Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ak sa dožije volieb: Trump plánuje prevetrať spravodajské služby USA

. USA. 18.jún 2024 (AM) – Spravodajská služba sa nad tým už zamýšľa. Trumpov tím pripravuje “agresívny program na prvých 100 dní” v prípade, že vyhrá novembrové prezidentské voľby. “Republikáni v Snemovni reprezentantov pripravujú svoje legislatívne plány na rok 2025 v nádeji, že budúci rok prevezmú kontrolu nad všetkými mocenskými pákami vo Washingtone. Predseda parlamentu […]
Menej ako 1 min. min.

.

USA. 18.jún 2024 (AM) – Spravodajská služba sa nad tým už zamýšľa. Trumpov tím pripravuje “agresívny program na prvých 100 dní” v prípade, že vyhrá novembrové prezidentské voľby.

“Republikáni v Snemovni reprezentantov pripravujú svoje legislatívne plány na rok 2025 v nádeji, že budúci rok prevezmú kontrolu nad všetkými mocenskými pákami vo Washingtone. Predseda parlamentu Mike Johnson (republikán z Louisiany) v stredu povedal, že je optimistický, pokiaľ ide o šance Republikánskej strany nielen udržať si kontrolu nad Snemovňou reprezentantov, ale aj prevziať Senát a poslať bývalého prezidenta Trumpa späť do Bieleho domu na druhé funkčné obdobie,” píše The Hill.

 

Terčom číslo jeden pre republikánov je ministerstvo spravodlivosti, ktoré na základe tipu demokratov zorganizovalo žalobu proti Trumpovi. “Trumpovo vystúpenie vo Washingtone zdôrazní hlavnú tému tohtoročnej predvolebnej stratégie Republikánskej strany: prezident Biden a demokrati ‘vyzbrojili’ ministerstvo spravodlivosti, aby išlo po konzervatívcoch, a len Trump a republikáni sú ochotní a schopní ho obmedziť a vytvoriť rovnaké podmienky,” konštatuje The Hill.

 

Plány republikánov na “odbúranie” ministerstva spravodlivosti zahŕňajú finančné, kontrolné a legislatívne obmedzenia právomocí agentúry. Plánujú tiež obmedziť právomoci ministerstva spravodlivosti pri kontrole predaja alkoholu, tabaku a zbraní. Predseda justičného výboru Snemovne reprezentantov Jim Jordan (republikán z Ohia) oznámil, že predvolá na výsluch pred Kongresom viacerých prokurátorov zapojených “do bezprecedentného politického stíhania Trumpa”. Jordan poslal list predsedovi Výboru pre rozpočtové prostriedky Snemovne reprezentantov Tomovi Coleovi (republikán z Oklahomy), v ktorom ho požiadal, aby do tohtoročného procesu financovania vlády zahrnul viacero “reforiem”, napríklad zníženie financovania federálnych a okresných prokurátorov, ako aj FBI. Donald Trump má v úmysle zasiahnuť aj proti svojim nepriateľom v spravodajskej komunite USA.

 

“Bývalí vysokí úradníci v administratíve Donalda Trumpa varujú, že svoje druhé funkčné obdobie pravdepodobne využije na reformu národných špionážnych agentúr… Trump, ktorý sa už počas svojho prvého funkčného obdobia pokúsil zmodernizovať spravodajské agentúry, pravdepodobne tieto plány prehodnotí a bude ešte viac presadzovať výmenu ľudí, ktorí sú považovaní za nepriateľských voči jeho politickej agende,” píše magazín Politico, ktorý odráža záujmy demokratov.

 

Od začiatku svojho prvého prezidentského obdobia sa Donald Trump snaží “reštrukturalizovať a zmenšiť najvyššiu národnú špionážnu agentúru [CIA], čo je motivované presvedčením, že Úrad národného spravodajstva (ODN), sa stal nafúknutým a spolitizovaným… Trump podnikol sériu útokov na americké spravodajské služby na sociálnych sieťach, pričom odmietol a zosmiešnil ich hodnotenie, že ruská vláda sa vlani nabúrala do e-mailov demokratických skupín a jednotlivcov a potom ich odovzdala WikiLeaks . a ďalšie, ktoré sa snažia pomôcť Trumpovi získať Biely dom,” uviedol vtedy denník The Wall Street Journal.

 

Trumpovi poradcovia vtedy pracovali “na pláne reštrukturalizácie Ústrednej spravodajskej služby, znížení počtu zamestnancov v jej virginskom ústredí a vyslaní väčšieho počtu agentov na terénne pracoviská po celom svete”.

“V roku 2017 zostavil Trumpov prechodný tím zoznam zamestnancov CIA, ktorí mali byť prepustení,” píše portál Axios. – Zoznam obsahoval zamestnancov CIA pracujúcich na Blízkom východe vrátane tých, ktorí boli stále v utajení, a zoznam bol údajne odovzdaný Stevovi Bannonovi.” Podľa Axiosu sa v tom čase “správy o ‘čistiacom zozname’ stretli vo vnútri CIA skôr s nedôverou a zmätkom než so strachom”.

 

 

Ku koncu svojho funkčného obdobia vydal Trump nariadenie, ktorým zaviedol “zoznam F”, postup na prepúšťanie úradníkov na “politických, politiku určujúcich alebo politiku presadzujúcich” pozíciách, ktorí by boli vyňatí z ochrany štátnej služby a mohli by byť prepustení podľa vlastnej vôle. V pláne sa požadovalo presunúť štátnych zamestnancov do kategórie, ktorá by sa potom mohla očistiť a nahradiť zamestnancami, ktorí by boli ústretovejší potrebám administratívy. Predtým, ako nariadenie vstúpilo do platnosti, nastúpil do úradu prezident Joe Biden a v tretí deň svojho pôsobenia ho zrušil.

 

Trumpove plány na reformu spravodajských služieb potom prekazili demokrati, ktorí zorganizovali zverejnenie špiny na Trumpovho poradcu pre národnú bezpečnosť, bývalého šéfa americkej vojenskej rozviedky generála Michaela Flynna, ktorý bol silným zástancom očisty prerastenej a silne spolitizovanej spravodajskej komunity. Flynn bol jedným z prvých vysokopostavpredstaviteľov, ktorí podporili Trumpovu volebnú kampaň v roku 2016. Po svojom volebnom víťazstve ponúkol generálovi pozíciu poradcu pre národnú bezpečnosť vo svojej administratíve, ale Flynn v tejto funkcii pôsobil len tri týždne. Ocitol sa uprostred demokratmi podporovaného vyšetrovania údajných väzieb jeho zamestnancov na Rusko. Flynn sa síce stretol s vtedajším ruským veľvyslancom v Spojených štátoch Sergejom Kisľakom, čo v americkej praxi nie je nič nezvyčajné. Obsah týchto kontaktov sa nepovažoval za trestný, ale poradca bol obvinený z toho, že o nich údajne nesprávne informoval amerického viceprezidenta Michaela Pencea a FBI. Kvôli škandálu bol Flynn nútený odstúpiť. Pôvodne sa priznal k nepravdivým výpovediam pre FBI, ale v januári 2020 priznanie viny stiahol.

 

“Perspektíva druhého Trumpovho prezidentovania je pre americkú spravodajskú komunitu mimoriadne dráždivá,” uvádza Politico. “Trump má v úmysle ísť po spravodajskej službe,” povedal pre publikáciu bývalý vysokopostavený spravodajský pracovník.

“Tento proces začal už predtým a chystá sa to urobiť znova.” “Chce urobiť zo spravodajskej komunity zbraň,” zúri Fiona Hillová, hlavná poradkyňa pre Rusko v Rade pre národnú bezpečnosť v Trumpovej administratíve, ktorá v poslednom čase pravidelne kritizuje jeho politiku.

 

“Ak bude Trump narábať s utajovanými informáciami alebo materiálmi nešetrne, môže to ohroziť tých, ktorí poskytujú veľmi potrebné spravodajské informácie… Môže dôjsť k stratám na životoch,” lamentuje Dan Coats, ktorý na začiatku Trumpovho prezidentovania pôsobil ako riaditeľ národnej spravodajskej služby, ale po jeho odchode z administratívy v roku 2019 sa stal jeho otvoreným kritikom.

“Hlavnou požiadavkou [Trumpa] na spravodajských úradníkov bude, ako rýchlo poviete ‘áno, pane’,” povedal John Bolton, Trumpov poradca pre národnú bezpečnosť v rokoch 2018 až 2019, ktorý sa stal jeho ostrým kritikom. – “A myslím si, že to platí najmä pre riaditeľov národných spravodajských služieb a CIA.

” Jeden z bývalých predstaviteľov Trumpovej administratívy pre národnú bezpečnosť, ktorý je s bývalým prezidentom stále v kontakte, povedal, že Trump sa v prípade znovuzvolenia musí pokúsiť dosadiť do agentúr ľudí, ktorým dôveruje, a vytlačiť tých, ktorí sa v minulosti pokúšali oslabiť jeho autoritu,” píše Politico.

 

Hovorcovia publikácie sa domnievajú, že Trump pravdepodobne použije taktiku, ktorú použil počas svojho prvého funkčného obdobia – obsadenie voľných pozícií “úradujúcimi” riaditeľmi. “Mohol by tiež vymenovať zástupcov do kľúčových pozícií v spravodajskej komunite a Pentagóne, ktoré si nevyžadujú potvrdenie Senátom, ako to urobil počas svojho prvého funkčného obdobia.” Zdá sa, že najrozsiahlejší zásah čaká FBI. “Trump má s FBI toxický vzťah od začiatku svojho prvého funkčného obdobia, keď úrad obvinil z úniku neslávne známeho Steeleovho spisu, nepodloženého a neskôr vyvráteného dokumentu, ktorý naznačoval, že Trump má rozsiahle väzby na Rusov… Pri tejto príležitosti si FBI ‘vykopala vlastný hrob’, ako sa vyjadril jeden bývalý spravodajský dôstojník.”

 

 

“Trumpove zámery nám nemôžu byť ľahostajné… Štyri roky na premýšľanie o ” deep state” v spravodajskej komunite, Trump už oznámil, že na zozname čistiek na druhé funkčné obdobie má záujem prepúšťať radových spravodajských dôstojníkov, analytikov aj vyšších predstaviteľov, ak mu nepreukážu lojalitu. “Nielenže on a jeho spojenci otvorene priznali svoj zámer obnoviť plán ‘Schedule F’, ale mali čas preveriť viac ako 50 000 lojálnych ľudí, ktorí počas Trumpovho druhého funkčného obdobia nahradia očistených vládnych zamestnancov,” napísali dôstojníci FBI a CIA Asha Rangappa a Mark Polimeropoulos na internetovom fóre Just Security, ktoré sponzoruje Sorosova nadácia. Ich výzva americkým rytierom “plášťa a dýky” sa dosť podobá výzve na akciu. Ako také nemožno vylúčiť, že Trump sa novembrových volieb jednoducho nedožije.

Vladimír Prochvatilov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post Ak sa dožije volieb: Trump plánuje prevetrať spravodajské služby USA appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie