Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ak pijete kávu, chránite sa pred vážnym ochorením

Len v USA trpí touto chorobou takmer milión ľudí. Výsledky novej rozsiahlej štúdie zatiaľ prinášajú nové zaujímavé tézy aj ďalšie otázky. Dalo by sa tomuto ochoreniu predísť pravidelným pitím kávy? Parkinsonova choroba je degenerácia mozgových štruktúr, ktorá sa prejavuje spomalením pohybov, svalovou stuhnutosťou alebo zášklbmi. Príčina? V súčasnosti medicína nevie na túto otázku jednoznačne odpovedať. […]
Menej ako 1 min. min.

Len v USA trpí touto chorobou takmer milión ľudí. Výsledky novej rozsiahlej štúdie zatiaľ prinášajú nové zaujímavé tézy aj ďalšie otázky. Dalo by sa tomuto ochoreniu predísť pravidelným pitím kávy?

Parkinsonova choroba je degenerácia mozgových štruktúr, ktorá sa prejavuje spomalením pohybov, svalovou stuhnutosťou alebo zášklbmi. Príčina? V súčasnosti medicína nevie na túto otázku jednoznačne odpovedať. A istá je len jedna vec. Ľudstvo doteraz neobjavilo spôsob, ako túto chorobu vyliečiť.

Pritom vedecký časopis Neurology práve opísal výsledky 13 rokov trvajúcej štúdie, v ktorej vedci pozorovali viac ako 184 000 pacientov a na základe ich životného štýlu a anamnézy prišli s pozoruhodnou tézou, ktorá by mohla mať veľký význam pre modernú medicínu. Podľa lekárov všetko nasvedčuje tomu, že pitie kávy znižuje riziko Parkinsonovej choroby.

Pitie kávy a Parkinsonova choroba

O priaznivých účinkoch pitia kávy na ľudský organizmus sme tu už viackrát písali. Pokiaľ máme v tomto smere zdravý rozum a mieru, káva nám bude len pomáhať. Treba však poznamenať, že výsledky 13-ročnej štúdie sú aj tak veľmi prekvapujúce. Podrobnosti o pozorovaniach a záveroch lekára nájdete na stránke conowe.co.uk:

Zistilo sa, že riziko vzniku Parkinsonovej choroby u 25 percent ľudí, ktorí pili kávu najčastejšie, bolo o 40 percent nižšie v porovnaní s tými, ktorí kávu nepili vôbec. U všetkých konzumentov kávy zahrnutých do štúdie sa namerané zníženie rizika pohybovalo od približne 5 do 63 percent v závislosti od krajiny

Podľa lekárov vykonávajúcich túto kohortovú štúdiu môže byť účinok kávy na prevenciu Parkinsonovej choroby spôsobený tým, že pitie čierneho nápoja udržiava prísun dopamínu do mozgu. Práve hladina tejto chemickej látky a neurotransmitera sa počas Parkinsonovej choroby drasticky znižuje.

Výsledky štúdie boli zhrnuté nádejnými slovami:

Objav biologických účinkov kofeínu na Parkinsonovu chorobu […] prehlbuje naše chápanie etiológie Parkinsonovej choroby a podporuje potenciálne stratégie prevencie

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie