Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

AfD podala protest proti vyhazovu z frakce ID, odvolává se na Okamuru

Pravidelní čtenáři ví, že již nejméně dvě volební období velmi bedlivě sleduji dění v europarlamentu. A to nejen hlasování našich europoslanců, ale i těch zahraničních. Troufám si tedy tvrdit, že mám lepší přehled o tom, co se tam děje, než drtivá většina našich občanů (samozřejmě vyjma politiků nebo novinářů, kteří se politikou zabývají profesionálně). Už […]
Menej ako 1 min. min.

Pravidelní čtenáři ví, že již nejméně dvě volební období velmi bedlivě sleduji dění v europarlamentu. A to nejen hlasování našich europoslanců, ale i těch zahraničních.

Troufám si tedy tvrdit, že mám lepší přehled o tom, co se tam děje, než drtivá většina našich občanů (samozřejmě vyjma politiků nebo novinářů, kteří se politikou zabývají profesionálně).

Už dávno je mi totiž jasné, že je to právě EU, kde se „peče“ většina evropské politiky. Náš parlament (stejně jako všechny další národní parlamenty) slouží pouze jako hlasovací mašinérie pro nesmysly z Bruselu.

Protože v našem parlamentu vždy byla (a také bude) silná probruselská většina, tak také tyto nesmysly již roky prochází. Stejná je situace i v dalších evropských zemích.

Velmi důležité tak je především to, jak se hlasuje uvnitř EP. Někdy se podařilo jen velmi těsně uniknout nějaké šílenosti (například zákazu jaderných elektráren na území EU), jindy naopak nějaká šílenost třeba jen těsně prošla (mnoho nesmyslů z Green Dealu).

V zájmu odpůrců bruselské politiky je proto posílení takových stran, které hlasují proti bruselským nesmyslům.

Než se budeme věnovat tématu konkrétně, nejprve přinesu zprávu, která se týká nejen AfD, ale i v titulku zmíněné Okamurovy SPD, která má nyní skvělou možnost zasáhnout do procesu vyloučení strany, která byla vždy ke své vlastní frakci velmi loajální.

Pravicová parlamentní skupina Identita a demokracie (ID) v Evropském parlamentu vyloučila svou delegaci Alternativy pro Německo (AfD) pouhé dva týdny před volbami do Evropského parlamentu.

Ve čtvrtek byl podán návrh na hlasování mezi členskými stranami o vyloučení německé strany kvůli tvrzení, že poškozuje její pověst.

Přetrvávající obavy vyvrcholily tento týden po rozhovoru europoslance za AfD Maximiliana Kraha s italskými novinami La Repubblica, během něhož německý politik naznačil, že ne všichni členové Schutzstaffel (SS), polovojenské organizace přidružené k nacistické straně během druhé světové války, by měli být klasifikováni jako váleční zločinci.

Krah svou odpověď na úvodní otázku levicových novin upřesnil uznáním, že „mezi nimi je jistě vysoké procento válečných zločinců“, ale trval na tom, že někteří z nich byli zemědělci nebo branci z okupovaných území a že jejich vina by měla být posuzována na „individuálním základě.“

Tyto poznámky pobouřily bývalou francouzskou prezidentskou kandidátku Marine Le Penovou a jejího vůdce strany Národní sdružení Jordana Bardellu, kteří veřejně odsoudili AfD a odmítli s ní pokračovat ve spolupráci v příštím Evropském parlamentu.

Její obavy sdílel i vůdce italské strany Liga Matteo Salvini a ve čtvrtek vedly k tomu, že skupina ID podala návrh na vyloučení německé delegace.

Poslední zoufalý pokus o záchranu situace iniciovali Krahovi kolegové z AfD, evropští zákonodárci, kteří vyzvali stranu, aby Kraha raději vyloučila, než aby celou stranu poslala do exilu.

Krah také oznámil, že odstoupí z kampaně pro zbytek evropských voleb a rezignuje na členství ve výkonné radě AfD. Pokusy o uklidnění situace se však ukázaly jako neúspěšné.

„S okamžitou platností jsme vyhostili německou delegaci,“ uvedla italská strana Liga, kterou citoval Zeit Online. Předsedou skupiny ID je Marco Zanni, člen Salviniho strany.

„Skupina ID už nechce být spojována s incidenty kolem Maxmiliána Kraha, hlavního kandidáta AfD pro volby do Evropského parlamentu,“ dodala strana.

„Hlasoval jsem pro vyhození Kraha, protože byl problémem v tomto případě a také dříve s několika věcmi, jako jsou otázky Ruska a Číny,“ řekl estonský europoslanec Jaak Madison, ale dodal, že „nepodporuje potrestání všech Němců“.

Má se za to, že AfD napadá proces vyhoštění kvůli tvrzení, že hlasování české delegace, strany Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury, bylo neplatné. Tvrdí, že strana nedala jednoznačnou odpověď na otázku uvedenou v návrhu.

Bez českého hlasování by návrh nebyl přijat poté, co nebyl schválen potřebným prahem pěti stran, jak vyplývá z jednacího řádu poslaneckého klubu.

Tolik zpráva, ke které bych chtěla dodat vlastní pohled.

Nejprve k hlasování, o kterém jsem psala v úvodu. Frakce ID je skutečně euroskeptickou – jako jediná hlasuje vždy proti EU.  Ať už se jedná o Green Deal, výměnu obyvatel, miliardy pro Ukrajinu, LGBTQ nesmysly, očkovací pasy, ID apod.

Žádná jiná frakce nebyla jednotně proti výše uvedeným šílenostem. V rámci frakce jsou plně loajální strany, které skutečně za všech okolností hlasují proti šíleným návrhům EU – a k nim patří i německá AfD.

Vždy hlasuje proti každému návrhu, který škodí. Čím bude AfD silnější, tím lépe pro nás. V souladu s frakcí většinou hlasují i ostatní europoslanci, s výjimkou Italů – tedy Ligy. Pokud by tak měl být někdo vyloučen, byli by to právě oni.

Hlasovali proti vlastní frakci například v případě covid pasů (jediní hlasovali pro), digitální identity, migračních otázkách a mnohém dalším. Jediným plus Ligy bylo, že jedna jejich europoslankyně je členkou covidového výboru, který se snaží od začátku odhalit jak covidový podvod, tak korupci šéfky EK.

AfD vždy hlasovala v plném souladu s frakcí. Jejich hlasování bylo vždy v zájmu Evropanů a proti zájmům EU.

Politici AfD frakci v tomto smyslu nikdy nezradili. Mnozí jistě znáte jejich europoslankyni Christine Andersonovou, která je členkou výše zmíněného covidového výboru a často velmi ostře útočí (zcela právem) na EU a její politiku (pokud její názory neznáte, podívejte se zde, zde, zde, zde nebo zde).

Velmi aktivní jsou i někteří další němečtí europoslanci (viz například zde).

Politik AfD Krah, který pronesl nešťastný výrok, byl dle mého názoru „krtek,“ který měl za cíl partaj zničit.

Je v našem zájmu, aby AfD zůstala ve frakci ID. Zaslouží si to mnohem víc než někteří jiní. Frakci by navíc velmi posílila, protože Němci mají nejvíc europoslanců ze všech.

Okamura má nyní jedinečnou šanci pomoci dobré věci a hlasovat pro setrvání AfD ve frakci a tím ji značně posílit. Po vyloučení Kraha už není důvod se stavět proti. Je třeba vzít do úvahy to, že mnoho jiných poslanců strany koná v EP velmi dobrou práci.

Nevím, jak dalece má šéf SPD přehled o dění v EP, ale měl by vědět, že AfD si díky své dosavadní práci v EP vyhazov kvůli excesu politika, který ani aktuálně není v EP, nezaslouží.

Doufám, že si uvědomí, že osud AfD, ale zřejmě i celé frakce ID nyní stojí jen na jeho rozhodnutí. Snad se nakonec rozhodne správně…

 

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie