Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ak na svojom psovi uvidíte kliešťa, okamžite ho odstráňte. Predtým, ako sa rozpadne, chráňte svojho domáceho miláčika

16.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shuttestock/Ivan Popovych). Začiatkom kalendárneho leta vrcholí ročná aktivita kliešťov. Bohužiaľ, najviac sa s nimi teraz môžete stretnúť v záhradách, na trávnikoch alebo v lesoch. V mnohých častiach Slovenska možno pozorovať výrazný nárast počtu kliešťov, ktoré ohrozujú šírenie lymskej boreliózy alebo babeziózy. Ako účinne odstrániť kliešťa?Foto: shuttestock/Ivan Popovych Nechránený pes […]
Menej ako 1 min. min.

16.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shuttestock/Ivan Popovych).

Začiatkom kalendárneho leta vrcholí ročná aktivita kliešťov. Bohužiaľ, najviac sa s nimi teraz môžete stretnúť v záhradách, na trávnikoch alebo v lesoch. V mnohých častiach Slovenska možno pozorovať výrazný nárast počtu kliešťov, ktoré ohrozujú šírenie lymskej boreliózy alebo babeziózy.

Ako účinne odstrániť kliešťa?
Foto: shuttestock/Ivan Popovych

Nechránený pes si môže po prechádzke priniesť na kožu až tucet kliešťov. Keď sa dostanú dovnútra, jediným riešením je ich účinné odstránenie. Zistite, ako to urobiť správne, a ak máte obavy o zdravie svojho domáceho maznáčika, určite sa poraďte so svojím veterinárom. Naopak, v tomto období je nevyhnutná prevencia.

Účinná technika na odstránenie kliešťov

Ak sa na vášho štvornohého priateľa prisal kliešť, budete potrebovať pinzetu alebo špeciálne zariadenie na ich vytiahnutie, ktoré si môžete zakúpiť v obchode so zvieratami. Kliešťa treba odstrániť čo najskôr, pretože infekcia sa môže objaviť už dvanásť hodín po prisatí. Väčšina psov sa bude brániť, preto je najlepšie vykonať extrakciu v spoločnosti inej osoby, ktorá môže psa podržať. Kliešťa treba uchopiť pinzetou čo najbližšie ku koži. Mal by sa vytiahnuť vertikálne, pevným pohybom. Ak sa však kliešť vzpiera, znamená to, že sa hlboko usadil. V takom prípade sa odporúča vytiahnuť kliešťa v línii s osou prisatia, mierne šikmým pohybom smerom nahor.

Kliešťa treba uchopiť pinzetou čo najbližšie ku koži.
Foto: shutterstock/Iryna Kalamurza

V situácii, keď ho nemôžete vytiahnuť sami alebo keď hlava pavúkovca zostane v koži, je najlepšie ísť k veterinárovi, ktorý miesto uhryznutia dodatočne vydezinfikuje, prípadne, ak to považuje za potrebné, podá vhodné lieky na zastavenie infekcie. Ranu je potrebné v nasledujúcich dňoch sledovať, či sa na nej neobjaví erytém, ktorý môže byť prvým príznakom boreliózy. Ak sa objaví začervenanie, okamžite kontaktujte svojho veterinára.

Takto ochránite svojho domáceho miláčika

Najmä v tomto ročnom období sa oplatí dbať na ochranu vášho psieho priateľa. Mnohé zo spôsobov môžu úplne eliminovať prichytenie kliešťov na kožu vášho domáceho maznáčika. Pri krátkej srsti dobre fungujú špeciálne obojky proti kliešťom, ale dbajte na to, aby sa vždy dotýkali kože, aby boli účinnejšie. V obchodoch s chovateľskými potrebami nájdete aj kvapky a spreje na kožu. V prípade dlhosrstých psov, ako sú napríklad kavalieri, najlepšie fungujú tablety odporúčané veterinárom. Tie patria medzi najsilnejšie látky proti kliešťom na trhu. Podávajú sa psovi raz za niekoľko týždňov počas celého obdobia napadnutia kliešťom. Citlivejším psom s rôznymi alergiami alebo inými zdravotnými problémami sa odporúča používať miernejšie prípravky. Pre nich budú najbezpečnejšie rôzne výťažky na báze prírodných látok, ako sú eukalyptové alebo levanduľové oleje.

Na ochranu vášho domáceho miláčika pred kliešťami môžete použiť špeciálny obojok.
Foto: shutterstock/Gladskikh Tatiana

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Máj je pre nich časom veľkého kŕmenia. Kliešte u psa môžu byť veľmi nebezpečné

Ako upokojiť svojho psa na Silvestra? Vôbec nepotrebujete lieky. Existujú aj iné osvedčené triky

The post Ak na svojom psovi uvidíte kliešťa, okamžite ho odstráňte. Predtým, ako sa rozpadne, chráňte svojho domáceho miláčika appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie