Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ak vaše zemiaky ničia nepríjemní škodcovia, toto je spôsob, ako sa ich prirodzene zbaviť

22.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Uryupina Nadezhda). Počet škodcov v našich záhradách sa z roka na rok navyšuje. Môžu zničiť celé plantáže pestovanej zeleniny a ovocia. Hoci v obchodoch nájdete okrem iného množstvo prípravkov proti pásavke zemiakovej, nevytvárate v záhrade porasty, ktoré by ste postrekovali chemikáliami. Prečítajte si o prírodných spôsoboch postreku zemiakov. Ktorý […]
Menej ako 1 min. min.

22.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Uryupina Nadezhda).

Počet škodcov v našich záhradách sa z roka na rok navyšuje. Môžu zničiť celé plantáže pestovanej zeleniny a ovocia. Hoci v obchodoch nájdete okrem iného množstvo prípravkov proti pásavke zemiakovej, nevytvárate v záhrade porasty, ktoré by ste postrekovali chemikáliami. Prečítajte si o prírodných spôsoboch postreku zemiakov.

Ktorý domáci postrek použiť na zemiaky?
Foto: shutterstock/Uryupina Nadezhda

Záhradkári, ktorí chcú koncom leta vykopať prvé zemiaky, čelia dvom hlavným hrozbám: pásavke zemiakovej a hubovým chorobám. Aby ste sa mohli tešiť z veľkej a ekologickej úrody, musíte sa postarať o správnu ochranu. Zistite, aké sú najlepšie prírodné postreky pre vaše zemiaky.

Domáce patenty na zdravý postrek

Jedným z hlavných škodcov, ktorí dokonca milujú zemiaky, je chrobák s názvom pásavka zemiaková. Ak sa v plodine vyskytne ojedinelý hmyz, je najlepšie zbierať ho ručne. Pri ich skutočnom zamorení sa oplatí obrátiť na osvedčené domáce prostriedky. Jedným z nich je kaša vyrobená z najobľúbenejšej buriny, ktorá sa nachádza v záhradách, a to zo žihľavy. Tento kvasný roztok nielenže účinne odpudzuje chrobáky, ale je aj jednoduchý na výrobu. Do vedra nazbierajte približne jeden kilogram čerstvej žihľavy, ktorú zalejte desiatimi litrami vody, a potom to celé nechajte stáť niekoľko dní, kým roztok nezačne kvasiť. Hustú kašu treba pred postrekom zriediť čerstvou vodou; na liter roztoku použite 10 litrov čistej vody.

Na boj proti pásavke zemiakovej použite roztok zo žihľavy.
Foto: shutterstock/Martina Unbehauen

Dobrým odstrašujúcim prostriedkom je aj horčica alebo roztok na báze horčice priamo z domácej kuchyne. Škodcovia nemajú radi ich vôňu, takže ak sa chcete vyhnúť vážnym škodám, odporúča sa postrek vykonať v ranom štádiu, keď je rastlina vysoká približne pätnásť centimetrov. Pred zberom zemiakov je vhodné tento postup ešte niekoľkokrát zopakovať. Ak sa však do postrekového prípravku pridá ocot, populácia chrobákov by mala vyhynúť.

Odporúčanou metódou, ktorá sa používa už mnoho rokov, je výťažok z vratiča obyčajného, ktorý nielenže bojuje proti škodcom, ale pomáha chrániť rastliny aj pred hubovými chorobami. Na prípravu extraktu potrebujete asi 300 gramov čerstvého vratiča obyčajného, ktorý zalejete desiatimi litrami vody a roztok necháte stáť asi 24 hodín. Po uplynutí tejto doby pripravíte postrek, pričom na liter extraktu použijete dva litre čistej vody. Tento typ postreku dobre funguje aj proti iným škodcom, ako sú vošky a ovocné mušky.

Ďalším skvelým domácim prostriedkom je roztok z vratiča, ktorý pôsobí aj proti voškám.
Foto: shutterstock/alicja neumiler

Pomoc z domácej záhrady?

Ak uvedené metódy nefungujú dostatočne, je vhodné vyhľadať pomoc v záhrade. Medzi obľúbené rastliny pásavky zemiakovej nepatria ani výhonky borievky, paliny, cesnaku alebo cibule. Ich intenzívna vôňa dokáže účinne odpudiť aj tie najsilnejšie exempláre tohto hmyzu. Hnojivo z týchto rastlín pripravíte podobným spôsobom, pričom použijete rôzne pomery. Z cibuľových šupiek a rozdrvených strúčikov cesnaku pripravíte roztok s desiatimi litrami vody, ktorý však môžete postriekať už po dvoch hodinách. Z výhonkov borievky bude roztok pripravený na použitie po troch hodinách. Dôležité je však postrekovať po zotmení, najlepšie v chladnejšom počasí, aby sa roztok nevyparil a aby sa rastlina nespálila.

K cibuľových šupkám pridajte rozdrvený cesnak a pripravený roztok môžete použiť už po dvoch hodinách.
Foto: shutterstock/Signyamo

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Kedy sadiť zemiaky? Záhradkársky kalendár neklame, vyberte tento čas a budú zdravé a prosperujúce

Uskladňujete zemiaky takto? To je veľká chyba. Každú chvíľu vyklíčia

The post Ak vaše zemiaky ničia nepríjemní škodcovia, toto je spôsob, ako sa ich prirodzene zbaviť appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie