Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ak chcete zbierať úrodu, musíte zasiať. Môžete to urobiť na záhrade alebo na balkóne. Pripravte sa teraz

13.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Tatevosian Yana). Apríl je ideálny čas na prípravu na uhorkovú sezónu. Chceli by ste si vyskúšať záhradkárčenie? Plánujete tento rok veľkú úrodu alebo chcete uhorky nakladať na jeseň? Vypestujte si vlastné odrody jednoduchým spôsobom. Môžete to robiť aj na svojom balkóne. Tu je niekoľko šikovných patentov na najlepšie uhorky […]
Menej ako 1 min. min.

13.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Tatevosian Yana).

Apríl je ideálny čas na prípravu na uhorkovú sezónu. Chceli by ste si vyskúšať záhradkárčenie? Plánujete tento rok veľkú úrodu alebo chcete uhorky nakladať na jeseň? Vypestujte si vlastné odrody jednoduchým spôsobom. Môžete to robiť aj na svojom balkóne. Tu je niekoľko šikovných patentov na najlepšie uhorky v okolí.

Čo sa dá urobiť, aby uhorky lepšie rástli?
Foto: shutterstock.com/Tatevosian Yana

V teplých dňoch sa uhorky výborne hodia. Sú skvelým doplnkom večere a milujú ich prakticky všetci Slováci Prečo si teda nevyskúšať vlastnú úrodu? Ich pestovanie je veľmi jednoduché a môžete si ich pripraviť aj na balkóne.

Výsev na balkóne krok za krokom

Po zakúpení semien v obchode, na záhradnom trhu alebo online je vhodné pred výsevom zohľadniť niekoľko detailov. Pestovanie uhoriek je pomerne jednoduché, ale je dôležité si uvedomiť, že rastlina je veľmi jemná a citlivá na zmeny teplôt. Ak nemáte vlastnú záhradu, môžete vyskúšať výsev do nádob na balkóne. Každá debnička by mala mať na dne otvory, aby mohla odtekať prebytočná voda a vetrať korene.

Najlepšie je začať už v polovici apríla, ale musíte vziať do úvahy, že aj najmenší mráz môže rastlinu poškodiť. Ak sa obávate, že v noci budú mrazy, je lepšie preniesť vaše sadenice do teplej miestnosti. V slovenských podmienkach je najlepšie vysievať uhorky do začiatku júna. Po 15. máji, tzv. studenej zime, môžete kvetináče na balkóne ponechať natrvalo.

Semená sa môžu vysievať priamo do cieľovej nádoby, ktorá by mala mať priemer aspoň 10 litrov. V každom kvetináči by mala byť jedna sadenička. Na pestovanie je ideálny univerzálny substrát. Uhorky rýchlo absorbujú živiny z pôdy, preto je najlepšie ich pravidelne hnojiť. Ak sa chcete v lete tešiť z chutných uhoriek, mali by ste používať čo najprirodzenejšie hnojivá. Musíte tiež zabezpečiť správne zavlažovanie. Keď uhorky rastú v suchej pôde, môžu byť neskôr horké. Skontrolujte pôdu a v prípade potreby ich zalievajte až niekoľkokrát denne.

V prípade potreby ich zalievajte až niekoľkokrát denne.
Foto: shutterstock/Marina April

Na pestovanie si môžete vybrať prakticky všetky odrody uhoriek. K dispozícii sú však aj také, ktoré sú špeciálne pripravené na výsev do kvetináčov. Na balkóny sa odporúčajú najmä všetky odrody so symbolom F1, ktoré sa vyznačujú vysokou odolnosťou voči chorobám.

Výsev do pôdy – ďalšie pravidlá

Ak máte k dispozícii viac pôdy, napr. v záhrade, mali by ste začať siať po studenej jari, t. j. až po 15. máji, keď už nehrozí nebezpečenstvo mrazov. Ak chcete začať skôr, môžete si doma vytvoriť sadenice už v apríli. Potom je najlepšie semená uhoriek vysievať priamo do malých rašelinových kvetináčov. Po necelom mesiaci by sa mali objaviť prvé listy a vtedy je uhorka pripravená na výsadbu do zeme. Rašelinové kvetináče sa prirodzene rozkladajú, takže ich môžete dať do zeme spolu s rastlinou. Úplná výmena je pre rastlinu škodlivá.

Konečný termín výsevu pozemných uhoriek je začiatok júna. Neskôr nemusia mať dostatok času na vývoj a vaša úroda bude menšia. Berte však do úvahy, že prežijú len tie, ktoré nevymrznú.

Keď príde čas na presun sadeníc, skontrolujte, či máte dobre pripravenú pôdu na ich pestovanie. Pôda pre zemné uhorky by mala byť vzdušná, teplá a vlhká, s pH od 6,0 do 7,2. Je dobré pripraviť pôdu s prídavkom fosforu a draslíka, aby mala pre rastliny cenné makroživiny.

Ak máte k dispozícii viac pôdy, napr. v záhrade, mali by ste začať siať po studenej jar.
Foto: Pixabay/rongthep

Ak so záhradkárčením ešte len začínate a nechcete sa nechať odradiť, hľadajte odrody, ktoré sú odolné voči chorobám, majú vysokú rýchlosť rastu a sú vhodné do klimatických podmienok vašej záhrady.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Vysaďte ich hojne do záhonu vedľa uhoriek. O úrodu neprídete

Zalievajte tým uhorky. Kríky zavalí úroda

The post Ak chcete zbierať úrodu, musíte zasiať. Môžete to urobiť na záhrade alebo na balkóne. Pripravte sa teraz appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie