Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

AGENTÚRA FITCH RATINGS PONECHALA SLOVENSKU NEZMENENÝ RATING Medzinárodná ratingová agentúra Fitch Ratings dnes zverejnila svoje najnovšie hodnotenie. Slove…

AGENTÚRA FITCH RATINGS PONECHALA SLOVENSKU NEZMENENÝ RATING 🔎Medzinárodná ratingová agentúra Fitch Ratings dnes zverejnila svoje najnovšie hodnotenie. Slovenská republika si udržala nezmenený rating na úrovni A- so stabilným výhľadom. Hodnotenie Slovenska je podporené našim členstvom v Európskej únii a eurozóne, stabilnou a dôveryhodnou makroekonomickou politikou, ako aj konkurencieschopnosťou exportu a stabilnými priamymi zahraničnými investíciami. 📊Ratingová […]
Menej ako 1 min. min.

AGENTÚRA FITCH RATINGS PONECHALA SLOVENSKU NEZMENENÝ RATING

🔎Medzinárodná ratingová agentúra Fitch Ratings dnes zverejnila svoje najnovšie hodnotenie. Slovenská republika si udržala nezmenený rating na úrovni A- so stabilným výhľadom. Hodnotenie Slovenska je podporené našim členstvom v Európskej únii a eurozóne, stabilnou a dôveryhodnou makroekonomickou politikou, ako aj konkurencieschopnosťou exportu a stabilnými priamymi zahraničnými investíciami.

📊Ratingová agentúra Fitch očakáva v roku 2024 rast HDP o 2,5 %, čo je výrazne viac ako 1,6 % v roku 2023. V roku 2025 by naša ekonomika mala dokonca rásť ešte výraznejšie, a to až 3,0 % tempom. Tento vývoj by mal byť podporený ďalším rastom spotreby, vyšším čerpaním eurofondov a oživením externého dopytu.

Agentúra Fitch očakáva v roku 2024 priemernú infláciu na úrovni 3,0 %, a v roku 2025 môže vzrásť na 3,9 % v dôsledku očakávaného rastu regulovaných cien energií pre domácnosti.

Stabilný výhľad odzrkadľuje fiškálny deficit, zvýšený čistý zahraničný dlh, ale aj strednodobú zraniteľnosť vyplývajúcu z relatívne vysokej závislosti krajiny od sektora výroby automobilov.

Ako agentúra v správe uvádza k zlepšeniu ratingu by mohla viesť konzistentná fiškálna konsolidácia a následný pokles dlhu verejnej správy.



Zdroj: Ministerstvo financií SR

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie