabrzdia. Príliš veľa vody môže viesť až k zahnívaniu, ale neskôr v lete aj poškodeniu plodov paradajok.

Príliš veľa vody naraz môže spôsobiť popraskanie, či už ide o vaše zavlažovanie alebo výdatný dážď po suchšom období, preto sa nemožno takýmto následkom vždy vyvarovať.

So zmenami na paradajkách ale počítajte, pretože potom je nutné zožať a spracovať ich čo najrýchlejšie.

The post 5 pravidiel, ktoré musí dodržiavať každý záhradník pri zalievaní paradajok. Dôležité sú hlavne tieto veci appeared first on Šikovník.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie