Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

8 vlastností, ktoré poukazujú na vysoký inteligenčný kvocient. Ktoré z nich máte vy?

4.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/pathdoc). Všeobecne rozšírené presvedčenie, že inteligencia je jednoznačne spojená so študijnými výsledkami alebo logickým uvažovaním, už dlho spochybňuje výskum, ktorý ukazuje, že niektoré vlastnosti, často považované za chyby, môžu svedčiť o vysokej úrovni inteligencie. Inteligencia a genialita sú témy, ktoré už dlho fascinujú vedcov.Foto: shutterstock/pathdoc Osem prekvapivých vlastností ľudí […]
Menej ako 1 min. min.

4.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/pathdoc).

Všeobecne rozšírené presvedčenie, že inteligencia je jednoznačne spojená so študijnými výsledkami alebo logickým uvažovaním, už dlho spochybňuje výskum, ktorý ukazuje, že niektoré vlastnosti, často považované za chyby, môžu svedčiť o vysokej úrovni inteligencie.

Inteligencia a genialita sú témy, ktoré už dlho fascinujú vedcov.
Foto: shutterstock/pathdoc

Osem prekvapivých vlastností ľudí s vysokým IQ

Inteligencia a genialita sú témy, ktoré už dlho fascinujú vedcov. Štúdia za štúdiou odhaľuje, že niektoré vlastnosti, niekedy dokonca považované za chyby, môžu svedčiť o vyššej úrovni inteligencie. Tu je osem prekvapivých vlastností, ktoré môžu byť dôkazom neobvyklých mentálnych schopností.

Sebakritickosť a inteligencia. Fenomén označovaný ako Dunning-Krugerov efekt ukazuje, že ľudia s vysokou inteligenciou často podceňujú svoje schopnosti. Paradoxne, pochybnosti o vlastných schopnostiach môžu byť dôkazom vysokého IQ.

Skoré učenie sa čítať. Výskum ukazuje, že deti, ktoré sa naučia čítať v ranom veku, majú vyššie kognitívne schopnosti. Včasná stimulácia jazykových zručností ovplyvňuje rozvoj inteligencie.

Poradie narodenia. Prvorodené deti často dosahujú lepšie študijné výsledky a vykazujú väčšiu sebadôveru, čo súvisí s intenzívnejším zapojením rodičov do ich výchovy.

Zmysel pre humor. Schopnosť oceniť a vytvárať humor vrátane čierneho humoru súvisí s vyššou úrovňou inteligencie. Táto schopnosť si vyžaduje schopnosť abstraktného myslenia a pochopenia jemností jazyka.

Neporiadok verzus kreativita. Neporiadok môže podporovať kreativitu, ktorá sa často interpretuje ako vlastnosť ľudí s vyššou inteligenciou. Kreativita si vyžaduje schopnosť vidieť za hranice zaužívaných vzorcov, čo môže byť jednoduchšie v menej štruktúrovanom prostredí.

Nočný životný štýl. Ľudia, ktorí uprednostňujú aktivitu v noci, tzv. sovy, môžu vykazovať vyššiu úroveň inteligencie. Teória naznačuje, že adaptácia na nočný životný štýl si vyžaduje, aby ľudia boli vo svojom myslení flexibilnejší.

Potreba samoty. Ľudia s vysokým IQ sa často cítia lepšie, keď trávia čas osamote. Vysoká inteligencia sa spája s nižšou potrebou sociálnej interakcie na dosiahnutie životnej spokojnosti.

Ľavorukosť. Hoci to nie je pravidlo, niektoré výskumy naznačujú súvislosť medzi ľavorukosťou a určitými aspektmi vyššej inteligencie, ako je napríklad tvorivosť alebo jazykové schopnosti.

Výrok „Viem, že nič neviem“, ktorý sa pripisuje Sokratovi, zrejme platí aj v modernej psychológii.
Foto: shutterstock/Alliance Images

Súvislosť alebo príčinná súvislosť?

Je dôležité si uvedomiť, že inteligencia je komplexný fenomén, ktorý nemožno definovať len na základe vyššie uvedených charakteristík. Určite však ľudia, ktorí majú sklon k sebakritike a sú večne nevyspatí „noční brandžiari“, ocenia, že tie vlastnosti, ktoré sa zdali byť slabými stránkami, môžu v skutočnosti korelovať s vyššou úrovňou inteligencie. Je niečo upokojujúce na myšlienke, že Dunningov-Krugerov efekt, ktorý opisuje tendenciu kompetentných ľudí podceňovať vlastné schopnosti, môže byť znakom hlbšieho porozumenia a skromnosti, nielen nedostatku sebadôvery.

Výrok „Viem, že nič neviem“, ktorý sa pripisuje Sokratovi, zrejme platí aj v modernej psychológii.

Je tiež záhadou, ako môže skoré učenie sa čítať a postavenie u súrodencov ovplyvniť intelektuálny vývoj. Prvorodené dieťa často pociťuje väčšiu zodpovednosť a bremeno očakávania, čo podľa výskumu môže prispieť k intelektuálnej zvedavosti a schopnosti učiť sa.

Čo je však v skutočnom rozpore so zaužívanými názormi, je hodnota zmyslu pre humor, neporiadnosti, neobvyklých hodín aktivity a potreby samoty ako ukazovateľov inteligencie. Uvedomenie si, že záľuba v čiernom humore, tvorivý chaos na stole alebo obľuba trávenia času osamote môžu odrážať hlbšie kognitívne schopnosti, je už dlho fascinujúce. Tento pohľad ponúka alternatívne chápanie vlastností, ktoré sa tradične nespájajú s intelektuálnymi úspechmi, ale ukazujú sa ako dôležité pre tvorivé myslenie.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Tento typ inteligencie sa vekom znižuje.

Armstrongových 9 typov inteligencie. Zistite, ktorý z nich u vás prevláda

The post 8 vlastností, ktoré poukazujú na vysoký inteligenčný kvocient. Ktoré z nich máte vy? appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie